’s Nachts je mobiel opladen: een goed idee of juist niet

Terwijl jij slaapt, gebeurt er waarschijnlijk van alles in huis. De vaatwasser wast, de wasmachine draait of de droger droogt. Ook mobiele telefoons worden ’s nachts vaak opgeladen. Maar is dat wel een goed idee om ’s nachts te doen?

Feiten en fabels
Voor veel mensen is het een automatisme: vlak voordat je naar bed gaat, verbind je de mobiele telefoon met de oplader. Dat doet immers bijna iedereen. Het is dan ook handig. Als je ’s morgens opstaat, is de accu helemaal vol. Je kunt je mobiel – als het goed is – de hele dag weer gebruiken. Maar is het wel verstandig om je mobiel de hele nacht op te laden? Misschien ken je wel de verhalen dat het slecht zou zijn voor de accu. Of dat je mobiel oververhit raakt. We zetten de belangrijkste feiten en fabels op een rij.

1. Het is slecht voor je accu als je je mobiel ’s nachts oplaadt
Fabel. Ten minste, als je mobiel minder dan 2 jaar oud is. Als je pas een nieuwe mobiel hebt gekocht, kan het geen kwaad om deze op te laden terwijl jij slaapt. Je telefoon ‘overladen’ kan niet meer. De technologie in je mobiel zorgt ervoor dat je mobiel automatisch stopt met opladen als je accu vol is. Vervolgens haalt je mobiel stroom uit de oplader, waardoor je accu 100% vol blijft. Als je smartphone ouder is dan 2 jaar, kun je problemen met je accu krijgen. Dit is een lithium-ion accu. Op zich werkt deze veel beter dan de nikkel-accu’s die in oudere mobiele telefoons zaten (bijvoorbeeld de veelgebruikte Nokia 3310). De lithium-ion accu kan stroom sneller accepteren, waardoor hij sneller wordt opgeladen. Hierdoor wordt de accu wel sneller aangetast. Na een paar jaar ga je dit merken. Maar nog een paar jaar later wordt dit pas echt problematisch.

2. De hele nacht opladen is het beste voor je mobiel
Fabel. De accu blijft het langst goed als deze steeds tussen de 50% en 80% vol is. Hierdoor blijven de batterijen steeds actief, en dat heeft grote invloed op de levensduur. Eigenlijk kun je dus de stekker van de oplader halen als deze 80% (of minder) opgeladen is. Maar als je je mobiel ’s nachts oplaadt, zal die al snel 100% vol zijn. En dat blijft deze de hele nacht.

3. Mijn mobiel raakt oververhit als deze de hele nacht oplaadt
Fabel. De meeste toestellen stoppen automatisch met opladen als de accu helemaal vol is. Hierdoor kunnen ze niet oververhit raken. Dat gebeurde wel met oude toestellen met nikkel-batterijen. Hierdoor denken nog steeds veel mensen dat het met de nieuwe smartphones ook nog kan gebeuren. Overigens wordt door het opladen je mobiel wel iets warmer.

4. Als je je mobiel ’s nachts oplaadt, kun je beter het hoesje afdoen
Feit. Een hoesje om je mobiel is een goede bescherming. Bovendien ziet het er meestal leuk uit. Maar als je de oplader aansluit, kun je dit er beter af doen. De warmte die het opladen veroorzaakt, kan niet goed weg als de cover er nog om zit. Hierdoor kan de accu te warm worden, waardoor deze minder lang mee gaat.

5. Het is beter je mobiel uit te zetten als je deze ’s nachts oplaadt
Feit. Als je mobiel aanstaat, gebruikt deze energie. Ook ’s nachts. De mobiel maakt dan nog steeds verbinding. Sommige apps draaien nog gewoon door. Bovendien wordt er ook stroom gebruikt als de accu helemaal al opgeladen is. Het gaat al met al niet om veel stroom, maar het is toch iets. Alle beetjes helpen.

6. Mijn mobiel naast mijn bed opladen is slecht voor mijn gezondheid
Als je mobiel naast je bed ligt en de hele nacht aanstaat, kun je daar misschien last van krijgen. Dat komt door de straling die er vanaf komt. Volgens de World Health Organisation is deze straling slecht voor je gezondheid. Al is hier nooit wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Maar waarom zou je het risico nemen? Als je je mobiel meeneemt naar je slaapkamer, zet deze dan in de vliegtuigmodus. Voordeel is dat je dan toch de wekker kunt zetten. Nadeel is dat je mobiel energie verbruikt. Wil je stralingsvrij en energievrij slapen? Zet ‘m dan gewoon uit. Of laad je mobiel in de woonkamer op. Dat slaapt wel zo rustig.