Stap je over? Dan wil je dat de overstap soepel en zonder onderbreking verloopt. Dat begrijpen we. Daarom houden we bij een overstap zoveel mogelijk rekening met de looptijd van je huidige energiecontract. Wil je overstappen van energieleverancier, maar heb je nog een lopend contract? Dan kan je ervoor kiezen het contract toch te beëindigen. We noemen dit contractbreuk. We vertellen je er meer over.

Eerder opzeggen: betaal ik opzegvergoeding energie?

Verbreek je jouw energiecontract eerder dan gepland, bijvoorbeeld bij een verhuizing of vanwege een ander aanbod? Mogelijk betaal je dan een opzegvergoeding. Jouw huidige energieleverancier heeft daar recht op. Opzegvergoeding noemen we ook overstapboete of energie boete. Deze vergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd. Of je een opzegvergoeding moet betalen lees je in je huidige energiecontract. Hier vind je ook de einddatum.

Over de hoogte van de opzegvergoeding zijn in de wet afspraken gemaakt. Zo weet je waar je aan toe bent. Wist je dat het openbreken van een energiecontract soms zelfs financieel aantrekkelijk kan zijn? Met een overstap kun je op jaarbasis soms veel besparen. Hieronder lees je wat er in je energiecontract staat over contractbreuk en opzegvergoeding.

Welk energiecontract kun je opzeggen?

Je energiecontract opzeggen kan altijd. Soms moet je rekening houden met een opzegtermijn. Daarnaast zijn sommige energiecontracten voor onbepaalde tijd afgesloten, andere hebben een vaste looptijd. Je kiest bij ons bijvoorbeeld voor een vaste looptijd van 1, 3 of 5  jaar. 

Je betaalt alleen opzegvergoeding als je jouw energiecontract met een vaste looptijd eerder stopzet. Je verbreekt het contract dan voordat het eigenlijk af zou lopen. In dat geval betaal je vaak een opzegvergoeding. Heb je een contract met een vaste looptijd, maar is de einddatum al voorbij? Dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen. Of heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken.

Wat is contractbreuk?

Met een energiecontract met een vaste looptijd beloof je voor een bepaalde tijd klant te blijven. In ruil daarvoor krijg je vaak kortingen, speciale aanbiedingen of mooie cadeau’s van de energiemaatschappij. De energieleverancier rekent er dan ook op dat je de afgesproken tijd klant blijft.

Zeg je op voor de einddatum? Dan is er sprake van contractbreuk. In dat geval mag de energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Door je vroege vertrek lopen ze namelijk inkomsten mis. Naast de opzegvergoeding kan het zijn dat je geen recht meer hebt op een eventuele welkomstbonus of cadeaus.

Hoe hoog is de opzegvergoeding?

De hoogte van de opzegvergoeding hangt af van de tijd dat je contract nog loopt (de resterende looptijd). Dit is de periode tot de officiële einddatum van het contract. 

Wil je precies weten hoeveel je kwijt bent aan de opzegvergoeding bij Essent? Bekijk dan het overzicht van al onze opzegvergoedingen. Zeg je je contract op? Dan moet je oude energieleverancier binnen 6 weken na de opzegdatum vragen om een opzegvergoeding. Verloopt die termijn? Dan hoef je de opzegvergoeding niet te betalen.


Wie bepaalt de hoogte van de opzegvergoeding energie? 

De overheid bepaalt de maximale opzegvergoeding die energiemaatschappijen mogen vragen van hun klanten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beslist hoe hoog de maximale boete is. Wij kiezen de opzegvergoeding zo dat wij de tarieven scherp kunnen houden voor klanten die blijven. Daarom betalen klanten die eerder weggaan soms de maximale opzegvergoeding. 

Wat is de maximale opzegvergoeding?

Zeg je jouw energiecontract van 1 jaar eerder op? Dan betaal je maximaal 50 euro. Dat bepaalt de ACM. Heb je een energiecontract voor langer dan een jaar? Kijk dan naar de einddatum van je contract. De ACM bepaalt de maximale hoogte van de opzegvergoeding op basis van hoelang je contract nog zou lopen.

Het energiebedrijf mag per product de maximale opzegvergoeding vragen. Dus voor gas én elektriciteit. Als je met allebei stopt, betaal je het dubbele van wat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld.

Voorbeelden van een opzegvergoeding

Een voorbeeld. Neem je stroom én gas af en loopt je huidige contract nog 9 maanden? Dan betaal je voor deze twee producten samen een opzegvergoeding van € 100. Namelijk € 50 voor gas en € 50 voor stroom. Loopt je contract nog langer, bijvoorbeeld nog 2 jaar en 1 maand voor stroom en gas? Dan ben je € 200 kwijt aan opzegvergoeding, € 100 per product.

Contractbreuk voorkomen

Je voorkomt contractbreuk als je pas op de einddatum van een contract met een vaste looptijd overstapt. Zo kun je overstappen zonder energie boete. De einddatum vind je in je contract.

Twee maanden voor de einddatum kun je je al aanmelden bij een andere energieleverancier. Geef de einddatum van je contract door, zodat je nieuwe contract aansluitend van je huidige contract start.

Opzeggen zonder contractbreuk doe je door uiterlijk 30 dagen voordat je energiecontract afloopt aan je huidige energieleverancier te melden dat je op de einddatum wilt stoppen. Je mag ook gewoon opzeggen na de einddatum, als je contract is omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Een contract voor onbepaalde tijd heeft namelijk geen einddatum en opzeggen mag altijd.

Is het verstandig om mijn contract op te zeggen?

Bij Essent zijn we blij met onze klanten. Naast een scherp tarief, meld je je gratis aan voor Thuisvoordeel programma. Zo krijg je veel voordelen. Tot wel 10% extra korting op je stroomtarief, leuke cadeautjes, de mogelijkheid om Air Miles te sparen én exclusieve kortingen op Essent producten. Twijfel je toch of je nog goed zit bij Essent? Doe dan de ContractCheck.

Wil je overstappen naar Essent?

Ben je benieuwd naar je persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk aanbod bij je past. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen

Je krijgt bij Essent altijd groene stroom en je hebt de keuze uit een cashback of welkomstcadeau. 

Doe de postcodecheck

Ben je al klant van Essent? Dan krijg je Thuisvoordeel. Thuisvoordeel is ons gratis klantprogramma. Je krijgt mooie voordelen, zoals korting op je stroomtarief, korting op Essent producten en regelmatig een cadeautje. Omdat we blij zijn dat je klant bent! Meld je gratis aan voor Thuisvoordeel.