Hogere opbrengst zonnepanelen

Als u wel eens rondkijkt bij u in de wijk kan het u niet zijn ontgaan: steeds meer huizen zijn voorzien van zonnepanelen. Dat doen uw buren natuurlijk niet voor niets. De opbrengsten van zonnepanelen zijn in de laatste jaren flink gestegen, terwijl de kosten dalen. Tel daar aantrekkelijk subsidies bij op en hele wijken kiezen voor zonnepanelen.

Zonne-energie is een vorm van duurzame energie, ook wel groene stroom genoemd. Daarmee verschilt het van het grootste deel van alle stroom, dat nog steeds wordt opgewekt uit bijvoorbeeld kolen en gas. Dat levert milieuschade op, al doen wij er alles aan om deze te beperken. Zonnepanelen worden geproduceerd en leveren daarna geen enkele belasting meer op voor het milieu. Wat ze wel doen is stroom opwekken, zonder dat u er iets voor hoeft te doen. U bestelt ze en laat ze plaatsen op een dak. Bij voorkeur met een schuine hoek op het zuiden.

Hogere opbrengst zonnepanelen door zonuren

In 2015 kreeg Nederland een leuk extraatje van Moeder Natuur: het aantal zonuren lag in dat jaar zo’n 7% hoger dan een gemiddeld jaar, blijkt uit cijfers van het KNMI. Leuk voor iedereen, natuurlijk. Maar extra leuk voor iedereen die zonnepanelen op het dak heeft liggen. Gelukkig is de zon niet de enige reden van het toegenomen rendement. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 tussen 2011 en 2014 alleen al, met zo’n 25 procent is toegenomen, bijvoorbeeld vanwege nieuwe technieken.

Er wordt continu aan betere en nieuwe zonnepanelen gewerkt, die meer energie opwekken. Maar in veel gevallen gebeurt dat met technologie die nog niet geschikt is om te worden verkocht, bijvoorbeeld omdat het nog te duur is om te produceren. Makkelijker is het daarom om het rendement van zonne-energie uit te drukken in terugverdientijd. Hoe korter de terugverdientijd, hoe beter. En de zonnepanelen die nu op de markt zijn, bieden daarvoor al uitstekende mogelijkheden.

Hogere opbrengst zonnepanelen door gunstige regelingen

Omdat steeds meer mensen er belangstelling voor hebben, is het niet langer alleen maar een luxeproduct. Dat zorgt voor een lagere gemiddelde aanschafprijs. En dan zijn er nog de steuntjes in de rug van de overheid. Zo krijgt u de btw terug. Bij ons hoeft u dat niet eens zelf te doen, omdat wij dit voor u in orde maken. Hetzelfde geldt voor het verkrijgen van subsidie. Ze vormen een leuk extraatje.

Zonnepanelen: hoe het werkt

Zonnepanelen wekken stroom op in combinatie met een omvormer. Dat is een apparaat dat de stroom die de panelen opwekken, omzet in de wisselstroom die bij u uit het stopcontact komt. Stroom die u op dat moment niet gebruikt – bijvoorbeeld als het erg zonnig is en u veel stroom opwekt – wordt terug geleverd aan het stroomnet. U wordt dan even stroomproducent, in plaats van alleen gebruiker. Pas aan het einde van het jaar wordt uw balans opgemaakt. Alleen wanneer u meer stroom verbruikt heeft dan u heeft opgewekt, betaalt u voor uw energie. En heeft u meer opgewekt dan verbruikt? Dan ontvangt u zelfs geld terug.

Wist u dat...

... moderne zonnepanelen altijd stroom opleveren? Zelfs als het bewolkt is leveren de panelen stroom op. Natuurlijk lang niet zoveel als op een zonnige dag, maar u bent dus niet helemaal afhankelijk van de zon. Zonnepanelen werken op licht en licht is er ook op een bewolkte dag.

... uw stroomopbrengst over een heel jaar berekend wordt? De balans tussen de stroom die u opwekt en verbruikt, wordt over een heel jaar berekend. Daarmee compenseert veel zon in de zomer dus een lagere opbrengst in de winter. Zo profiteert u optimaal van uw panelen.

... enkele vierkante meters aan zonnepanelen al voldoende stroom kan opleveren voor een heel huishouden? Dankzij de hogere opbrengst van zonnepanelen hoeft u niet uw hele dak vol te leggen om uw jaarlijkse verbruik aan energie te produceren. In veel gevallen zijn enkele vierkante meters voldoende om een huishouden van vier personen van stroom te voorzien.