De opbrengst van zonnepanelen per maand

De opbrengst van zonnepanelen verschilt per maand. Logisch, want elke dag is het weer anders. Denk maar aan het aantal zonuren, de temperatuur en hoeveel schaduw de zonnepanelen hebben.  Wanneer halen we in Nederland de hoogste opbrengst uit zonnepanelen? Laat het antwoord je verrassen.

In het nieuws

Wat hebben we de zon vaak gezien de afgelopen tijd. Het lijkt wel zonniger dan normaal, en dat klopt ook. "Het aantal zonuren lag in de eerste helft van 2018 bijna zestien procent hoger dan het langjarige gemiddelde'', zegt onze woordvoerder Ronald Sutmuller. "Ook de instraling, die de beste indicator geeft voor de opbrengst van zonnepanelen, was hoger.'' Daardoor heeft een gemiddeld huishouden met zonnepanelen op het dak dit jaar al 281 euro bespaard op zijn energierekening, 32 euro meer dan gemiddeld!

Waar hangt de opbrengst van af?

Het beste seizoen voor het opwekken van energie met zonnepanelen is verrassend genoeg meestal niet de zomer. Juist in de lente leveren je zonnepanelen het meeste op. De opbrengst van zonnepanelen hangt namelijk af van het aantal uren daglicht en niet van een hoge temperatuur. Zo levert de maand mei meestal meer op dan de maanden juli of augustus.

Koud én zonnig: ideaal weer voor zonnepanelen

Niet alleen het aantal zonuren bepaalt hoeveel energie je zonnepanelen opwekken. De temperatuur is ook erg belangrijk. Zonnepanelen werken namelijk beter als het koud is. Dat klinkt gek, maar dat is het niet. Want de zonnecellen geleiden elektriciteit beter bij koud weer. Wordt het te warm? Dan leveren de zonnepanelen zelfs minder op. Voor elke 10 graden warmer daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Het beste weer voor zonnepanelen is koud en zonnig.

Zonnepanelen op het zuiden leveren het meeste op

Zonnepanelen leveren energie door de zon. Hoeveel ze precies opleveren, hangt daarom vooral af van hoeveel zon ze krijgen. Daarom is het dak en de richting waarin de panelen liggen belangrijk. Een dak op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden is het allerbeste. En natuurlijk met zo min mogelijk schaduw, want daardoor leveren je panelen minder op.

De maand met de hoogste opbrengst

Je ziet dat de opbrengst van zonnepanelen door het jaar heen flink verschilt. In Nederland geven zonnepanelen ons de hoogste dagelijkse opbrengst in de maanden mei, juni en juli. Bekijk hoeveel stroom zonnepanelen elke maand opwekken.

De zon schijnt aan de kust gemiddeld langer dan in het oosten van het land. Dus woon je op een Waddeneiland? Dan leveren je zonnepanelen het meeste op!

Koop je zonnepanelen voor april

Wil je zonnepanelen kopen? Doe dit dan voordat het zonneseizoen begint in april. Dan weet je zeker dat je de beste maanden meepakt en er de hoogst mogelijke opbrengst uithaalt. Meer weten? Met de zonnepanelencheck ontdek je binnen één minuut wat je per jaar bespaart, hoeveel panelen op je dak passen en wat de investering is. Liever niet kopen? Je kunt ook zonnepanelen huren.

 Bespaar energie met je eigen dak en kies voor zonnepanelen