Heb je verhuisplannen of wil je je woning verduurzamen? Het energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig je huis is. Wist je dat je met een gunstig energielabel de waarde van je huis verhoogt en tegelijkertijd bespaart op je energiekosten? We vertellen je alles over het aanvragen van een energielabel.

De kosten voor het aanvragen van een energielabel

De kosten voor het aanvragen van een energielabel in Nederland zijn afhankelijk van in wat voor soort huis je woont. Ook de grootte van een huis is bepalend voor het tarief van een energielabel. Voor een eengezinswoning zijn de kosten in 2024 gemiddeld 285 euro (bron: energielabelaanvragen.nu). Heb je een grotere woning of een vrijstaand huis? Dan vallen de kosten vaak hoger uit.

Een energielabel is wettelijk verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Bovendien is de hoogte van je maximale hypotheek vanaf 2024 mede afhankelijk van het energielabel van je woning. Kopers worden aangemoedigd om een energiezuinige woning te kopen, want dan kunnen ze een hogere hypotheek krijgen.

Energielabel aanvragen: hoe werkt het?

Wil je een energielabel voor je woning aanvragen? Wij zetten alle stappen voor je op een rij:

  1. Controleer of je woning al een geldig energielabel heeft: je kunt je energielabel online opzoeken. Als er al een geldig energielabel geregistreerd is voor je adres, wordt de energielabelklasse weergegeven. Je kunt het label downloaden door in te loggen op MijnOverheid. Je vindt het energielabel onder het thema Wonen.
  2. Zoek een energieadviseur: als je geen energielabel hebt of deze wilt vernieuwen, raadpleeg dan het register van energieadviseurs voor woningbouw. Of regel nu je energielabel eenvoudig via Essent.
  3. Maak een afspraak met de energieadviseur: na het bevestigen van de offerte maak je een afspraak met de energieadviseur.
  4. Woningopname: tijdens de afspraak zal de adviseur je woning opnemen. Het is belangrijk dat je zelf aanwezig bent tijdens deze woningopname. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie en beschikbare documentatie bij de hand hebt. Denk hierbij aan bouwtekeningen of facturen van energiebesparende maatregelen.
  5. Energieprestatieberekening en registratie: de energieadviseur registreert en berekent de energieprestatie van je woning. Vervolgens ontvang je een afschrift van het geregistreerde label.

(bron: Rijksoverheid)

Hoe zit het met het voorlopige energielabel?

In Nederland is het systeem met voorlopige energielabels gewijzigd sinds 1 januari 2021. Voorheen ontvingen alle huiseigenaren automatisch een geldig vereenvoudigd energielabel, gebaseerd op algemene kenmerken van de woning. Door de wijziging in de regelgeving is het niet meer mogelijk om een voorlopig energielabel aan te vragen of te vernieuwen. In plaats daarvan moeten huiseigenaren nu een definitief label aanvragen.

Waarom is het nodig om een energielabel aan te vragen?

Het is wettelijk verplicht om bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen en appartementen een geldig energielabel te overhandigen.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Dit is waardevolle informatie voor potentiële kopers of huurders omdat het een goede indruk geeft van:

  • de energiekosten

  • het comfortniveau van het huis

Met het energielabel voor woningen wil de overheid huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Een energielabel aanvragen voor de verkoop van je huis, appartement of recreatiewoning

Wanneer je je woning gaat verkopen, is het verplicht een geldig energielabel te kunnen tonen. Check voordat je een nieuw energielabel aanvraagt eerst of je woning al een geldig energielabel heeft.

Het is belangrijk om het energielabel op tijd aan te vragen als je je woning wilt verkopen. Het energielabel zelf hoef je pas bij de overdracht aan de koper te overhandigen. Als je geen geldig energielabel kunt overhandigen tijdens de overdracht, riskeer je een boete van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Hoelang duurt het aanvragen van het definitieve energielabel?

Hoelang het aanvragen van het definitieve energielabel duurt, verschilt per regio. Het hangt af van de beschikbaarheid van je energieadviseur en de tijd die nodig is om de berekeningen voor je woning uit te voeren. Dit kan soms enkele weken duren. Vraag daarom het energielabel op tijd aan, zeker als je van plan bent je woning te verkopen of te verhuren.

Na de registratie van het energielabel kun je inloggen bij MijnOverheid om je energielabel te downloaden.

Een energielabel via Essent, zo geregeld

Wil je er zeker van zijn dat je snel je energielabel ontvangt? Regel je energielabel via Essent! Onze adviseur neemt binnen 1 werkdag contact met je op om een afspraak te maken. Binnen 3 tot 5 werkdagen na de afspraak ontvang je het energielabel.

Energielabel aanvragen

Veelgestelde vragen over het aanvragen van een energielabel

Is een energielabel verplicht bij de verkoop van mijn huis?

Ja, in Nederland is het overhandigen van een geldig energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Kun je geen geldig energielabel overhandigen? Dan kun je een boete krijgen.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het aanvragen van een energielabel?

De kosten voor het aanvragen van een energielabel variëren, maar liggen gemiddeld tussen 260 en 320 euro (bron: energielabelaanvragen.nu).

Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

Controleer eerst of er al een geldig energielabel voor je woning is. Als dat niet zo is, zoek dan een gecertificeerde energieadviseur en maak een afspraak voor een woningopname. Regel je energielabel eenvoudig via Essent.

Hoelang duurt het voordat ik mijn energielabel ontvang?

Het kan enkele dagen tot enkele weken duren voor je je energielabel ontvangt. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de energieadviseur en de verwerkingstijd.

Kan ik nog een voorlopig energielabel aanvragen?

Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om een voorlopig energielabel aan te vragen. Huiseigenaren moeten nu een definitief energielabel aanvragen.

Wat is het nut van een energielabel?

Een energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning, wat belangrijk is voor potentiële kopers of huurders. Het stimuleert ook energiebesparende maatregelen en kan de waarde van de woning verhogen.

Heeft een beter energielabel invloed op mijn hypotheek?

Vanaf 2024 is de hoogte van de maximale hypotheek mede afhankelijk van het energielabel van de woning. Wil je een energiezuinige woning kopen? Dan kun je vaak een hogere hypotheek krijgen.