Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen in de winter überhaupt wel iets opleveren. Hoewel de opbrengst lager is dan in de zomer, leveren zonnepanelen nog steeds energie. Gemiddeld ongeveer 30% van de totale jaaropbrengst (bron: Samen Stromen).

Opbrengst zonnepanelen: zonnepanelen leveren ook in de winter groene stroom

Over zonnepanelen bestaat een misvatting dat ze in het winterseizoen nauwelijks energie opwekken. Natuurlijk wekken zonnepanelen minder zonne-energie op in de winter dan in de zomer, maar ze blijven functioneren. Ongeveer 70% van de jaarlijkse stroomopbrengst wordt gegenereerd tussen april en september, de resterende 30% van oktober tot maart (bron: HomeWizard).

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

Zonnepanelen functioneren ook in de winter, maar er zijn wel wat factoren die de prestaties beïnvloeden. Een veelvoorkomende misvatting is dat zonnepanelen geen stroom opwekken in de winter, maar in werkelijkheid kunnen de koudere temperaturen juist gunstig zijn voor de energieproductie van zonnepanelen.

Hoeveel leveren zonnepanelen op in de winter?

De opbrengst van zonnepanelen in de winter is afhankelijk van verschillende factoren, zoals geografische locatie, weercondities, de hoek en de oriëntatie van de zonnepanelen en eventuele schaduw.

Hoewel zonnepanelen in de winter doorgaans minder energie opwekken dan in de zomer, kunnen ze nog steeds een significante hoeveelheid elektriciteit genereren. Over het algemeen varieert het tussen de 10% tot 25% van het rendement in vergelijking tot de zomermaanden (bron: Samen Stromen).

Waarom de opbrengst van zonnepanelen in de winter lager is

 • Kortere dagen: in de winter is de zonnestand lager en is er een lager aantal zonuren, wat resulteert in minder zon-uren per dag. De zonnepanelen hebben minder tijd om zonlicht op te vangen en om te zetten in elektriciteit dan in de zomer, dan zijn de dagen langer.
 • Gemiddelde opbrengst in de winter: zonnepanelen produceren in de wintermaanden doorgaans minder energie dan in de zomer. Dit varieert van 10% tot 25% van de opbrengst ten opzichte van de zomermaanden (bron: Samen Stromen)
 • Invloed van sneeuw: sneeuwbedekking kan de opbrengst van zonnepanelen verminderen, vooral als de sneeuw niet vanzelf smelt of van de panelen af glijdt. Een dik pak sneeuw kan de panelen volledig bedekken en voorkomen dat ze zonlicht opvangen.

Effect van sneeuw op zonnepanelen

Sneeuw kan de efficiëntie van zonnepanelen verminderen, vooral als er veel sneeuw ophoopt. Voor een zo hoog mogelijke opbrengst is sneeuw dus niet gunstig. Lichte sneeuwval heeft weinig invloed, omdat de wind de sneeuw gemakkelijk van de panelen kan blazen. Zonlicht kan daarnaast zelfs door een dunne laag sneeuw dringen om elektriciteit op te wekken. De meeste zonnepanelen zijn onder een hoek geïnstalleerd, waardoor lichte sneeuw vanzelf van de panelen afglijdt.

Sneeuw verwijderen van je zonnepanelen

Het handmatig verwijderen van sneeuw wordt meestal afgeraden, dit kan de panelen namelijk beschadigen. Ga je toch zelf de bevroren sneeuw verwijderen? Wees dan voorzichtig om beschadiging te voorkomen.

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag in de winter

Voor een standaard zonnepaneel met een capaciteit van ongeveer 370 watt is de opbrengst in de winter ongeveer 0,86 kWh per dag. Bij deze schatting wordt er vanuit gegaan dat er op gemiddelde basis 85% van het totale vermogen van de zonnepanelen wordt bereikt (bron: Zonnepanelen Noord).

De optimale hoek voor zonnepanelen in de winter

De optimale hellingshoek voor zonnepanelen is afhankelijk van de geografische locatie en het seizoen. Over het algemeen is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen in de winter steiler dan in de zomer. Dit komt omdat de zon in de winter lager aan de hemel staat.

 • Basisregel: een algemene regel is dat de hellingshoek voor de wintermaanden met ongeveer 15 graden kan worden verhoogd om de lagere zonnestand te compenseren.
 • Voorbeeld: als je bijvoorbeeld op een locatie woont die zich op 45 graden noorder- of zuiderbreedte bevindt, zou de ideale hoek voor je zonnepanelen in de zomer rond de 45 graden zijn. In de winter staat je zonnepaneel dan het beste op ongeveer 60 graden.
 • Verstelbare montagesystemen: er zijn verstelbare montagesystemen waarmee de hoek van de panelen in de zomer- en wintermaanden kan worden aangepast voor optimale energieopbrengst.
 • Specifieke locatie: de precieze optimale hoek kan variëren afhankelijk van de specifieke locatie en lokale omstandigheden.

Het aanpassen van de hellingshoek van zonnepanelen verhoogt de efficiëntie en de totale energieopbrengst aanzienlijk, vooral in seizoensgebonden klimaten waar de zonnestand tussen zomer en winter sterk varieert.

Het rendement van zonnepanelen in de winter

Gemiddeld ervaren gebruikers 10 tot 25% van de opbrengst van zonnepanelen in de winter vergeleken met de zomer (bron: Samen Stromen). Deze vermindering wordt deels gecompenseerd door de efficiëntere werking van zonnepanelen bij lagere temperaturen, maar het kortere aantal zon-uren, de lagere zonnestand en de mogelijke sneeuwbedekking spelen een veel grotere rol in de energieproductie.

Warmtepomp en zonnepanelen in de winter

De combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp is ideaal, omdat het een duurzame oplossing is voor het verwarmen van je huis. Maar ondanks dat de totale jaaropbrengst van je zonnepanelen hoog is, is de opbrengst gedurende de wintermaanden een stuk minder.

De werking van warmtepompen met zonnepanelen

 • Werking en efficiëntie van warmtepompen: warmtepompen zijn efficiënt en milieuvriendelijk. Ze zetten 1 kWh stroom om in 3 tot 5 kWh warmte. Dit levert een aanzienlijke besparing op CO2-uitstoot en energiekosten. Warmtepompen werken door warmte uit de lucht, grondwater of de aardbodem te halen. Hierbij wordt ongeveer 80% van de warmte uit deze bronnen gehaald en voor slechts 20% van de energie is stroom nodig.
 • Zonnepanelen voor stroomvoorziening: als je zowel een warmtepomp als zonnepanelen hebt, kun je een aanzienlijk deel van het stroomverbruik van de warmtepomp dekken met de energie die je met de zonnepanelen opwekt. In januari en februari leveren de zonnepanelen helaas maar 3% van de totale opbrengst van het jaar op.

Overwegingen in de winter

 • Warmtepomp rendement: de efficiëntie van sommige soorten warmtepompen, zoals luchtwarmtepompen, kan in de winter afnemen omdat de buitenlucht kouder wordt.
 • Isolatie en verwarmingssysteem: de isolatiegraad van je woning speelt een belangrijke rol in het rendement van de warmtepomp. Een goed geïsoleerd huis is cruciaal voor optimale prestaties. Ook is het belangrijk om na te gaan of het verwarmingssysteem in je huis geschikt is voor een warmtepomp.

Kosten en subsidies voor zonnepanelen en warmtepomp

 • Investering: de aanschaf van zowel zonnepanelen als een warmtepomp vraagt om een aanzienlijke investering. De kosten variëren afhankelijk van het type warmtepomp en het totaalvermogen van de zonnepanelen. Voor een lucht-water-warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen moet je rekenen op een richtprijs tussen 12.500 en 15.000 euro.
 • Subsidies: in Nederland zijn er subsidies beschikbaar voor de aanschaf van warmtepompen.

Zonnepanelen in de winter van het dak halen

Het is niet nodig om zonnepanelen in de winter van het dak te halen. Zonnepanelen zijn ontworpen om het hele jaar door te functioneren, ook tijdens de wintermaanden. Zonnepanelen werken zelfs efficiënter bij koudere temperaturen. Het verwijderen en opnieuw installeren van panelen verhoogt bovendien het risico op het beschadigen van de panelen of het dak. Dit kan zelfs de garantie van de fabrikant beïnvloeden.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen in de winter

Werken zonnepanelen ook in de sneeuw?

Zonnepanelen kunnen ook in de sneeuw werken. Hoewel zware sneeuwval de opbrengst tijdelijk kan verminderen door het blokkeren van zonlicht, zijn de meeste zonnepanelen ontworpen om sneeuw af te voeren. Zelfs een dunne laag sneeuw kan enigszins licht doorlaten, waardoor de panelen nog steeds energie opwekken.

Hoeveel energie leveren zonnepanelen in de winter?

De energieopbrengst van zonnepanelen in de winter is lager dan in de zomer. Van oktober tot en met maart wordt ongeveer 30% van de totale jaaropbrengst gegenereerd. Dit is afhankelijk van factoren zoals geografische locatie, weercondities, en de hoek van de zonnepanelen.

Is het nodig om zonnepanelen in de winter van het dak te halen?

Het is niet nodig om zonnepanelen in de winter van het dak te halen. Ze zijn ontworpen om het hele jaar door te functioneren, ook tijdens de wintermaanden. Zonnepanelen werken zelfs efficiënter bij koudere temperaturen.

Kan sneeuw zonnepanelen beschadigen?

Sneeuw op zichzelf beschadigt zonnepanelen doorgaans niet. Zonnepanelen zijn gebouwd om bestand te zijn tegen diverse weersomstandigheden, inclusief sneeuwbelasting. Maar het handmatig verwijderen van sneeuw moet met voorzichtigheid gebeuren om beschadiging van de panelen te voorkomen.

Wat is de optimale hoek voor zonnepanelen in de winter?

De optimale hoek voor zonnepanelen in de winter is meestal steiler dan in de zomer. Dit helpt om de lagere zonnestand te compenseren. Een algemene regel is om de hellingshoek met ongeveer 15 graden te verhogen boven de breedtegraad van de locatie.

Vermindert de efficiëntie van zonnepanelen bij koud weer?

Nee, eigenlijk kunnen zonnepanelen efficiënter werken bij koudere temperaturen. Hogere temperaturen kunnen de weerstand in het elektrische circuit van de zonnepanelen verhogen, wat leidt tot energieverliezen. Bij koudere temperaturen neemt deze weerstand af, waardoor de panelen efficiënter werken.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp in de winter?

De combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp kan efficiënt zijn, aangezien de warmtepomp de elektriciteit die door de zonnepanelen wordt opgewekt kan gebruiken. Hoewel de zonnepanelen minder energie produceren in de winter, kan de warmtepomp nog steeds profiteren van de groene energie. Dit vermindert afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en verlaagt de energiekosten.

Adviesgesprek aanvragen