Er is de laatste weken in de media gesteld dat zonnepanelen in 2024 niet meer rendabel zouden zijn vanwege de afbouw van de salderingsregeling. Dit is niet het geval. De afbouw van de salderingsregeling is namelijk uitgesteld, een eventuele afbouw zal stapsgewijs gaan en zonnepaneleneigenaars krijgen nog steeds een terugleververgoeding. Daarnaast is het goedkoper om gebruik te maken van eigen opgewekte stroom dan om stroom van een energieleverancier af te nemen. Wij leggen het graag verder aan je uit.

Afbouw salderingsregeling

Er liep een wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen. De reden dat ze deze regeling mogelijk wilden afbouwen is dat we onszelf hierdoor bewuster worden van ons stroomverbruik. Het idee is: hoe meer zelf opgewekte stroom we zelf verbruiken, hoe minder druk er ontstaat op het elektriciteitsnet. Vanuit verschillende fracties in de Tweede Kamer waren moties ingediend om het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling te wijzigen. De Eerste Kamer heeft op 13-02-2024 tegen dit voorstel gestemd.  

Wat betekent dit voor zonnepanelenbezitters?

Zonnepanelenbezitters mogen blijven salderen. Er verandert dus niets aan de huidige situatie.

Zijn zonnepanelen nog rendabel na afbouw van de salderingsregeling?

Je kunt dus volledig gebruik maken van de salderingsregeling. Dit betekent dat je de teruggeleverde stroom kunt blijven verrekenen. Daarnaast is het slim om zoveel mogelijk eigen opgewekte stroom te verbruiken, zodat je minder stroom van de energieleverancier hoeft te kopen. Zo blijven zonnepanelen rendabel.

Wel of geen zonnepanelen aanschaffen?

Naast wat hierboven is beschreven, zijn er nog meer redenen om voor zonnepanelen te kiezen. We leggen deze graag aan je voor:

  • Je levert een belangrijke bijdrage aan het milieu; door zonnepanelen te installeren draag je bij aan de noodzakelijke energie transitie
  • In de nabije toekomst kun je zelf opgewekte stroom in een eigen accu opslaan en gebruiken wanneer jij dit wilt.
  • Je betaalt geen btw meer over de aankoop van zonnepanelen.
  • Zonnepanelen zijn extra rendabel als je zoveel mogelijk energie zelf gebruikt; draai je was wanneer de zon schijnt en zet de vaatwasser aan wanneer de zon schijnt. Zo kun je met jouw zonnepanelen stroom opwekken op een ontzettend rendabele manier.

Bereken of zonnepanelen rendabel zijn voor jou

Wil je weten of zonnepanelen een goede investering zijn voor jouw specifieke situatie? Doe dan onze Dakcheck en ontdek hoeveel je kunt besparen.

Meer over zonnepanelen van Essent

De kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van meerdere factoren. Benieuwd welke factoren dit zijn?

Zonnepanelen vergelijken

We hebben het beste zonnepanelen aanbod voor je samengesteld. Benieuwd welke panelen bij je passen?

Persoonlijk advies

Ontdek je mogelijkheden in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Doe de dakcheck

Ontdek of je dak geschikt is voor zonnepanelen en bekijk hoeveel je jaarlijks kunt besparen op je energierekening.