Is zonnepanelen schoonmaken verstandig?

Jazeker, zonnepanelen schoonmaken is verstandig. Als zonnepanelen vuil zijn vangen ze minder zonlicht op. Denk bijvoorbeeld aan zand, stuifmeel, bladeren en vogelpoep. Dit levert een lagere opbrengst op. Soms hoor je dat zonnepanelen reinigen niet nodig is en dat een regenbui voldoende zou zijn. Toch zorgt een flinke regenbui er niet voor dat al het vuil weggaat. We raden aan het schoonmaken van je zonnepanelen niet zelf te doen, maar te laten doen door een professional. We vertellen er meer over.

De beste tijd voor het schoonmaken van zonnepanelen

Ga je zonnepanelen installeren? Dan is het wel zo fijn om te weten wat de beste tijd is om de panelen schoon te maken. De maanden april tot en met oktober zorgen normaal gesproken voor de meeste opwek van je zonnepanelen. Daarom is het slim om de zonnepanelen aan het begin van de lente schoon te laten maken. Het op tijd schoonmaken van de zonnepanelen zorgt voor een optimale opbrengst. Laat de zon maar komen!

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen. Of wanneer er veel bladeren op je dak vallen of de panelen besmeurd zijn met vogelpoep. Vaak zie je zelf wanneer het schoonmaken van de zonnepanelen nodig is. 

Professioneel laten reinigen van zonnepanelen

Wees altijd voorzichtig bij het schoonmaken van zonnepanelen. De kosten van zonnepanelen laten zien dat het echt een investering is geweest, waar je zuinig op wil zijn. Een kras is snel gemaakt en je dient speciaal water (osmose) te gebruiken waar geen kalk in zit. Ook is het belangrijk om goed veiligheidsmateriaal te hebben. Wij raden daarom aan de schoonmaak van je zonnepanelen uit te besteden. Je hoeft het niet elk jaar te laten doen. Al met al heb je weinig onderhoud aan je zonnepanelen. Houd ze schoon en profiteer van een goed rendement. Zo bespaar je flink op je energierekening!  

Don’ts bij zonnepanelen schoonmaken

Wij raden aan het schoonmaken uit te besteden en niet zelf aan de slag te gaan. Mocht je tóch besluiten je zonnepanelen zelf schoon te maken, let dan in ieder geval op de onderstaande punten. 

  1. Ga niet op de zonnepanelen staan of zitten. Probeer zo min mogelijk op de zonnepanelen te leunen. 
  2. Gebruik geen hogedrukspuit. Zonnepanelen schoonmaken met een hogedrukspuit is niet verstandig. De hoge druk van het water kan het glas en de kabels beschadigen.
  3. Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen, maar maak gebruik van ontkalkt water (osmose water). Schoonmaakmiddelen zijn niet nodig. Bovendien kunnen bijtende schoonmaakmiddelen  voor krassen en vlekken zorgen. 
  4. Gebruik zachte poetsspullen. Kies niet voor schuursponsjes of krabbers.
  5. Gebruik geen zout water of kraanwater (kalk). Dit kan op het zonnepaneel achterblijven en een negatieve invloed op de opbrengst hebben. Zonnepanelen schoonmaken kan met osmosewater.

Interesse in zonnepanelen? Ontdek je mogelijkheden!

Ook besparen op je energierekening? Doe de Dakcheck en ontdek snel hoeveel je per jaar kunt besparen.