Zonnepanelen schoonmaken, zo geregeld

Vogelpoep, bladeren of ander vuil zorgt ervoor dat je zonnepanelen minder energie opwekken. Een flinke regenbui is niet altijd genoeg om de panelen schoon te krijgen. Hoe maak je ze het beste schoon en hoe vooral niet? Bekijk onze tips om zonnepanelen goed schoon te maken.

Waarom zonnepanelen reinigen?

Een zonnepaneel werkt door zoveel mogelijk licht naar de zonnecellen te brengen. Als je zonnepanelen vuil zijn, komt er minder zonlicht door. Natuurlijk blijft het systeem wel werken, maar het levert minder zonne-energie op. Met andere woorden, vuil zorgt ervoor dat zonnepanelen minder goed stroom opwekken.

Hoe worden zonnepanelen smerig?

Wat je ramen vies maakt, bedekt ook je zonnepanelen. Denk maar eens aan zand, stof, bladeren of sneeuw en natuurlijk ook vogelpoep. Een dikke klodder van een duif scheelt zo al 5% energie. Veel mensen zeggen dat het niet nodig is om zonnepanelen te reinigen, omdat de regen daar wel voor zorgt.

Rendement

De regen helpt natuurlijk, maar niet genoeg.
Uit onderzoek blijkt dat schone panelen zo'n 3% meer energie opwekken dan vuile zonnepanelen. Sommige reinigers doen mooie beloftes dat je wel 15% aan voordeel behaalt, maar dat moet je toch echt met een korreltje zout nemen. Als je elk jaar 3% meer energie opwekt, is dat al behoorlijk wat. Aan de schoonmaak dus, maar hoe doe je dat?

De beste tijd om zonnepanelen schoon te maken

Het antwoord ligt voor de hand. Het is het handigste om de zonnepanelen schoon te maken voordat de zon echt flink gaat schijnen. De beste tijd is dus aan het begin van de lente want mei, juni en juli leveren de meeste zonuren. Probeer je zonnepanelen daarom op tijd te reinigen, zodat je zoveel mogelijk stroom opwekt.

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen reinigen?

Als het vaak regent, dan spoelen zonnepanelen meestal vanzelf al schoon voor een groot deel. Dan is een keer elke 5 jaar genoeg. In zanderige gebieden raden we aan om d

e zonnepanelen elk jaar schoon te maken. Zoals in de woestijn waar veel zonneparken zijn. Met de droge zomers moet je de panelen misschien vaker dan een keer in de 5 jaar schoonmaken.


Grote schoonmaak van zonnepanelen 

Liggen je zonnepanelen op een lastige plek? Schakel dan een

 professionele schoonmaker in. Als je er makkelijk bij komt, is het geen probleem om ze zelf schoon te maken. Gebruik bij het reinigen een zachte borstel, water en liefst een biologisch schoonmaakmiddel. Krijg je het vuil er niet af? Dan is een spons handig. Zonnepanelen zijn erg gevoelig dus gebruik zeker geen schuurspons, bijtende schoonmaakmiddelen of hogedrukreinigers. Daarmee beschadig je het glas of komt er water tussen de zonnecellen en het glas.
Er bestaan ook technieken om vuil op zonnepanelen tegen te gaan. Er is bijvoorbeeld een manier die het glas ruw maakt aan het oppervlak. Daardoor reflecteert er minder licht en komt er juist meer licht in de zonnecellen. Pluspunt: het vuil blijft hier minder goed liggen. Je kunt ook een dunne laag aan laten brengen die vuilafstotend is. Deze laag mag je nooit met zeep of bijtende schoonmaakmiddelen behandelen. Voorzichtig dus.

8 tips voor het schoonmaken van zonnepanelen

Zonnepanelen bieden zoveel voordelen, dat het echt loont om ze goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Zo heb je altijd de beste opbrengst. Om je een handje te helpen, hier nog een aantal tips voor het schoonmaken van je zonnepanelen:

 1. Controleer regelmatig - Bekijk je zonnepanelen regelmatig, ongeveer twee tot drie keer per jaar. Dan weet je zeker dat ze schoon zijn en blijven.
 2. Werk veilig - Schakel je zonnestroomsysteem helemaal uit voordat je begint met reinigen. En kom niet aan de bekabeling, zodat je veilig werkt. Als de zonnepanelen moeilijk te bereiken zijn, gebruik dan een waterspuit vanaf de grond of een uitschuifbare wisser (telescoopwisser). Of laat je zonnepanelen schoonmaken door een professional. Moet je toch op het dak zijn, gebruik dan een valbeveiliging.
 3. Bladeren - Haal eerst alle droge delen weg voordat je met water gaat werken.
 4. Stof - Gebruik een tuinslang om de zonnepanelen af te spoelen. De druk van een tuinslang is niet schadelijk voor zonnepanelen.
 5. Hardnekkig vuil - Verwijder je het beste met een zachte doek of een zachte nylon borstel.
 6. Bewolkte dagen - Maak de zonnepanelen schoon wanneer er weinig zonlicht is, bijvoorbeeld op bewolkte dagen, vroeg in de ochtend of laat in de avond. Zo voorkom je dat het schoonmaakwater te snel opdroogt en vlekken of resten achterlaat.
 7. Check de temperatuur – Zorg ervoor dat de zonnepalen een normale temperatuur hebben. De temperatuur kan oplopen tot 80 graden Celsius en als je koud water gebruikt, kan het glas barsten. Dit kan ook gevaarlijk zijn voor jezelf.
 8. Laten drogen - Maak de zonnepanelen niet droog , dit kan schuren en daardoor krassen veroorzaken.

Wat je vooral niet moet doen als je zonnepanelen schoonmaakt

 1. Hoge druk - Een hogedrukspuit beschadigt het glas en de bedrading van je systeem.
 2. Bijtende schoonmaakmiddelen - Veroorzaken krassen op het glas van je zonnepaneel. Gebruik liever alleen water of speciale producten die gemaakt zijn voor de reiniging van zonnepanelen.
 3. Zout water - Het zout kan op het zonnepaneel achterblijven en dat heeft een negatieve invloed op de opbrengst van het zonnepaneel. Gewoon kraanwater voldoet prima bij het schoonmaken van zonnepanelen.
 4. Niet op zonnepanelen staan of zitten - Zo beschadig je de zonnepanelen.

Schoonmaken van verticale en horizontale zonnepanelen

De cellen op een zonnepaneel zijn opgedeeld in strings. Ligt het zonnepaneel horizontaal? Dan liggen je strings ook horizontaal. Als de zonnepanelen verticaal geplaatst zijn, liggen de strings natuurlijk ook verticaal.

Al het vuil en stof dat op je zonnepaneel komt, spoelt naar de onderrand. Daardoor vormt zich een smerige rand tegen de onderste aluminium rand van het zonnepaneel. Die rand wordt steeds dikker en dikker en komt uiteindelijk tot de eerste rij zonnecellen. Bij verticaal geplaatste zonnepanelen raakt de vuile rand alle strings. Alle zonnecellen doen het dan minder goed. Bij horizontaal geplaatste zonnepanelen heeft alleen de onderste string er last van. De andere strings blijven gewoon hun best doen. Daarom is het belangrijk om verticaal geplaatste zonnepanelen vaker schoon te maken.