Kan ik zonnepanelen schoonmaken?

Jazeker, zonnepanelen schoonmaken is verstandig. Bladeren, vogelpoep of ander vuil kan het opwekken van energie in de weg zitten. Een regenbui is niet altijd genoeg om de zonnepanelen schoon te krijgen. We zetten graag wat handige tips en informatie op een rij.

Waarom moet je zonnepanelen schoonmaken?

Als zonnepanelen vuil zijn vangen ze minder zonlicht op. Denk bijvoorbeeld aan zand, stuifmeel, bladeren en vogelpoep. Dit levert een lagere opbrengst op. Soms hoor je dat zonnepanelen reinigen niet nodig is en dat een regenbui voldoende zou zijn. Toch zorgt een flinke regenbui er niet voor dat al het vuil weggaat. 

De beste tijd voor het schoonmaken van zonnepanelen

Mei, juni en juli zorgen normaal gesproken voor veel zonuren. Daarom is het slim om de zonnepanelen aan het begin van de lente schoon te maken. Het op tijd schoonmaken van de zonnepanelen zorgt voor een optimale opbrengst. Laat de zon maar komen!

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen. Of bijvoorbeeld wanneer er veel bladeren op je dak vallen. Vaak zie je zelf wanneer het schoonmaken van de zonnepanelen nodig is. Over het algemeen valt het mee en heb je weinig onderhoud aan de zonnepanelen. 

8 tips: hoe maak ik zonnepanelen schoon? 

Zorg voor een optimale opbrengst van je zonnepanelen door ze regelmatig te reinigen. We helpen je graag met een aantal tips. Zo wordt zonnepanelen schoonmaken een fluitje van een cent.

 1. Controleer de zonnepanelen regelmatig. Dit kun je gemakkelijk zelf, vanaf de grond. Doe dit een paar keer per jaar. Kijk bijvoorbeeld of je een dun laagje vuil of vlekken ziet.
 2. Wees voorzichtig. Zonnepanelen schoonmaken op het dak kan gevaarlijk zijn. Ga je zelf het dak op? Zorg dan voor valbeveiliging. 
 3. Kies een bewolkte dag. Zo voorkom je dat het water waarmee je schoonmaakt snel opdroogt met vlekken. 
 4. Werk veilig. Schakel het systeem helemaal uit voordat je begint met het schoonmaken van de zonnepanelen. Kom niet aan de kabels.
 5. Kun je ergens niet bij? Spoel de zonnepanelen dan alleen af of gebruik een uitschuifbare wisser om de zonnepanelen schoon te maken.
 6. Begin met het weghalen van droog vuil. Denk bijvoorbeeld aan bladeren.
 7. Maak daarna de zonnepanelen schoon met ontkalkt water (demiwater). Vuil hecht minder makkelijk aan je zonnepanelen als ze schoongemaakt zijn met ontkalkt water. Je kunt gebruikmaken van een spons, zachte borstel of zachte doek. 
 8. Maak de zonnepanelen niet droog, maar laat ze na het schoonmaken aan de lucht drogen. Zo voorkom je krassen en vlekken op de zonnepanelen.

Don’ts bij zonnepanelen schoonmaken

Wat moet je vooral niet doen als je zonnepanelen gaat schoonmaken? 

 1. Ga niet op de zonnepanelen staan of zitten. Probeer zo min mogelijk op de zonnepanelen te leunen. 
 2. Gebruik geen hogedrukspuit. Zonnepanelen schoonmaken met een hogedrukspuit is niet verstandig. De hoge druk van het water kan het glas en de kabels beschadigen.
 3. Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen, maar maak gebruik van ontkalkt water (demiwater). Schoonmaakmiddelen zijn niet nodig. Bovendien kunnen bijtende schoonmaakmiddelen  voor krassen en vlekken zorgen. 
 4. Gebruik zachte poetsspullen. Kies niet voor schuursponsjes of krabbers.
 5. Gebruik geen zout water. Dit kan op het zonnepaneel achterblijven en een negatieve invloed op de opbrengst hebben. 

Professioneel reinigen van zonnepanelen

Wees altijd voorzichtig als je zonnepanelen gaat schoonmaken. Als je goed veiligheidsmateriaal hebt, is het schoonmaken van zonnepanelen prima zelf te doen. Besteed je het liever uit? Dat kan ook, maar brengt natuurlijk wel kosten met zich mee. Je hoeft het niet elk jaar te laten doen. Al met al heb je weinig onderhoud aan je zonnepanelen. Houd ze schoon en profiteer van een goed rendement. Zo bespaar je flink op je energierekening! 

Interesse in zonnepanelen? Ontdek je mogelijkheden!

Ook besparen op je energierekening? Doe de zonnepanelencheck en ontdek snel hoeveel je per jaar kunt besparen.

Doe de zonnepanelencheck