Bij een verhuizing is het noodzakelijk om op twee momenten de meterstand aan uw energieleverancier door te geven: zowel bij het verlaten van uw vorige woning als bij de sleuteloverdracht van uw nieuwe woning. De meterstand moet uiterlijk binnen vijf dagen na de verhuizing worden doorgegeven. In de praktijk geeft u ongeveer zes tot acht weken voor uw verhuizing aan bij uw energieleverancier dat u gaat verhuizen. Op deze manier is er voldoende tijd om alles vlot te laten verlopen. Meterstanden kunnen ook vaak gemakkelijk via internet worden doorgegeven.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar een nieuwe energieleverancier, ook bij verhuizing, is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen. 

Doe de postcodecheck

Meterstanden doorgeven

Na de melding van uw verhuizing ontvangt u van uw energieleverancier een meterstandenformulier per post, of een uitnodiging per e-mail om de meterstanden via internet door te geven. Dat doet u niet direct, maar u wacht daarmee tot de datum van verhuizing. Als er een nieuwe bewoner (bij een koopwoning) of verhuurder (bij een huurwoning) aanwezig is, dan tekent deze ook voor akkoord, zodat de meterstanden zowel als eindstand voor u en beginstand voor de nieuwe bewoner gebruikt kunnen worden. Ook voorkomt u hiermee dat er achteraf discussie of onenigheid bestaat over de meterstanden.

Heeft u een slimme meter? Dan is het mogelijk dat uw energieleverancier de meterstanden van de verhuisdatum op afstand uitleest en verwerkt. Desondanks is het altijd aan te raden om de meterstanden van de slimme meter (digitaal display) op te schrijven en te laten tekenen voor akkoord door zowel u als de vorige, of volgende bewoner.

Controleer de meterstanden zelf

Het is van belang dat u de meterstanden zelf afleest. Een goede tip is om foto’s te maken, zodat u bewijs heeft. Doe dit zowel voor de oude als de nieuwe woning, omdat u niet alleen de eindstand van uw vorige, maar ook de beginstand van in uw nieuwe woning moet doorgeven. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de correcte meterstanden. Geef de meterstanden van uw oude en nieuwe adres binnen vijf werkdagen door aan uw energieleverancier. Na zes tot acht weken ontvangt u dan een eindafrekening voor uw oude adres en een bevestiging van de levering op uw nieuwe adres.

Belangrijke stappen bij verhuizing

Als u gaat verhuizen komt er veel op u af. Toch is het belangrijk om ook de verhuizing van uw energiecontract goed te laten verlopen. Daarom vindt u hier een handig stappenplan:

  1. Geef de geplande verhuisdatum vanaf drie maanden tot uiterlijk twee weken van tevoren door aan uw energieleverancier.
  2. Controleer of u na enkele dagen een ontvangstbevestiging heeft gekregen.
  3. Vul op de dag van verhuizing de meterstanden in voor zowel uw oude als nieuwe adres en stuur deze binnen vijf werkdagen op naar uw energieleverancier.
  4. Controleer of u een schriftelijke bevestiging van uw nieuwe adres van uw energieleverancier heeft ontvangen.
  5. Controleer de eindafrekening en de meterstanden op juistheid.

Als de meterstanden bij verhuizing niet kloppen

Zowel u als de nieuwe bewoner in uw vorige woning geven de meterstanden door. Als deze meterstanden niet overeenkomen, dan bestaat de kans dat de netbeheerder een schatting maakt van de meterstanden. Deze meterstanden gebruikt uw energieleverancier vervolgens om de eindafrekening te maken. Maak daarom duidelijke afspraken met elkaar en teken voor akkoord op de opgenomen meterstanden, zodat u zeker weet dat de juiste meterstanden zijn genoteerd en worden doorgegeven.