De slimme meter

De slimme meter is een nieuwe generatie energiemeter. De slimme meter meet, net als uw huidige meter, het elektriciteits- en gasverbruik in uw woning. Het verschil met de huidige meter is dat de nieuwe meter de meterstanden automatisch door kan geven. Daarnaast biedt de slimme meter de mogelijkheid om zelf nauwkeurig uw verbruik te volgen, waardoor het makkelijker is om energie te besparen.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

U krijgt vanzelf bericht wanneer de netbeheerder in uw wijk de oude meters komt vervangen. Het kan zijn dat u pas over een aantal jaar aan de beurt bent. U hoeft zelf geen initiatief te nemen, tenzij u eerder een slimme meter wilt hebben.

Hoe kan ik versneld een slimme meter krijgen?

U kunt versneld een slimme meter krijgen. Dit doet u via een aanvraag van een prioriteitsplaatsing. Hiervoor betaalt u, bij een standaard plaatsing, eenmalig € 60,00 exclusief BTW. Heeft u alleen een elektriciteitsmeter? Dan bedraagt het tarief € 56,00 exclusief BTW. Na de aanvraag wordt de meter zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 3 maanden, geplaatst. De prioriteitsplaatsing vraagt u aan via uw netbeheerder. Via www.eancodeboek.nl/ kunt u checken wie uw netbeheerder is.

Vraag direct een slimme meter aan bij uw netbeheerder:

Enexis
Stedin
Cogas
Rendo
Endinet
Liander
Westland Infra
Delta

Houd u bij de aanvraag uw meternummers (EAN) bij de hand. U vindt uw meternummer op www.eancodeboek.nl m.b.v. uw postcode en huisnummer.

Veelgestelde vragen

  • Kunnen jullie met behulp van de slimme meter altijd zien wat ik verbruik?
  • Is de slimme meter verplicht?
  • Wat is de rol van de netbeheerder en wat doet Essent?