Zonnepanelen kennen natuurlijk veel voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen. Zonne-energie is en blijft in elk geval populair. Denkt u misschien nog na om voor zonne-energie te kiezen? Maak vooral gebruik van de daktest voor zonnepanelen. Het is handig om zowel de voordelen als de nadelen te kennen. Op die manier maakt u altijd een goede keuze. Wij helpen u daarbij graag op weg.

Voordelen zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen vormen de reden dat steeds meer mensen gebruikmaken van zonne-energie. Er is niet alleen sprake van een leuk financieel voordeeltje, maar ook van een milieuvriendelijke keuze. Dit geldt voor zowel particulier zonnepanelen kopen als zakelijk. Dit zijn alle voordelen op een rij.

Geld besparen
Het grootste voordeel is natuurlijk dat u veel geld bespaart. De zon geeft gratis energie en dat betekent dat de kosten van de energierekening lager worden. De investering is vaak al binnen 10 jaar terugverdiend. Aangezien zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, ontvangt u dus nog eens 15 jaar gratis energie. Het aanschaffen van zonnepanelen is de investering meer dan waard. 

Milieuvriendelijke energie
Zonne-energie opwekken is een duurzame vorm van energie. Het is dus goed voor het milieu. Ook dit is een van de voordelen van zonnepanelen. De term 'groene stroom' kent u waarschijnlijk wel, en met de energie van zonnepanelen haalt u uw eigen groene stroom binnen. 

Uw woning wordt meer waard
Als u nadenkt over de aanschaf van zonnepanelen, betekent dit ook dat uw woning meer waard wordt. U verdient dus extra geld bij de verkoop van uw woning. Er is in dat geval sprake van een beter energielabel en van lagere maandlasten. Dat spreekt eventuele kopers van uw woning natuurlijk aan. Het wordt dus ook nog eens makkelijker om uw woning te verkopen. 

Terugleveren van energie
Wat uw zonnepanelen te veel aan energie opwekken, kan worden teruggeleverd aan het stroomnetwerk. Daar krijgt u een vergoeding voor, natuurlijk ook bij ons. Zo profiteert u nog eens extra van uw zonnestroom.

Ontvang een subsidie
De (regionale) overheid beloont in sommige gemeentes woningeigenaren die voor goede energie kiezen met een subsidie. Het installeren van zonnepanelen valt daar ook onder. U krijgt dus geld om zonnepanelen te installeren en dat is natuurlijk weer een extra voordeel waar u van profiteert.

Nadelen zonnepanelen

Naast voordelen zijn er ook een paar nadelen verbonden aan zonnepanelen. Gelukkig wegen de nadelen niet op tegen de voordelen, maar het is toch belangrijk te weten welke er zijn.

Investering en installatie
Het kost uiteraard geld om zonnepanelen te installeren bij uw woning of bedrijf. Dit is een nadeel dat gelukkig al snel een voordeel wordt. Zonnepanelen verdienen zichzelf namelijk terug, omdat zonne-energie gratis is.

Het is best lastig om zelf uw zonnepanelen te installeren, dus u moet dit meestal uitbesteden. Wij werken met deskundige servicepartners die dat zo voor u gepiept hebben. Geen zorgen, de installatie wordt u uit handen genomen.

Zichtbaar op uw woning
Sommige mensen vinden zonnepanelen die duidelijk zichtbaar zijn op het dak van een woning niet erg fraai. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Tegenwoordig zijn de zonnepalen zeer modern, waardoor ze echt iets toevoegen aan uw woning.

Aanpassing meterkast en onderhoud
Als u meer dan 3 zonnepanelen gebruikt, dan is al snel een aanpassing van de meterkast nodig. Deze aanpassing gebeurt gelukkig maar een keer. En omdat u meer zonnepanelen plaatst, is het zeker de moeite waard. Een klein nadeeltje dus, waar veel voordelen tegenover staan.

Het is ook zo dat u de geïnstalleerde zonnepanelen op uw woning regelmatig moet controleren en onderhouden. Denk hierbij aan het schoonmaken van de panelen als er bladeren op blijven liggen of als ze gewoon heel erg vuil zijn. In dat geval nemen ze minder goed het zonlicht op en is er minder stroom.

Profiteer van de voordelen

Door het vergelijken van zonnepanelen ziet u alle voordelen en nadelen. U ziet dat er een stuk meer voordelen zijn om te kiezen voor zonnepanelen. Het grootste voordeel is dat u geld bespaart of zelfs geld gaat verdienen. Daarom kiezen veel mensen voor zonnepanelen. Er bestaan enkele nadelen, maar die zijn eenmalig, of eigenlijk best klein. Het geld waarmee u bijvoorbeeld normaal stroom zou kopen, gebruikt u nu om de zonnepanelen aan te schaffen. Na ongeveer 10 jaar hebt u deze investering terugverdiend. Het geld dat u uitgeeft aan de installatie van zonnepanelen is eenmalig, maar u hebt elke maand weer een lagere energieverbruik.