U wil graag geld besparen in huis. Daarom kiest u zorgvuldig de boodschappen uit en bespaart u bijvoorbeeld op uitjes en kleding. Maar wist u dat u heel gemakkelijk ook uw stroomverbruik en dus uw energierekening kunt verlagen? Met deze tips kunt u gemakkelijk tot zo’n € 400 aan energie besparen. Hoeveel u daadwerkelijk bespaart, hangt natuurlijk af van uw huidige stroomverbruik en de apparaten in uw huis.

Stap over op energiezuinige apparaten

Het kan soms moeilijk zijn om afscheid te nemen van die trouwe koelkast of dat oventje waarin u uw eerste brood en muffins bakte. Maar het is een feit dat oude apparaten meer energie verbruiken dan nieuwe, extra energiezuinige apparaten. Investeer in een koel-vriescombinatie met een A+++ energielabel. Hiermee kunt u 200 kWh per jaar op uw energieverbruik besparen. Ook een A+ of A++ wasdroger en wasmachine besparen enorm op uw energieverbruik. Heeft u een extra koelkast in de schuur? Zet deze dan uit, wanneer deze leeg is. Dat scheelt ook enorm in de kosten.

Hang de was buiten

Wanneer de zon schijnt, is het veel goedkoper om de was lekker buiten aan de waslijn te hangen. De zon droogt het gratis voor u. Overigens kan het op koude, maar zonnige winterse of herfstdagen ook heerlijk zijn om beddengoed en handendoeken buiten op te hangen. Dit scheelt enorm in het energieverbruik. Wanneer u overigens wast, is het goed om de wasmachine op het eco-programma of het 30-gradenprogramma te laten draaien en de trommel zo vol mogelijk te doen. Zo hoeft u minder vaak de wasmachine te laten draaien. Dit is overigens ook een goede tip om op energie te besparen op het gebruik van de vaatwasmachine: was op het eco-programma en vul de vaatwasmachine helemaal.

Energieslurpers

Een biertap, aquarium en waterbed zijn grote energieslurpers. Nu hoeft u uw vissige vriendjes en biertap niet meteen de deur uit te doen, maar als u dat wel doet, bespaart u echt heel veel op uw energierekening. U kunt natuurlijk ook uw biertap uitzetten wanneer u deze niet gebruikt.

Vervang de lampen

Gloeilampen zijn bijna niet meer te krijgen, maar als u ze nog heeft in huis, vervang deze dan voor ledlampen. Van alle lampensoorten zijn ledlampen het meest energiezuinig. Ideaal om zo op het energieverbruik te besparen. Bovendien gaan ledlampen ook langer mee.

Zet uw apparaten volledig uit

Opladers die u niet gebruikt, maar wel in het stopcontact zitten, verbruiken toch energie. En dat is zonde. Haal deze stekkers daarom uit het stopcontact wanneer uw mobiele telefoon, tablet of handheld zijn opgeladen. Kijk ook naar apparaten die de hele dag aanstaan, maar niet aan hoeven te zijn. Zo kunt u wellicht uw stereo echt helemaal uitzetten door de stekker uit het stopcontact te verwijderen. Dit geldt ook voor het modem, de dvd-speler, de waterkoker, het koffiezetapparaat en andere apparaten. Zet apparaten niet op stand-by, want ook dan verbruiken ze stroom.

Krijg inzicht in uw verbruik

Om echt te weten wat uw energieverbruik in huis is, is het verstandig om een slimme meter in huis te halen. Hiermee kunt u precies zien wat de veranderingen zijn in energieverbruik wanneer u een krultang gebruikt of de magnetron aanzet. Ook kunt u zien wat er gebeurt wanneer u apparaten echt uitzet of stekkers uit de stopcontacten haalt. Door inzicht te krijgen in uw energieverbruik kunt u ook makkelijker op energie besparen.