Besparen op stroomkosten begint met inzicht in uw stroomverbruik. Hoe meet u uw stroomverbruik? Wat is een slimme meter? Hoe gebruikt u de meetresultaten om uw stroomverbruik te verlagen? We helpen u graag op weg.

Waarom is inzicht in uw stroomverbruik belangrijk?

Wilt u besparen op stroomkosten? De tijd dat u bespaarde door zo min mogelijk lampen te laten branden is voorbij. Ledverlichting en spaarlampen verbruiken al zo weinig stroom, dat hiermee weinig winst valt te behalen. Het is daarom belangrijk dat u inzicht krijgt, welke apparaten in huis nog wel veel stroom verbruiken.

Hoe meet u uw stroomverbruik?

U meet uw stroomverbruik rechttoe rechtaan door een paar keer per dag de meterstand te noteren. Kijk bijvoorbeeld hoeveel de teller in een kwartier oploopt. Ga vervolgens een kwartier stofzuigen en kijk opnieuw. Het verschil is het stroomverbruik van uw stofzuiger. Als u deze methode systematisch toepast, komt u uiteindelijk het stroomverbruik van al uw apparatuur te weten. Het is alleen veel werk. Gelukkig zijn er voor dit doel speciale meetinstrumenten in de handel, onder de termen energiekostenmeter of kWh-meter. U sluit zo'n meetinstrument rechtstreeks op een elektrisch apparaat aan. Vervolgens zet u het apparaat aan en leest u eenvoudig het stroomverbruik af.

Wat is een slimme meter?

Tussen nu en 2020 worden bij alle huishoudens in Nederland de gas- en elektriciteitsmeters in de meterkast vervangen door slimme meters. Ook hiermee meet u eenvoudig uw stroomverbruik. Bij de slimme meter hoort meestal een app waarmee u uw stroomverbruik eenvoudig in kaart brengt. U kunt uw slimme meter dagelijks laten uitlezen, zodat u iedere dag zicht hebt op hoeveel stroom u hebt verbruikt.

Hoe verlaagt u uw stroomverbruik?

Weet u eenmaal het stroomverbruik van de afzonderlijke apparaten, dan ziet u snel welke de grootste energieslurpers zijn. Vaak zijn dat oudere toestellen. Vervang die dan door een modern, energiezuiniger model. Let bij de aankoop van een nieuw toestel op het energielabel. Vaak koopt u voor iets meer geld een veel zuiniger apparaat. Die extra investering betaalt zichzelf dan snel terug.