Uw zonnepanelen doen hun werk hoog bovenop uw dak, waar ze ook blootstaan aan allerlei weersinvloeden en vervuiling. Tests tonen aan dat gereinigde zonnepanelen beter functioneren dan vuile zonnepanelen. Het is dus een goed idee om minstens één keer per jaar uw zonnepanelen een grondige wasbeurt te geven.

Meer stroom met schone zonnepanelen

Propere zonnepanelen zorgen voor meer stroom en dat is natuurlijk de moeite waard. Als u niet bang bent om het dak op te gaan, klaar deze klus dan gerust zelf. Zorg er wel voor dat u de schoonmaakbeurt op een veilige manier uitvoert. Is uw dak moeilijk bereikbaar, laat uw zonnepanelen dan liever reinigen door ons professioneel onderhoudsteam.

Lekker schoon de zomer in

Ons advies is om de jaarlijkse schoonmaakbeurt in de maand april te doen. Zo heeft u 's zomers extra veel voordeel van uw schone zonnepanelen. De zonnige zomermaanden zorgen tenslotte voor 75% van de totale jaarlijkse opbrengst. Door uw zonnepanelen schoon te maken zorgt u voor een maximale opbrengst.

Profiteer van de extra opbrengst

Misschien vraagt u zich af of de regenbuien uw zonnepanelen niet voldoende schoonhouden. Het antwoord is: gedeeltelijk. Zonnepanelen zijn altijd schuin geplaatst, dus vuil en stof verdwijnen voor een deel op natuurlijke wijze. Vogelpoep, mos, algen of kalkaanslag spoelen helaas niet zo gemakkelijk van de zonnepanelen af. Daarom adviseren wij u om toch eens extra schoon te maken zodat die extra opbrengst niet verloren gaat.

Een beetje water doet al wonderen

Inspecteer uw zonnepanelen regelmatig om te zien of er een schoonmaakbeurt nodig is. Valt de vervuiling wel mee, reinig uw zonnepanelen dan met water. Let wel op dat gewoon leidingwater niet optimaal is voor uw zonnepanelen. Maak daarom alleen gebruik van opgevangen regenwater of speciaal gefilderd osmosewater. Het beste tijdstip voor een reiniging is ’s morgens vroeg of in de avonduren als de zon al weg is. Op die momenten droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter. 

Reinigen van zonnepanelen heeft invloed op rendement

Kunt u uw zonnepanelen gemakkelijk bereiken? Probeer dan eerst voorzichtig om het droge vuil zonder water te verwijderen. Ga er daarna over met regenwater of osmosewater en een zachte spons. Eventueel voegt u een speciaal reinigingsmiddel aan het water toe. Gebruik nooit een allesreiniger of groene zeep. Deze middelen tasten de zelfreinigende laag van de zonnepanelen aan. Ook schuursponzen en hogedrukreinigers mag u niet gebruiken. Die brengen uw zonnepanelen onherstelbare schade toe. Droog na afloop de zonnepanelen af om kalkaanslag te voorkomen.