Het energielabel is een maat om aan te geven hoe energiezuinig je huis is én welke mogelijkheden er zijn om te verduurzamen. Ga je jouw huis verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel verplicht. We vertellen je er meer over. 

Waarom krijgen woningen een energielabel?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Dit geeft je als koper of huurder snel inzicht. Hoe groener het energielabel, hoe energiezuiniger de woning is. En dat is fijn, want een energiezuinig huis zorgt voor een lagere energierekening. Bovendien zorgt een groen label voor minder CO2-uitstoot en meer wooncomfort. Het energielabel is ingedeeld in verschillende categorieën. Dit loopt van een label A++++ tot en met G. Hierbij staat A++++ voor een zeer energiezuinig huis, en G voor een zeer onzuinig huis. Energielabel A en energielabel B zijn groene labels.

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Het energielabel wordt op een nauwkeurige manier bepaald. Hiervoor is het nodig een afspraak te maken met een energieadviseur. De energieadviseur komt thuis bij je langs. Hij of zij neemt verschillende kenmerken van de woning op. Denk aan de afmetingen, aanwezige isolatie en installaties zoals de cv-ketel en zonnepanelen. De afspraak met de energieadviseur duurt zo’n 1 tot 2 uur.

Met een meer uitgebreid energielabel worden verbeteropties ook zichtbaar gemaakt. De adviezen om je huis duurzamer te maken worden op maat weergegeven op het label. De opbouw van de labels zelf verandert niet: het energielabel loopt van categorie A (zuinig) t/m G (niet zuinig). Het label A wordt wel uitgebreider: jouw woning kan nu ook een A+, A++, A+++ of zelfs A++++ label krijgen.

Energielabel A t/m G voor woningen

 Hoe verbeter ik het energielabel van mijn huis?

Een huis met een groen energielabel is comfortabel. Daarnaast zorgt een groen energielabel voor lagere energiekosten in vergelijking met een woning met een minder zuinig energielabel. Het is mogelijk om het energielabel van je woning te verbeteren. Dit kan door het laten aanbrengen van energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan isolatie, bijvoorbeeld vloerisolatie of dakisolatie. Maar er kan meer. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw huis? Doe dan de gratis online huisscan van Essent. Je ziet dan snel de mogelijkheden.

Scan mijn huis

 

Je energielabel verbeteren?

Scan je huis en ontdek hoe jij thuis energie bespaart én het energielabel verbetert

  Gratis advies op maat

 Snel inzicht in wat het kost én oplevert

 

Scan mijn huis

 We regelen het van A tot Z voor je