Je zonnepanelen schoonmaken is verstandig, want vuile zonnepanelen vangen minder zonlicht op. Zand, stuifmeel, bladeren en vogelpoep kunnen een laagje vuil op de panelen achterlaten, met een lagere opbrengst als gevolg.

Soms hoor je dat zonnepanelen reinigen niet nodig is en dat een regenbui voldoende is. Het klopt dat zonnepanelen een zelfreinigende laag hebben, maar een flinke regenbui zorgt er niet voor dat al het vuil weggaat. We raden aan het schoonmaken van je zonnepanelen niet zelf te doen, maar een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Wil je toch graag zelf je zonnepanelen schoonmaken? Wij zochten voor je uit hoe je dat het beste kunt doen!

De beste tijd voor het schoonmaken van zonnepanelen

Ga je zonnepanelen installeren? Dan is het goed om te weten wat de beste tijd is om je panelen schoon te maken. Het is verstandig om je zonnepanelen aan het begin van de lente schoon te laten maken, zodat je schone zonnepanelen tijdens de zonnigste maanden van het jaar een optimaal rendement hebben.

In de maanden april tot en met september heb je de meeste zonuren. In die periode behaal je maar liefst 70% van je jaarlijkse opbrengst (bron: Zonneplan)

Het beste moment van de dag voor het schoonmaken van zonnepanelen

Het beste moment van de dag om je zonnepanelen schoon te maken is als de zonnestraling minimaal is. Doe dit bijvoorbeeld op een bewolkte dag, vroeg in de ochtend of laat in de avond en zeker niet als de zon volop schijnt. Als het temperatuurverschil van de panelen en het water groot is loop je namelijk het risico dat het glas van je zonnepanelen barst.

Door je zonnepanelen te reinigen als de zon laag aan de hemel staat, voorkom je ook dat de panelen te snel drogen na het wassen, waardoor er kringen of vlekken op je panelen kunnen ontstaan.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen reinigen?

In veel gevallen volstaat het om je zonnepanelen ongeveer eens per 5 jaar te reinigen. Je kunt zelf goed inschatten wanneer je zonnepanelen gereinigd moeten worden. Als er bijvoorbeeld veel bladeren op je dak liggen of de panelen besmeurd zijn met vogelpoep of ander vuil, dan wordt het tijd om je zonnepanelen schoon te maken. (bron: Essent)

Professioneel laten reinigen van zonnepanelen

Wij raden aan de schoonmaak van je zonnepanelen uit te besteden, want een kras is zo gemaakt. Een gespecialiseerd bedrijf beschikt over de juiste middelen en kan het beste inschatten hoe ze je panelen kunnen reinigen.

Zelf je zonnepanelen schoonmaken: zo doe je dat!

Wil je wel zelf je zonnepanelen schoonmaken? Houd dan rekening met de volgende punten:

 1. Voorbereiding en veiligheid:

  • Controleer de reinigingsinstructies van de fabrikant van je zonnepanelen.

  • Kies een relatief koele dag of maak je zonnepanelen schoon op de vroege ochtend of in de late avond, zodat het temperatuurverschil tussen de panelen en het water niet te groot is.

  • Schakel je zonnepanelen systeem uit voordat je begint met schoonmaken.

  • Zorg dat je op een veilige manier het dak op gaat.

 2. Hoe maak je je panelen schoon:

  • Verwijder eerst los vuil met een zachte borstel of bladblazer.

  • Gebruik een tuinslang om de panelen voorzichtig af te spoelen.

  • Om hardnekkige vlekken te verwijderen gebruik je osmose water voor een streeploos resultaat. Een speciaal schoonmaakmiddel is niet nodig.

  • Gebruik een spons of zachte borstel om het oppervlak schoon te maken. Gebruik geen hogedrukreiniger, schurende of metalen voorwerpen.

  • Droog de panelen na het reinigen grondig om vlekken te voorkomen.

Is je dak lastig bereikbaar? Laat je zonnepanelen dan schoonmaken door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Zij beschikken over de kennis en apparatuur om dit professioneel en veilig te doen!

Zonnepanelen laten schoonmaken: de gemiddelde kosten

De gemiddelde kosten voor het schoonmaken van zonnepanelen variëren. Ga uit van een bedrag tussen de 5 en 10 euro per paneel wanneer je dit door een specialist laat doen. De exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie en bereikbaarheid van je panelen.

Daarnaast bieden sommige schoonmaakbedrijven een totaalpakket aan voor het reinigen van zonnepanelen, met prijzen variërend van 100 tot 150 euro exclusief btw. Heb je een kleine installatie, dan zou je ook kunnen kiezen voor een prijsconstructie waarbij je een startbedrag betaalt van 40 tot 50 euro, aangevuld met een toeslag van 1 tot 2 euro per paneel exclusief btw.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van je zonnepanelen

Hoe vaak moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?

Wij raden aan om je zonnepanelen eens per 5 jaar schoon te maken. Als je zonnepanelen regelmatig blootgesteld worden aan stof, bladeren of vogelpoep, kan het nodig zijn om ze vaker te reinigen. Zo zorg je ervoor dat ze optimaal zonlicht opvangen.

Kunnen bijtende schoonmaakmiddelen worden gebruikt om je zonnepanelen schoon te maken?

Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen bij het schoonmaken van je zonnepanelen. Dit tast de speciale coating van je panelen aan. Je kunt het beste gedemineraliseerd water gebruiken en eventueel een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen.

Schoonmaken zonnepanelen: wat is de beste manier?

De beste manier om panelen schoon te maken is door eerst los vuil te verwijderen met een zachte borstel of bladblazer. Vervolgens gebruik je een tuinslang om de panelen voorzichtig af te spoelen. Hardnekkig vuil verwijder je met een zachte spons of borstel met een mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat de zonnepanelen droog zijn na het schoonmaken om watervlekken te voorkomen.

Moeten verticaal geplaatste zonnepanelen anders worden schoongemaakt?

Verticaal geplaatste zonnepanelen hoeven niet op een andere manier te worden schoongemaakt, maar de ophoping van vuil heeft daarbij wel een iets groter effect. Het is belangrijk om deze panelen regelmatiger te controleren en te reinigen, omdat bij verticale plaatsing alle strings van het paneel door opgehoopt vuil minder kunnen presteren.

Bij horizontaal geplaatste zonnepanelen levert dit minder problemen op. De onderste string presteert weliswaar minder, maar het bovenste deel van het paneel heeft wel een goed rendement.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn zonnepanelen droog zijn na het schoonmaken?

Als je de panelen schoongemaakt hebt, is het belangrijk om ze goed te laten drogen om watervlekken te voorkomen. Dit kun je doen door de zonnepanelen aan de lucht te laten drogen of door met een zachte doek overtollig water weg te vegen.

Is het nodig om een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken voor het schoonmaken van zonnepanelen?

Het gebruik van een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen is niet noodzakelijk. Wil je wel een reinigingsmiddel gebruiken? Zorg er dan voor dat het middel specifiek aanbevolen wordt voor gebruik op zonnepanelen, om schade aan het oppervlak te voorkomen.

Ook besparen op je energierekening? Doe de Dakcheck en ontdek snel hoeveel je per jaar kunt besparen!

Doe de dakcheck