Zonnepanelen zijn er in alle soorten en maten. Een van de nieuwste panelen zijn glas-glas zonnepanelen. Deze dubbel glas panelen zijn erg populair door hun hoge opbrengst en duurzaamheid. Benieuwd hoe deze panelen precies werken en wat de voor- en nadelen zijn? Je leest het hier.

Wat zijn glas-glas zonnepanelen?

Een glas-glas zonnepaneel bestaat uit twee lagen glas. Bij deze panelen zitten de zonnecellen ingesloten tussen een dubbele glaslaag. Beide kanten nemen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Dit is anders dan bij traditionele zonnepanelen, zoals glas-folie zonnepanelen. Die hebben een laag glas aan de voorkant en een laag kunststof-folie aan de achterkant.

Voordelen van glas-glas panelen

Met glas-glas zonnepanelen maak je een slimme en veilige keuze. Vergeleken met de traditionele glas-folie panelen hebben deze panelen verschillende voordelen.

1. Lange levensduur

Glas-glas zonnepanelen hebben een langere levensduur dan glas-folie panelen. Gemiddeld gaan panelen van glas 40 jaar mee, terwijl glas-folie panelen een gemiddelde levensduur van 25 jaar hebben. Je met glas-glas zonnepanelen profiteer je dus langer van je zonne-energiesysteem.

2. Hoge opbrengst

Omdat deze zonnepanelen glas aan de voorkant en achterkant hebben, vangen ze meer zonlicht op. Dit betekent een hogere opbrengst voor jou. Gemiddeld produceren deze panelen 5 tot 25 procent meer energie dan traditionele glas-folie panelen.

3. Weerbestendig

Een glas-glas paneel is steviger dan een glas-folie zonnepaneel. Hierdoor kan deze beter tegen extreme weersomstandigheden, zoals storm en hagel. De zonnecellen zijn tussen de twee lagen glas goed beschermd tegen vocht, slijtage en weersinvloeden. Ze gaan dus minder snel kapot.

4. Brandveilig

Een ander belangrijk voordeel van glas-glas panelen is brandveiligheid. Het dubbele glas voorkomt dat de panelen te heet worden. Je kunt dus zorgeloos genieten van de voordelen van zonne-energie.

Nadelen van glas-glas panelen

Ondanks de vele voordelen van glas-glas zonnepanelen, zijn er ook een aantal nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

1. Gewicht

Glas-glas panelen zijn zwaarder dan glas-folie zonnepanelen vanwege de dubbele lagen gehard glas. Een glazen paneel weegt al snel 24 kilogram. Dit betekent dat je dak sterk genoeg moet zijn om het extra gewicht te dragen.

2. Kosten

De aanschafprijs van glas-glas zonnepanelen is hoger dan die van glas-folie zonnepanelen. Een glas-glas zonnepaneel kost gemiddeld 20 tot 30 procent meer dan een paneel met folie. De hogere kosten van glas-glas panelen maakt de terugverdientijd dus langer dan die van glas-folie panelen.

Kosten glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn prijzig. Dit komt vooral door de productiekosten. Voor de panelen is meer glas nodig en ze zijn steviger. Je betaalt voor een glas-glas paneel gemiddeld tussen de 850 en 1100 euro per paneel.

De exacte prijs hangt onder andere af van het frame, type paneel en vermogen.

  1. Frame: er zijn glas-glas zonnepanelen met een aluminium frame en panelen zonder frame. Een glas-glas zonnepaneel met frame is goedkoper dan een paneel zonder frame.
  2. Type paneel: tussen de twee lagen glas kunnen 3 verschillende type zonnecellen zitten. De drie meest voorkomende types zijn monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. Polykristallijn of dunne film is gemiddeld goedkoper dan monokristallijn.
  3. Vermogen: net als glas-folie panelen zijn er dubbel glas zonnepanelen met verschillende piekvermogens (in Wattpiek of WP). Dat piekvermogen geeft aan hoeveel groene stroom een paneel jaarlijks opwekt onder ideale omstandigheden. Meestal geldt: hoe hoger het piekvermogen, hoe duurder het paneel.

Glas-glas of glas-folie zonnepanelen?

De keuze voor glas-glas panelen of glas-folie panelen hangt af van je persoonlijke wensen en situatie. Beiden hebben hun eigen voordelen en nadelen. Glas-glas zonnepanelen hebben een hogere opbrengst en langere levensduur. Glas-folie zonnepanelen zijn lichter en goedkoper.

Factoren zoals de structuur van je dak, je budget, en je energiebehoeften spelen allemaal een rol bij het maken van de beste keuze. Wil je graag weten welke zonnepanelen passen bij jouw situatie? Onze adviseurs helpen je hier graag bij tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Met onze Dakcheck ontdek je binnen 1 minuut of je dak geschikt is en wat je per jaar bespaart.

Glas-glas panelen kopen bij Essent

Met zonnepanelen wek je stroom op via je eigen dak. Zo bespaar je flink op je energierekening. Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen. Wij hebben 3 soorten zonnepanelen van de beste kwaliteit. Dat maakt de keuze een stuk makkelijker. Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van panelen die het beste bij jouw situatie passen. Je kunt bij ons kiezen uit:

  • Comfort: glas-glas panelen met monokristallijne zonnecellen en een vermogen van 405 WP
  • Comfort Plus: glas-folie panelen met monokristallijne zonnecellen een vermogen van 420 WP
  • Premium: glas-glas panelen met monokristallijne zonnecellen en een vermogen van 435WP

Koop je zonnepanelen via Essent, dan krijg je tot wel 25 jaar productgarantie op de zonnepanelen en omvormer én 25 jaar garantie op het vermogen van de zonnepanelen.

Glas-glas zonnepanelen laten plaatsen

Kies je voor glas-glas zonnepanelen van Essent? Dan zorgen wij ervoor dat het plaatsen van je zonnepanelen veilig en professioneel gebeurt. Erkende installateurs van onze servicepartners leggen ze op je dak en sluiten ze aan. Er is altijd een servicepartner bij jou in de buurt. En de meeste zonnepanelen installeren we al binnen 8 weken. Zo wek jij snel en makkelijk je eigen energie op.

Adviesgesprek aanvragen

 

Veelgestelde vragen over glas-glas zonnepanelen

Wat zijn glas-glas zonnepanelen?

Een glas-glas zonnepaneel bestaat uit twee lagen glas. Bij deze panelen zitten de zonnecellen ingesloten tussen een dubbele glaslaag. Dit is anders dan bij traditionele zonnepanelen, zoals glas-folie zonnepanelen. Die hebben een laag glas aan de voorzijde en een laag folie aan de achterzijde.

Wat zijn de voordelen van glas-glas zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen leveren op de lange termijn veel voordelen op. Ze hebben een langere levensduur en hogere opbrengst. Daarnaast kunnen ze beter tegen extreme weersomstandigheden en zijn ze brandveilig.

Wat zijn de nadelen van glas-glas zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen hebben ook nadelen. Ze zijn zwaar vanwege de de laag glas aan de voorzijde en achterzijde. Ook hebben ze een hogere aanschafprijs en hierdoor een langere terugverdientijd.

Wat is de meeropbrengst van glas glas zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen produceren tussen de 5 en 25 procent meer zonne-energie dan traditionele zonnepanelen. Dit komt doordat beide kanten van het paneel zonlicht opnemen en dit omzetten in energie.