Er zijn verschillende subsidies voor spouwmuurisolatie beschikbaar. Dat maakt spouwmuurisolatie niet alleen een slimme, maar ook een aantrekkelijke investering. We zetten de belangrijkste subsidies en regelingen voor je op een rij.

Een spouwmuur is de ruimte tussen je buiten- en binnenmuur. Bij spouwmuurisolatie spuiten we isolatiemateriaal in deze tussenruimte, de spouw. Zo zit jij er lekker warm bij in de winter én bespaar je geld. Een slimme keuze dus. Zeker als je subsidie voor isolatie kunt krijgen.

Subsidie spouwmuurisolatie 2023

In 2023 zijn er vier belangrijke regelingen voor mensen die hun spouwmuur willen isoleren:

 1. Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE): de ISDE-subsidie kun je aanvragen voor verschillende duurzame investeringen, zoals een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Ook kun je deze subsidie voor isolatie aanvragen, zoals voor spouwmuurisolatie.
 2. Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE): deze regeling is specifiek bedoeld voor VvE's die hun gebouw willen verduurzamen.
 3. Verlaagd btw-tarief: laat jij jouw spouwmuur isoleren, en is je woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je een verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten.
 4. Energiebespaarlening: dit is lening (in sommige gevallen zonder rente) om energiebesparende maatregelen in je huis te financieren.

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

De ISDE-subsidie is er voor woningeigenaren die hun huis verduurzamen. Je kunt deze subsidie dus ook aanvragen als je jouw spouwmuur laat isoleren. Goed om te weten: het subsidiebedrag voor je isolatiemaatregelen verdubbelt wanneer je meer dan één maatregel uitvoert. Bijvoorbeeld als je naast spouwmuurisolatie ook kiest voor dak- of vloerisolatie. Of wanneer je een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Hoeveel bedraagt de ISDE-subsidie per m2?

De ISDE-subsidie is een bedrag per vierkante meter (m2). Het verschilt per maatregel hoeveel je aan subsidie krijgt. Voor spouwmuurisolatie is het bedrag 4 euro per m2 als je alleen je muur laat isoleren. Als je meerdere maatregelen uitvoert, krijg je het hogere subsidiebedrag van 8 euro per m2.

Wil je precies weten hoeveel subsidie je krijgt? Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Onze adviseurs berekenen dan voor je hoeveel het is.

Belangrijke voorwaarden spouwmuurisolatie ISDE-subsidie

De belangrijkste voorwaarden voor deze subsidie zijn:

 • Eigenaar: je moet eigenaar zijn van de woning die je gaat isoleren.
 • Correcte uitvoering door specialist: je kunt alleen gebruikmaken van deze subsidie als je het werk uitbesteedt aan een erkende vakman. Je kunt dus niet in aanmerking komen als je zelf je spouwmuur isoleert.
 • Minimale oppervlakte: om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je een minimaal oppeprvlakte aan spouwmuur isoleren. Het minimaal te isoleren oppervlak voor spouwmuurisolatie is 10 m2. Ook geldt er een maximum van 170 m2.
 • Minimale isolatiewaarde: de isolatiemaatregelen moeten voldoen aan een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde). Dit betekent dat het materiaal dat je gebruikt een bepaalde kwaliteit en dikte moet hebben om effectief te zijn. Voor spouwmuurisolatie is de minimale Rd-waarde 1,1 m2 K/W.
 • Binnen 24 maanden: Je moet de subsidie binnen 2 jaar aanvragen. De termijn begint te lopen op het moment dat de eerste maatregel is geplaatst.
 • Bestaande woning: je krijgt alleen subsidie voor het laten isoleren van een bestaand huis. Dus niet voor een nieuwbouwwoning of een nieuwe aanbouw.

Vanaf 2024: extra subsidie voor biobased isolatiemateriaal

Vanaf 2024 krijg je extra subsidie als je biobased type isolatie gebruikt. Bijvoorbeeld vlas of vezelhennep. Voor spouwmuurisolatie is deze extra subsidie 1,50 euro per vierkante meter.

2. Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaren (SVVE)

Is jouw woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie? Dan kun je ook kiezen voor de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaren (SVVE). Deze subsidie is bedoeld om het gebouw te verduurzamen. Maar je kunt 1 keer subsidie krijgen voor jouw woning. Je moet dus kiezen of je individueel subsidie aanvraagt (ISDE) óf als VvE (SVVE).

Hoeveel bedraagt de SVVE-subsidie per m2?

Voor spouwmuurisolatie is het subsidiebedrag minimaal 4 euro per m2. Laat je een tweede maatregel uitvoeren, dan ontvang je 8 euro per m2. Het exacte subsidiebedrag dat je krijgt, hangt af van de specifieke maatregelen die je neemt. Voor isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie is het bedrag afhankelijk van de oppervlakte en de soort isolatie.

Wil je precies weten hoeveel subsidie je krijgt? Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Onze adviseurs berekenen dan voor je hoeveel je voor spouwmuurisolatie terugkrijgt.

Belangrijke voorwaarden spouwmuurisolatie subsidie SVVE:

De belangrijkste voorwaarden voor deze subsidie zijn:

 • Minimale isolatiewaarde: de isolatiemaatregelen moeten voldoen aan een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde). Dit betekent dat het materiaal dat je gebruikt een bepaalde kwaliteit en dikte moet hebben om effectief te zijn. Voor spouwmuurisolatie is de minimale Rd-waarde 1,1 m2 K/W.
 • Aanvraag van subsidie vóór de uitvoering: de SVVE vraag je voor elk gebouw apart aan vóór je begint aan de isolatiewerken.
 • Correcte uitvoering door specialist: je moet het werk laten uitvoeren door een erkende vakman. Je kunt dus niet in aanmerking komen als je zelf je spouwmuur isoleert.
 • Minimale oppervlakte: op basis van het type woning geldt een minimale hoeveelheid m2 die je moet te isoleren. Het minimaal te isoleren oppervlak bij spouwmuurisolatie is 10 m2.
 • 1 keer subsidie: je moet kiezen of je individueel subsidie aanvraagt (ISDE) óf als VvE (SVVE). Je kunt voor jouw woning namelijk maar 1 keer subsidie krijgen.
 • Minstens 1 eigenaar-bewoner: in de VvE bevindt moet minstens één koopwoning zitten, waarvan de eigenaar ook de bewoner is (eigenaar-bewoner).

3. Verlaagd btw-tarief voor energiebesparende maatregelen

Laat jij jouw spouwmuur isoleren, en is je woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je in plaats van 21 procent maar 9 procent btw op de arbeidskosten. Dat scheelt dus een hoop geld.

Belangrijke voorwaarden verlaagde btw tarief:

De belangrijkste voorwaarden voor dit verlaagde btw-tarief zijn:

 • De woning moet ouder zijn dan 2 jaar.
 • Het werk moet worden uitgevoerd door een erkende isolatiespecialisten. Je kunt dus niet in aanmerking komen als je zelf je spouwmuur isoleert.
 • Er moeten particulieren wonen in de woning.
 • Het verlaagde tarief geldt alleen voor de arbeidskosten, niet voor de materiaalkosten.

4. Energiebespaarlening

Naast subsidie kun je ook nog een Energiebespaarlening aanvragen voor spouwmuurisolatie. Deze groene lening heeft aantrekkelijke rentevoeten en is beschikbaar voor particulieren en VvE’s. Je kunt de Energiebespaarlening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds.

Hoeveel kun je lenen?

Met de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar minimaal 1.000 euro en maximaal 71.000 euro lenen voor spouwmuurisolatie.

Voorwaarden Energiebespaarlening:

Om in aanmerking te komen voor deze lening, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden voor de Energiebespaarlening zijn:

 • Je bent eigenaar én bewoner van het huis waarvoor je de lening aanvraagt.
 • Je gezamenlijk inkomen is maximaal 60.000 euro (voor een 0% rente lening).
 • De aanvraag is niet voor een nieuwbouwwoning.
 • Het werk moet worden uitgevoerd door een erkende isolatiespecialisten. Je kunt dus niet in aanmerking komen als je zelf je spouwmuur isoleert.
 • Spouwmuurisolatie moet een minimale warmteweerstand (Rd-waarde) van 1,1 m2 K/W hebben.

Kosten spouwmuurisolatie met subsidie

De kosten voor spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte van je huis en de gebruikte isolatiematerialen. In onderstaande berekeningen nemen we de gemiddelde kosten, subsidies en besparingen mee. Zo heb jij een mooi overzicht.

Vrijstaande woning

 • Het isoleren van een vrijstaande woning kost gemiddeld 3.500 euro.
 • Je krijgt gemiddeld 1.000 euro aan subsidie terug.
 • Je netto kosten zijn dus € 2.500 (3.500 - 1.000 = 2.500).
 • Per jaar bespaar je ongeveer 900 euro bij een gasprijs van € 1,45 per kubieke meter.*

2 onder 1 kapwoning

 • Het isoleren van een 2 onder 1 kap kost gemiddeld 2.450 euro.
 • Je krijgt gemiddeld 720 euro aan subsidie terug.
 • Je netto kosten zijn dus 1.730 euro (2.450 - 720 = 1.730).
 • Per jaar bespaar je ongeveer 600 euro bij een gasprijs van € 1,45 per kubieke meter.*

Hoekwoning

 • Het isoleren van een hoekwoning kost gemiddeld 2.350 euro.
 • Je krijgt gemiddeld 700 euro aan subsidie terug.
 • Je netto kosten zijn dus 1.650 euro (2.350 - 700 = 1.650).
 • Per jaar bespaar je ongeveer 580 euro bij een gasprijs van € 1,45 per kubieke meter.*

Tussenwoning

 • Het isoleren van een tussenwoning kost gemiddeld 1.100 euro.
 • Je krijgt gemiddeld 310 euro aan subsidie terug.
 • Je netto kosten zijn dus 790 euro (1.100 - 310 = 790).
 • Per jaar bespaar je ongeveer 260 euro bij een gasprijs van € 1,45 per kubieke meter.*

*Hoeveel jij bespaart, hangt af van welke gasprijs je betaalt. Milieu Centraal rekent voor de lange termijn een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. In deze berekening gaan we ervanuit dat je van geen naar goede spouwmuurisolatie gaat.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan voor de precieze kosten voor jouw situatie.

Spouwmuurisolatie subsidie aanvragen

Voor spouwmuurisolatie kun je de SVVE- en ISDE-subsidie aanvragen via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De Energiebespaarlening vraag je aan bij het Nationaal Warmtefonds.

Het aanvragen van subsidie kan tijdrovend en onduidelijk zijn. Daarom hebben wij bij Essent een subsidieservice. Wij nemen de subsidieaanvraag uit handen en zorgen dat je het juiste bedrag ontvangt.

 1. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan
 2. Onze adviseur komt bij je langs om de mogelijkheden te bespreken
 3. Je krijgt de offerte en ziet meteen hoeveel subsidie je ontvangt.
 4. Akkoord? Dan gaan wij voor je aan de slag

Gratis adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie subsidie

Hoeveel subsidie krijg ik voor spouwmuurisolatie?

Je kunt voor het laten isoleren van je spouwmuur tussen de 4 euro en 8 euro per m2 subsidie ontvangen. Wil je precies weten hoeveel subsidie je krijgt? Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Onze adviseurs berekenen dan voor je hoeveel het is.

Hoe kan ik de subsidie voor spouwmuurisolatie aanvragen?

Je kunt de SVVE- en ISDE-subsidie aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De Energiebespaarlening vraag je aan bij het Nationaal Warmtefonds. Het aanvragen van subsidie kan tijdrovend en onduidelijk zijn. Daarom hebben wij bij Essent een subsidieservice. Wij nemen de subsidie-aanvraag uit handen en zorgen dat je het juiste bedrag ontvangt.

Kan ik meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning?

Het ligt eraan welke subsidies je wilt combineren. Je mag bijvoorbeeld meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om verschillende maatregelen gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook landelijke regelingen combineren met regionale regelingen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Hoe kom ik in aanmerking voor de subsidieservice?

Iedereen die via Essent laat isoleren komt in aanmerking voor de subsidieservice. Hierbij maakt het niet uit of je één of twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Het maakt ook niet uit of je wel of geen klant bent bij Essent. Je hoeft niet over te stappen. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en onze isolatiespecialisten regelen de rest.