Als je buitenmuren geen spouw hebben, is gevelisolatie een goede mogelijkheid. Je kunt dan kiezen voor gevelisolatie aan de binnenkant of buitenkant. Buitengevelisolatie is interessant als de gevel bijvoorbeeld in slechte staat is. Je gevel krijgt daardoor een andere look. Vaak wordt gevelisolatie aan de binnenkant toegepast als andere vormen van isolatie aan de buitenkant niet mogelijk zijn, of er geen wijzigingen aan de muren mogen worden gedaan (bijvoorbeeld bij monumenten en beschermde stadsgezichten).

Wat zijn de opties?

Buitenmuren zijn van binnenuit te isoleren door voorzetwanden te plaatsen. Deze nieuwe wanden worden geplaatst tegen alle buitenmuren, zodat de isolatie optimaal zijn werk kan doen. De nieuwe binnenmuren zijn af te werken met allerlei gangbare materialen, zoals verf, behang of stucwerk. Je verliest wel wat vloeroppervlak, omdat de muren ongeveer tien centimeter naar binnen zullen komen. Gezien het toegenomen wooncomfort en enkele tientallen procent lagere energierekening is dat voor de meeste mensen geen probleem.

Voordelen van gevelisolatie aan de binnenkant

Oudere woningen beschikken veelal in het geheel niet of over zeer weinig isolatie van de buitenmuren. Zonder deze isolatie verliest een huis veel warmte via de gevels, waardoor de verwarming erg hard moet werken om het binnen lekker warm te houden. Hierdoor verbruik je onnodig veel gas in vergelijking met een goed geïsoleerd huis. Wanneer isolatie van je gevel aan de buitenkant niet mogelijk is, dan heb je de optie om gevelisolatie aan de binnenkant uit te voeren. Enkele voordelen hiervan zijn:

  • Een aanzienlijk lagere energierekening;
  • Geniet van een veel hoger wooncomfort;
  • Minder vocht en kou binnen;
  • Nette afwerking van de binnenmuren;
  • Gevelisolatie aan de binnenkant is door ervaren klussers zelf te doen;
  • Subsidie onder voorwaarden beschikbaar.

 

Bespaar op je stookkosten met isolatie

 

Verschillende mogelijkheden gevelisolatie aan de binnenkant

Er bestaan drie veelvoorkomende soorten gevelisolatie aan de binnenkant die je afhankelijk van je situatie en persoonlijke voorkeuren kunt toepassen.

Speciale panelen kopen in de bouwmarkt
De gemakkelijkste oplossing is het kopen van speciaal voor gevelisolatie van de binnenmuur ontworpen panelen. Deze koop je bij de bouwmarkt. Zelfs de afwerking is al in de panelen verwerkt, waardoor je deze alleen nog maar aan de muur hoeft te bevestigen. Vaak is dan nog slechts een iets nettere afwerking van de panelen nodig, door bijvoorbeeld te behangen of de naden te vullen en te overschilderen in de door jou gewenste kleur. Een goede en snelle oplossing voor doe-het-zelvers.

Gipsplaten combineren met isolatiemateriaal
Een tweede optie is het maken van een houten of metalen frame tegen de binnenmuur. Tussen dit raamwerk plaats je vervolgens isolatiemateriaal, dat je daarna afdekt met gipsplaten. Meestal worden er twee lagen isolatie aangebracht, met een tussenruimte van ongeveer twee centimeter. Deze ruimte met lucht zorgt voor extra isolatie, voert eventueel vocht gemakkelijker af en maakt het afwerken van de wand gemakkelijker.

Folie dat warmte reflecteert
Het is ook mogelijk om speciaal warmtereflecterend folie te spannen tegen de binnenmuur. Hiervan plaats je een aantal lagen, met een tussenruimte van enkele centimeters. Dit folie maakt het gebruik van ander isolatiemateriaal overbodig. Net als bij de vorige methode werk je alles netjes af met gipsplaten. In de bouwmarkt is isolerend folie verkrijgbaar.

Gevelisolatie aan de binnenkant, de kosten

Gevelisolatie aan de binnenkant is over het algemeen wat duurder dan isolatie van de buitenmuur, vooral wanneer je het werk door een professioneel bedrijf laat uitvoeren. Ervaren klussers kunnen gevelisolatie aan de binnenkant relatief gemakkelijk zelf uitvoeren, maar gebruik wel de juiste werkwijze en materialen om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen. Eventueel eerst advies inwinnen van een professional is daarom altijd een goed idee. Om de kosten verder te drukken loont het de moeite om vooraf te onderzoeken of je in aanmerking komt voor de subsidieregeling woningisolatie. In dat geval gaat de te betalen btw aanzienlijk omlaag van 21 naar 6 procent; een aanzienlijke besparing op de totaalkosten. Als je de gevelisolatie aan de binnenkant zelf uitvoert en gebruikmaakt van de subsidieregeling verdien je de kosten over het algemeen binnen vijf jaar terug door je besparing op de energierekening.

Benieuwd welke isolatiemogelijkheden bij jouw huis passen? Vraag dan een vrijblijvend isolatieadvies aan.