Zonnepanelen belasten je dak met hun gewicht. Controleer dus eerst of je dak deze last kan dragen. Het type zonnepaneel en daktype bepalen het exacte gewicht. Ook de stabiliserende ballast telt mee. In dit artikel bekijken we alle factoren die het gewicht van zonnepanelen beïnvloeden. Zo zorg je dat jouw dak klaar is voor zonnepanelen.

Wat weegt een zonnepaneel?

Hoe zwaar is een zonnepaneel? Dat is misschien een vraag die je jezelf stelt als je zonnepanelen overweegt. Daar kunnen we je geen direct antwoord op geven. Het gewicht van een zonnepaneel varieert namelijk. De meeste zonnepanelen wegen ongeveer 20 kilogram (kg) per paneel. Dit is afhankelijk van het type paneel en de leverancier. Voordat je zonnepanelen plaatst, is het belangrijk dat je weet hoeveel een zonnepaneel weegt. Zo schat je in of jouw dak sterk genoeg is. Je wilt niet dat je dak onder het gewicht van de zonnepanelen bezwijkt, dus raadpleeg altijd een specialist voor je te werk gaat.

Hoeveel gewicht per zonnepaneel type

Verschillende factoren bepalen het gewicht per zonnepaneel. Hoeveel het gewicht per zonnepaneel precies is, is afhankelijk van het type paneel dat je kiest. Wegen de zonnepanelen die je nu bekijkt erg veel? Dan heb je gelukkig nog de keuze uit andere zonnepanelen. We geven je een idee van de verschillende types zonnepanelen en het bijbehorende gewicht.

Polykristallijne zonnepanelen

Van hoeveel gewicht kun je uitgaan bij gewone zonnepanelen? Gewone panelen zijn meestal van polykristallijn of monokristallijn. Deze panelen wegen gemiddeld tussen de 20 en 25 kg per paneel. Ze zijn efficiënter dan amorfe panelen, maar hun extra gewicht betekent dat je dak sterk genoeg moet zijn om ze te ondersteunen. Zijn normale zonnepanelen te zwaar voor je dak? Overweeg dan lichtgewicht zonnepanelen.

Lichtgewicht zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen of dunne-film-zonnepanelen zijn een lichtgewicht optie die door een aluminium frame minder druk uitoefenen op je dak. Een aluminium frame weegt gemiddeld tussen de 10 en 15 kg per vierkante meter. Het gewicht van de zonnepanelen maakt ze een goede keuze voor daken met een lagere draagkracht. Het rendement ligt wel een stuk lager. Kan je dak het aan? Kies dan voor gewone zonnepanelen voor een optimaal rendement.

Ballast zonnepanelen, kan mijn dak het aan?

Laat je zonnepanelen plaatsen, dan is het belangrijk dat je nadenkt of jouw dak het gewicht van de zonnepanelen aankan. Daarvoor kijk je naar de totale constructie en die bestaat uit meerdere factoren. Neem daarbij zeker de ballast mee. Wat betekent ballast precies en hoe weet je of jouw dak stevig genoeg is? We geven je alvast een idee.

Betekenis ballast zonnepanelen

Heb je nieuwe zonnepanelen, dan wil je natuurlijk voorkomen dat ze van het dak waaien. Ballast bij zonnepanelen is het extra gewicht dat je toevoegt, om te zorgen voor stabiliteit en weerstand tegen windbelasting. Denk bijvoorbeeld aan tegels, grind of betonbandjes. De exacte hoeveelheid ballast die nodig is, hangt af van verschillende factoren. Onder andere de hoogte van het dak en de draagkracht van het dak spelen een rol.

Dak ongeschikt voor ballast alternatieven

Is je dak niet geschikt voor de extra ballast van zonnepanelen? Geen zorgen, er zijn alternatieven. Je kunt het beste je dak laten controleren door een erkende installateur om de beste optie te bepalen. Wij geven je er alvast twee.

1. Dak versterken

Bij verouderde daken is je dak versterken een goede optie. Dit zorgt dat het de extra belasting aankan én je kunt meteen weer een tiental jaren vooruit. Laat bijvoorbeeld meteen je volledige dak vervangen of verstevigen, inclusief dakpannen. Dit is natuurlijk kostbaar, dus we begrijpen dat het niet altijd een optie is. Gelukkig heb je alternatieven. Laat bijvoorbeeld je zonnepanelen plaatsen op een andere plek dan het dak. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen in de tuin, zonnepanelen op je schuur of zonnepanelen op je garage.

2. Dakpannen met zonnecellen

Vind je je dak verstevigen te ingrijpend? Dat snappen we. Kies dan bijvoorbeeld voor dakpannen met geïntegreerde zonnecellen. Deze speciale dakpannen zijn een goed alternatief omdat ze minder wegen dan traditionele zonnepanelen. Deze zonnecellen zijn dakbedekking en zonnepanelen in één.

Gewicht zonnepaneel per m2

Het gewicht van een zonnepaneel per vierkante meter (m2) schommelt meestal tussen de 10 en 25 kg. Het gewicht per m2 is afhankelijk van het type paneel en het soort dak. Op platte daken reken je op een hoger gewicht van 30 tot 50 kg zonnepaneel per m2. Houd hierbij in gedachten dat dit gewicht een directe impact heeft op je dakconstructie.

Dakkracht per m2

De meeste daken kunnen minimaal 63 kg per m2 dragen. Is het totale gewicht door zonnepanelen op je dak te hoog? Dan kan dit je dakconstructie doen bezwijken. Dit heeft mogelijk ernstige gevolgen. Het is dus belangrijk dat je deze aspecten in overweging neemt voordat je zonnepanelen installeert. Laat altijd een ervaren zonnepaneelspecialist je dakconstructie bekijken.

Doe de Dakcheck

Bij Essent begrijpen we dat de installatie van zonnepanelen begint met een grondige dakcontrole. Daarom bieden we de Dakcheck aan. Vul de Dakcheck in om te zien of je dak geschikt is en hoeveel panelen er bijvoorbeeld op je dak passen. We helpen je graag. Ontdek of je dak geschikt is voor zonnepanelen met de dakcheck.

Dakbelasting zonnepanelen plat dak of schuin dak

Plaats je zonnepanelen, dan is er een verschil in de dakbelasting tussen platte en schuine daken. Afhankelijk van het type dak waarop je de panelen plaatst, verandert de manier waarop de zonnepanelen worden gemonteerd. Dit bepaalt ook de ballast die nodig is om ze op hun plek te houden. Het gewicht van zonnepanelen op een plat dak is over het algemeen hoger dan op een schuin dak. Het exacte gewicht berekent je installateur, zodat je precies weet hoeveel je dak kan dragen.

Gewicht zonnepanelen schuin dak

Klaar om zonnepanelen op je schuine dak te plaatsen? Gemiddeld genomen wegen de panelen tussen de 20 en 25 kg per stuk. Maar door het montageframe en eventuele ballast loopt dit op tot zo'n 15 kg per m2. Het interessante is dat zonnepanelen op een schuin of hellend dak vaak minder wegen dan op een plat dak. Dit komt omdat je op schuine daken meestal geen extra ballast nodig hebt als je wil dat de panelen op hun plaats blijven liggen.

Gewicht zonnepanelen plat dak

Overweeg je zonnepanelen op je platte dak te installeren? Een plat dak draagt in de regel zwaardere zonnepanelen. Gemiddeld ligt het gewicht van zonnepanelen op een plat dak tussen de 40 en 50 kg per vierkante meter. Dit is flink meer dan een zonnepanelen-installatie bij schuine daken. De reden voor dit verschil? Dat ligt aan de windbelasting en de extra ballast die platte daken daarvoor nodig hebben.

Benodigde ballast

Platte daken hebben meer ballast nodig om zonnepanelen stevig op hun plek te houden. Je installateur plaatst de zonnepanelen schuin op een frame zodat ze voldoende zonlicht krijgen. De windbelasting is bij een plat dak hoger, omdat door deze constructie de wind ook onder de zonnepanelen door kan waaien. Een installateur berekent hoeveel ballast er precies nodig is om de zonnepanelen op hun plek te houden. Over het algemeen moet je rekenen op minimaal 20 kg ballast per vierkante meter. Zorg dat je een specialist laat berekenen hoeveel kg ballast je dak kan dragen. Zo maakt een hevige windstoot geen kans om je zonnepanelen los te maken.

Zonnepanelen installeren? Zo geregeld via Essent

Bij Essent nemen we de installatie van je zonnepanelen serieus. Onze gespecialiseerde servicepartners garanderen een veilige en professionele installatie van je zonnepanelen. Binnen 8 weken wek je al je eigen energie op. Lees meer over professioneel zonnepanelen installeren met Essent.

Veelgestelde vragen over gewicht zonnepanelen

Wat is het gemiddelde gewicht van zonnepanelen?

Een gemiddeld zonnepaneel weegt ongeveer 18 tot 20 kg. Maar dit kan variëren afhankelijk van de grootte en het merk van het paneel.

Kan mijn dak het gewicht van zonnepanelen dragen?

Dat hangt af van de constructie van je dak. Schakel een professional in om de sterkte van je dak te beoordelen voordat je zonnepanelen installeert.

Is het gewicht van zonnepanelen op een plat dak hoger dan op een schuin dak?

Ja, dat is meestal wel het geval. Platte daken hebben extra ballast nodig om de panelen op hun plaats te houden. Vooral bij harde wind.

Adviesgesprek aanvragen