De keuken staat vaak vol met elektrische apparaten: een oven, waterkoker en koffiezetapparaat, koelkast, vriezer, afzuigkap en een vaatwasser horen er tegenwoordig vaak standaard bij. Het zijn allemaal dingen die het leven gemakkelijker maken, maar ook veel energie verbruiken. Kleine gedragsveranderingen hebben vaak grote resultaten!

Energie besparen bij het koken

Bij het koken wordt veel gas of elektriciteit verbruikt. Wanneer u rekening houdt met een paar kleine dingen bespaart u elke dag gas of stroom. Een gasfornuis is meestal goedkoper in gebruik dan een elektrische kookplaat, maar bij gas gaat er meer warmte verloren. Vanwege dit energieverlies worden gasfornuizen steeds schaarser. Alternatieven zijn keramisch koken of koken op een inductieplaat, waarbij de laatste vorm het minste energieverlies heeft.

Kookt u elektrisch? Probeer dan altijd te zorgen voor pannen met een vlakke bodem. Hierbij wordt de warmte optimaal verdeeld. Doe ook altijd een deksel op de pan: zo blijft de warmte voor een groot deel behouden. Is het water aan de kook? Dan mag u het gas gerust laag zetten, want als water eenmaal kookt, kan het niet nog warmer worden. Overweeg eventueel de aanschaf van een snelkookpan.

Kies bij het koken niet standaard de grootste pit, bijvoorbeeld omdat u dan sneller alles op temperatuur hebt. Het is beter om een passende pit te kiezen: een kleine pan op een kleine pit en een grote pan op een grote pit. U voorkomt hiermee vooral onnodig warmteverlies langs de zijkant van de pan. Een uitzondering hierop is de wokpan, omdat u de hete wanden hiervan ook gebruikt om te roerbakken.

Gaat u een kleine portie opwarmen? Dan is een magnetron over het algemeen zuiniger dan het gasfornuis of de oven. Voorkom ook zoveel mogelijk het gebruik van de magnetron om producten te ontdooien. Heeft u de oven gebruikt? Zet hem na gebruik dan een beetje open. De warmte zorgt voor extra verwarming in de keuken.

Koelen en vriezen

De koelkast en vriezer zijn samen enkele van de grootste verbruikers in huis. Bekijk daarom eerst of compleet vervangen voor u niet voordeliger is. Vaak is dat het geval bij koelkasten en vriezers vanaf acht jaar en ouder. De tips hieronder kunt u in ieder geval toepassen op elk type koelkast. Zo bespaart u altijd extra!

Als u wat uit de koelkast of vriezer pakt, probeer deze dan zo kort mogelijk open te houden en controleer elke keer of de sluitrubbers nog goed aansluiten. Hoort u het apparaat vaak aanslaan? Dan kan dat een teken zijn dat er ergens warme lucht naar binnen komt. Gebruikt u normaal gesproken de magnetron om eten te ontdooien? Het is veel beter om de avond van tevoren het te ontdooien product in de koelkast te leggen. Zo hoeft de koelkast minder hard te werken en hoeft u de volgende dag de magnetron maar kort te gebruiken. Daarmee bespaart u dus dubbel!

Voorkom sluipverbruik

Veel apparaten zoals koffiezetters en magnetrons verbruiken altijd wat energie, zelfs als u ze niet gebruikt. Vaak herkent u dergelijke apparaten aan een klokje of lampje dat altijd aanstaat. Na een heel jaar kan dit zogenaamde sluipverbruik best optellen. Het loont de moeite om zo vaak mogelijk de stekker uit het stopcontact te halen na gebruik. Uitzondering hierop is de waterkoker. Deze verbruikt alleen energie op het moment dat u er gebruik van maakt. Een ander punt is verlichting in de keuken. Doe het licht uit wanneer u er niet bent en maak zoveel mogelijk gebruik van ledverlichting. Hier vindt u meer bespaartips voor licht.

Afwassen en de vaatwasser

Heeft u een vaatwasser? Zet deze pas aan wanneer hij helemaal vol is, en stel hem in op een lagere temperatuur. Voorspoelen is ook helemaal niet nodig. Het beste is om de vaatwasser niet naast een koelkast of vriezer te plaatsen. Door de vrijkomende warmte zal een vriezer of koelkast harder moeten werken en meer stroom verbruiken. Wast u met de hand af? Gebruik dan een teiltje en was niet af onder lopend warm water.

Apparaten vervangen? Let op het energielabel

Soms is het beter om oude keukenapparatuur om te ruilen, zoals bij vriezers en koelkasten vaak het geval is. Na een aantal jaren heeft u meer stroom bespaard dan de aankoopprijs van de nieuwe koelkast of vriezer. Let hierbij goed op het energielabel, een A+++ koelkast is meer dan twee keer zo zuinig als een A+ koelkast.