Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Leestijd: 2 minuten


Elektrisch rijden is de toekomst. Het is stiller en schoner dan rijden met een brandstofauto. Daarom wil het kabinet dat meer mensen elektrisch gaan rijden. Er rijden nu al bijna 350.000 elektrische auto’s rond in Nederland. En dat worden er in de toekomst steeds meer. Soms zijn dat plug-in hybride auto’s: benzine als het moet, elektrisch als het kan, maar de rest rijdt volledig elektrisch. Een duurzame ontwikkeling met veel voordelen.

Elektrisch rijden wordt steeds goedkoper

Elektrische auto’s kunnen steeds verder rijden op 1 batterijlading én ze worden steeds goedkoper. Wat helemaal voordelig is, is de subsidie de je tot 2030 krijgt als je een elektrische auto koopt. In 2023 is die subsidie € 2.950 voor een nieuwe auto en € 2.000 voor een tweedehands. Ook hoef je tot 2025 geen aanschaf- en motorrijtuigenrijtuigenbelasting te betalen. Da’s mooi meegenomen. Na die tijd blijft de motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto goedkoper dan voor een ‘ouderwetse’ auto.

Kilometers lang rijden

Hoe ver een elektrische auto rijdt, verschilt per merk en model. Meestal kun je zo’n 300 kilometer rijden met een volle accu. De actieradius of het bereik van je elektrische auto is afhankelijk van de grootte van de batterij. Een auto met een grote accu rijdt dus verder dan een auto met een kleine accu. Door nieuwe technieken wordt de actieradius van elektrische auto’s steeds groter en de accu’s gaan steeds langer mee.

Schonere lucht

Hoe minder benzineauto’s er in Nederland rondrijden, hoe schoner de lucht. Er komt namelijk geen fijnstof en stikstofoxide uit de uitlaat van je auto. Dat is een groot voordeel in de stad en langs drukke wegen, waar de luchtkwaliteit vaak slecht is. Ook komt er bij elektrische auto’s minder fijnstof vrij door slijtage van de remmen en banden, omdat elektrische auto’s op een slimmere manier remmen.

Overstappen naar elektrisch rijden

Ook als je nu in een brandstofauto rijdt die nog goed is, heeft het zin om die te vervangen voor een nieuwe elektrische auto. Het grootste deel van de milieubelasting van een brandstofauto zit in de kilometers die je ermee rijdt, en niet in het maken van de auto. Hoe minder benzine je gebruikt, hoe beter. Elektrische kilometers rijden levert dus klimaatwinst op. En in de toekomst wordt de stroom die je voor je elektrische auto gebruikt alleen maar groener en schoner.

Ben jij klaar voor elektrisch rijden?

Je hebt net gelezen over de verschillende voordelen van elektrisch rijden. Deze manier van rijden is natuurlijk wel anders dan de meeste van ons zijn gewend. Benieuwd of elektrisch rijden iets voor jou is? Check dan deze Wegwijzer en ontdek het!

 

Elektrisch rijden met Essent

Thuis of onderweg je auto opladen: dat kan vanaf nu ook via Essent. Met de Thuis of onderweg je auto opladen: dat kan vanaf nu ook via Essent. Met de laadpas van Essent heb je toegang tot alle openbare laadpalen in de Benelux en een groot deel van de rest van Europa. Liever een laadpaal thuis? Ook dat kan. We bieden twee typen laadpalen van het betrouwbare merk Alfen. En we regelen alles voor je: van advies tot installatie. Lekker makkelijk!
Meer artikelen over:

Elektrisch rijden