Over domotica en smart home bestaat veel verwarring. Domotica en domotica-systemen gaan minder ver dan een smart home, maar bieden toch veel interessante mogelijkheden. Hieronder leggen we het verschil uit tussen domotica in huis en een smart home. Ook geven we u enkele tips bij de aanschaf van een domotica-systeem.
Het woord 'domotica' is afgeleid van 'domus' (het Latijnse woord voor 'huis') en 'informatica'. Domotica wil dus zeggen dat u in en om uw huis digitale technieken gebruikt om het comfort of de veiligheid van uw gezin te vergroten. Sommige mensen noemen domotica-systemen ook wel 'huisautomatisering', maar dat woord is minder gebruikelijk.
Met domotica in huis zet u bijvoorbeeld lampen automatisch aan of uit, of doet u de gordijnen of de garagedeur op afstand open of dicht. Ook de verwarming bedienen vanaf uw tablet is een vorm van domotica. Maar er zijn ook domotica-systemen waar de mens niet aan te pas komt. Denk bijvoorbeeld aan vlambewaking: een kookplaat die de gastoevoer afsluit als de vlam uit is. Kort gezegd gebruikt u thuis domotica om producten te bedienen door middel van automatiseringstechnieken.
Een domotica-systeem kan behoorlijk uitgebreid zijn. Gebruikt u domotica thuis, dan zijn de verwarming, de verlichting, de zonwering en het ventilatiesysteem allemaal op afstand of geautomatiseerd te bedienen. Maar al hebt u nog zo veel domotica in huis, we spreken pas van een smart home als het systeem zelf 'meedenkt' over wat er moet gebeuren. Een beveiligingscamera waarvan uw de beelden onderweg op uw tablet kunt bekijken om te zien of alles in orde is thuis, dat is domotica. Maar een bewegingssensor die u bij onraad een waarschuwingsbericht stuurt dat u even de camerabeelden moet bekijken, behoort tot de smart home. Sommige slimme producten leren uw dagritme en zetten bijvoorbeeld de verwarming op het juiste moment hoger of lager. Een woning die zichzelf opwarmt, omdat het 'weet' dat u straks thuiskomt, mag in dit opzicht een smart home genoemd worden.
Als u overweegt een domotica systeem te kopen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden. Keuzes die u bij de aanschaf maakt, bepalen namelijk mede de (on)mogelijkheden om uw domotica-systeem op een later moment nog uit te breiden. Tips om vooraf bij stil te staan: