Stel, u gaat verhuizen en wilt graag voordat u een energiecontract afsluit eerst weten wat het mogelijke gasverbruik zou kunnen zijn van het nieuwe huis. Hoe komt u daar dan achter? Of, indien u wilt overstappen naar een andere gasleverancier, is de geboden prijs wel gunstig? Om te weten wat uw gasverbruik is, kunt u wachten op de jaarafrekening. Maar u kunt het ook heel gemakkelijk zelf uitrekenen. Dat is handig om te zien wat u op jaarbasis kwijt zou zijn aan de kosten voor gas bij uw huidige energieleverancier en bij een mogelijke toekomstige energieleverancier. Of uiteraard voor een nieuw huis.

Kubieke meter

Gasverbruik wordt gemeten in kubieke meters (m3). Om te weten hoeveel gas u gaat verbruiken is het belangrijk om te weten hoe groot de ruimte is die verwarmd dient te worden. Wanneer u de inhoud van de ruimte weet (dat is lengte maal breedte maal hoogte) dan weet u hoeveel kuub gas er nodig is om het te verwarmen. Het gemiddelde gasverbruik van een Nederlands huishouden is ongeveer 1.500 m3 per jaar.

Warm of kouder klimaat

Hoewel het mogelijk is om het gasverbruik zelf uit te rekenen is dit niet altijd helemaal juist. Op warme dagen zal de verwarming niet aan zijn en verbruikt u dus geen gas. Telt een jaar meer warme dagen dan koude, dan scheelt dat enorm in het gasverbruik. Ook de isolatie van een woning telt mee in het gasverbruik. Hoe beter geïsoleerd, des te minder hoeft er gestookt te worden.

Combinatie gas met stroom

Wanneer u een contract afsluit voor gas, dan is dit meestal in combinatie met stroom. Een gas- en stroomcontract kan zeer voordelig zijn. Het is echter ook mogelijk om gas en stroom te scheiden, zodat u van de voor u meest gunstige gas- en stroomprijzen kunt profiteren. Dit zou best bij twee verschillende maatschappijen kunnen. Toch is het vaak handiger – en voordeliger – om dit te combineren.