Spouwmuurisolatie is een slimme investering die je woning comfortabeler maakt én je energierekening verlaagt. Verschillende factoren beïnvloeden hoeveel besparing spouwmuurisolatie je precies oplevert. Daarvoor kijken we naar je energiekosten, gasverbruik. We zoomen in op de besparing van kosten bij een tussenwoning, vrijstaande woning en hoekwoning. Lees verder en ontdek hoeveel je in jouw situatie bespaart met spouwmuurisolatie.

Hoeveel bespaar je met spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een effectieve manier om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren en geld te besparen op je verwarmingskosten. Maar hoeveel bespaar je nu echt met spouwmuurisolatie? Laten we eerst eens kijken wat spouwmuurisolatie precies inhoudt.

Wat is spouwmuurisolatie?

Het proces van spouwmuurisolatie bestaat uit het vullen van de zogenaamde 'spouw' van je huis met isolatiemateriaal. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je huis. Bij de meeste woningen die na 1930 gebouwd zijn, is een spouw aanwezig. Het soort isolatiemateriaal varieert van EPS-parels tot een minerale wol als glaswol. Het doel van deze isolatie is het verminderen van warmteverlies via de muren van je huis. Lees meer over spouwmuurisolatie.

Jaarlijkse besparing

Het exacte bedrag dat je bespaart met spouwmuurisolatie hangt af van veel factoren. De grootte van je huis, de isolatiewaarde van de spouwmuur en de huidige gasprijs spelen allemaal een rol. Volgens Milieu Centraal loopt de jaarlijkse besparing op tot honderden euro's.

Spouwmuurisolatie mogelijk?

Een isolatiespecialist boort gaten in de voegen van de buitenmuur en blaast het isolatiemateriaal in de spouw. Maar let op, je spouwmuur moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag er geen puin of cementresten in de spouw zitten en moet er goede ventilatie in de kruipruimte zijn. Bij een te smalle spouw en slechte staat van de buitenmuren kun je geen spouw laten isoleren.

Wil je spouwmuurisolatie in je huis aanbrengen? Vraag dan direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan bij onze isolatiespecialist.

Kosten van spouwmuurisolatie

Wat kost spouwmuurisolatie eigenlijk? De gemiddelde kosten van spouwmuurisolatie liggen tussen de 27 en 31 euro per m2. De spouwmuurisolatie kosten zijn afhankelijk van onder andere de volgende factoren:

  • de grootte van het te isoleren oppervlakte
  • de breedte van de spouw
  • het gekozen isolatiemateriaal
  • of er al isolatie aanwezig is
  • of je subsidie krijgt (investeringssubsidie duurzame energie)

Subsidie spouwmuurisolatie

De totale kosten zijn lager als je subsidie krijgt. Bijvoorbeeld door het verlaagde btw-tarief. Bij meerdere energiebesparende maatregelen kom je ook in aanmerking voor meer subsidie.

Lees meer over subsidie voor isolatie

Persoonlijk advies

Wil je een nauwkeurige berekening van de exacte kosten van spouwmuurisolatie en de besparingen in jouw specifieke situatie? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Hiermee krijg je een duidelijk beeld van hoeveel je precies bespaart met spouwmuurisolatie.

Besparing spouwmuurisolatie per m2

Wat is de besparing van spouwmuurisolatie per m2? Dat is moeilijk te berekenen. Ons advies is: kijk niet alleen naar het oppervlakte van je woning. De spouwmuur van een hoekwoning is kleiner dan die van een twee-onder-een-kapwoning. Maar het is veel interessanter om te kijken naar het verbruik van je woning. Kijk voor een goede berekening bijvoorbeeld naar de gasprijs en het aantal m3 gas dat je verbruikt.

Besparing spouwmuurisolatie berekenen

Het berekenen van de besparing met spouwmuurisolatie lijkt in eerste instantie moeilijk. We laten je met een rekenvoorbeeld zien hoe we de besparing op gas per kubieke meter (m3) berekenen bij het isoleren van de spouwmuur. We gebruiken daarvoor de cijfers van Milieu Centraal over gemiddelde woningen en hun verbruik.

Rekenvoorbeeld

We gaan er in de berekeningen vanuit dat het huis verwarmd wordt met een hr-combiketel. Ook gaan we uit van een gemiddelde binnentemperatuur van het huis. De exacte besparing hangt af van de huidige isolatiewaarden van je woning. Als je momenteel geen isolatie hebt, bespaar je meer dan wanneer je huis al deels geïsoleerd is. De temperatuur waarop je je huis verwarmt, speelt ook een belangrijke rol. Ben je weinig thuis en heb je de verwarming nauwelijks aan staan? Dan bespaar je minder dan wanneer je altijd thuis bent en de verwarming op de warmste stand zet.

Isolatiewaarden

Voor de berekeningen gebruiken we de volgende isolatiewaarden (Rc-waarde):

  • dakisolatie Rc 4
  • vloerisolatie Rc 3,5
  • spouwmuurisolatie Rc 1,7
  • HR++ glas met een U-waarde van 1,2

Gasprijzen rekenvoorbeeld

De financiële besparingen berekenen we aan de hand van twee verschillende gasprijzen: 1,20 euro en 3 euro. De prijs van 1,2 euro is een langetermijnprognose voor 2030 van Milieu Centraal. De hogere prijs baseren we op de gascrisis in het najaar van 2022. In de volgende stappen gebruiken we deze factoren om een nauwkeurige berekening te maken van de mogelijke besparingen met spouwmuurisolatie.

Besparing gas spouwmuurisolatie

De besparing op gas door spouwmuurisolatie kan aanzienlijk zijn en varieert afhankelijk van het type woning. Laten we eens kijken naar de besparingen die je kunt verwachten voor verschillende soorten woningen en bij verschillende gasprijzen. Daarbij gaan we uit van de cijfers van Milieu Centraal.

Besparing spouwmuurisolatie tussenwoning

Wat is de gemiddelde besparing door een geïsoleerde spouwmuur bij een tussenwoning? Bij een tussenwoning reken je op een jaarlijkse gasbesparing van ongeveer 180 kubieke meter (m3). Dit komt neer op een financiële besparing van €260 per jaar bij een gasprijs van €1,45 per m3, en €540 per jaar bij een gasprijs van €3 per m3.

Besparing spouwmuurisolatie hoekwoning

Met spouwmuurisolatie bespaar je bij een hoekwoning jaarlijkse gemiddeld 400 m3 aan gas. Dit leidt tot een jaarlijkse besparing van €580 bij een gasprijs van €1,45 per m3, en €1,200 bij een gasprijs van €3 per m3.

En twee onder één kap?

Woningen met twee onder één kap rekenen op een jaarlijkse gasbesparing van ongeveer 410 m3. De financiële besparing bedraagt dan €595 per jaar bij een gasprijs van €1,45 per m3. Bij een gasprijs van €3 per m3 bedraagt dit €1,250 .

Besparing spouwmuurisolatie vrijstaande woning

Wat is de gemiddelde besparing die spouwmuurisolatie oplevert bij een vrijstaande woning? Vrijstaande woningen hebben de grootste besparing. Een vrijstaand huis heeft bij isolatie van de spouw gemiddeld een jaarlijkse gasbesparing van 600 m3. Dit levert een jaarlijkse besparing op van €870 bij een gasprijs van €1,45 per m3. Bij een gasprijs van €3 per m3 maar liefst €1,800.

CO2 besparing spouwmuurisolatie

Het installeren van spouwmuurisolatie in je woning leidt niet alleen tot minder stookkosten, maar ook tot een vermindering van je CO2-uitstoot. Hierdoor draag je bij aan de strijd tegen de klimaatverandering en help je onze planeet beschermen.

Ecologische voetafdruk

Als je spouwmuurisolatie installeert, verminder je de hoeveelheid energie die nodig is om je huis te verwarmen. Dit betekent dat je minder gas verbrandt, wat resulteert in lagere CO2-emissies. Het is een directe en effectieve manier om je persoonlijke ecologische voetafdruk te verkleinen.

Jaarlijkse vermindering CO2-uitstoot

Laten we eens kijken naar de cijfers. Gemiddeld genomen stoot elke kubieke meter (m3) aardgas die je verbrandt ongeveer 1,89 kilogram CO2 uit. Dus als je door het installeren van spouwmuurisolatie jaarlijks 180 m3 gas bespaart (wat typisch is voor een tussenwoning), dan vermindert je CO2-uitstoot met ongeveer 340 kilogram per jaar.

Voor grotere woningen, zoals een vrijstaande woning, kunnen de besparingen nog groter zijn. Als je 600 m3 gas per jaar bespaart, wat typisch is voor een vrijstaande woning, dan vermindert je CO2-uitstoot met meer dan een ton (ongeveer 1134 kilogram) per jaar.

Portemonnee en milieu

Deze cijfers laten zien dat het isoleren van je spouwmuren niet alleen goed is wat betreft kosten besparen, maar ook wat betreft het milieu. Het is een simpele stap die je kunt nemen om je huis energiezuiniger te maken en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

De gemiddelde terugverdientijd kun je berekenen als je de kosten en de besparingen scherp hebt. In de praktijk valt de besparing vaak wat lager uit door verschillende invloeden. Je type verwarming en stookgedrag spelen daarin mee. Heb je bijvoorbeeld een warmtepomp of een cv ketel? Laat onze isolatiespecialist je adviseren over een realistische inschatting van de terugverdientijd in jouw situatie.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van spouwmuurisolatie bij jou thuis? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie besparing

Wat is de besparing op spouwmuurisolatie?

De besparing kan variëren afhankelijk van het type woning, maar gemiddeld kun je rekenen op een jaarlijkse besparing van honderden euro's op je energierekening.

Welke andere voordelen biedt spouwmuurisolatie naast energiebesparing?

Naast energie- en kostenbesparing, verbetert spouwmuurisolatie het wooncomfort door een stabielere binnentemperatuur en draagt het bij aan het verminderen van CO2-uitstoot.

Hoeveel gas kan ik besparen met spouwmuurisolatie?

De gasbesparing door spouwmuurisolatie kan oplopen tot wel 600 kubieke meter (m3) per jaar.