Om energie te kunnen besparen, een energielabel voor uw huis te krijgen of voor het verkopen van uw huis is het goed om te weten wat uw energieverbruik is. Heel veel mensen weten dit niet en komen er achter wat het huis verbruikt aan energie, wanneer de jaarafrekening op de mat valt. Wilt u meer controle over uw energierekening en dus meer grip op uw energieverbruik? Lees dan de volgende tips en bereken ook uw energieverbruik.

Belangrijke gegevens

Om uw energieverbruik te kunnen berekenen heeft u verschillende gegevens nodig. Deze gegevens zijn van belang wanneer u bijvoorbeeld ook gaat kijken naar het energielabel van uw woning of van een toekomstige woning. Met een energieverbruik-rekentool van een onafhankelijke website kunt u met deze gegevens precies uitrekenen wat het energieverbruik van uw woning is. We zetten de benodigde gegevens voor u op een rijtje.

Hoeveel bewoners heeft het huis?

Wanneer u alleen woont, verbruikt u doorgaans minder energie dan wanneer u met zijn tweeën bent of het huis deelt met een groot gezin. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen volwassenen en kinderen. Overigens verhoogt ook het gasverbruik in de woning wanneer er meer huisgenoten aanwezig zijn.

Wat voor een soort woning is het?

Het is bewezen dat een hoekwoning meer energie verbruikt dan een tussenwoning of een flat. Ook een vrijstaand huis heeft geen buren om als isolatie te dienen. Daarom hoeft u in een appartement minder te stoken als het om de verwarming gaat, vooral wanneer u ook nog eens onder- en bovenburen heeft.

Hoe groot is de woning?

Dan hebben we het niet over het aantal kamers, maar om de vloeroppervlakte. Hoe groter het woonoppervlak is, des te hoger is het energieverbruik. Een kleine woning is bijvoorbeeld sneller warm en kent minder kamers met stroomvoorzieningen dan een eengezinswoning met vijf slaapkamers, twee badkamers, woonkamer en grote woonkeuken.

Hoe goed is de woning eigenlijk geïsoleerd?

Isolatie is bepalend voor het energieverbruik. Een goed geïsoleerd huis houdt namelijk alle warmte binnen, terwijl bij een slechte isolatie warmte weg kan lekken die u wel betaalt, maar waar u niet van profiteert. Het isoleren van uw huis is een belangrijke stap bij het verminderen van uw energieverbruik.

Energieverbruik berekend. En nu?

Met de hiervoor genoemde vier vragen berekent u uw energieverbruik. En dan? Dan kunt u kijken of het nodig is om iets aan te passen in uw woonsituatie om ervoor te zorgen dat uw woning minder energie gaat verbruiken – zodat ook uw energierekening omlaag kan. Enkele goede bespaartips zijn:

  • Verbeteren van isolatie, bijvoorbeeld door het plaatsen van tochtstrips
  • Besparen op energie door het licht uit te doen in kamers waar u niet aanwezig bent
  • Een slimme thermostaat in huis installeren zodat u uw energieverbruik nauwgezet in de gaten kunt houden
  • Korter douchen en de verwarming een graadje lager zetten om zo gas te besparen