Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Leestijd: 2 minuten

Je elektrische auto opladen bij een laadpaal op je eigen oprit is niet voor iedereen weggelegd. Misschien heb je een openbare parkeerplaats tegenover je huis liggen. En wil je daar met stroom uit je eigen meterkast opladen. Dat kan behoorlijk schelen in de kosten van elektrisch laden. Maar wat doe je met de laadkabel? Mag je een laadkabel over de stoep leggen?

Ontheffing aanvragen voor laadkabel over de stoep

Je mag geen laadkabel over de stoep leggen. Dat is duidelijk. Voetgangers kunnen er over struikelen en mensen met rolstoelen, rollators en kinderwagens hebben er last van. Maar je kunt wel een ontheffing voor de Algemene Plaatselijke Verordening aanvragen bij je gemeente om een laadkabel te mogen gebruiken voor het opladen van je elektrische auto. Wel zo handig, want als je je auto oplaadt en de laadkabel over de stoep legt zonder ontheffing, dan kun je een boete van een paar honderd euro krijgen. Gemeentes hanteren hiervoor hun eigen beleid. In de praktijk zijn er gemeentes die geen ontheffing verlenen en gemeenten waar je speciale tegels met een kabelgoot kunt aanvragen. Altijd even checken bij je eigen gemeente dus.

Voorwaarden voor een ontheffing

Als je een ontheffing hebt gekregen, dan gelden er een paar regels:

  • Je moet een laadpunt op je eigen terrein installeren. Bijvoorbeeld aan de gevel van je huis.
  • De openbare parkeerplaats moet direct grenzen aan de stoep.
  • Je kunt de openbare parkeerplaats niet voor jezelf reserveren.
  • De laadkabel die je gebruikt moet in goede staat zijn.
  • Je moet met het laden van je auto rekening houden met de buren en de voetgangers.
  • De laadkabel moet zo veel mogelijk langs het trottoir liggen en mag maximaal 10 meter over de stoep liggen. Daarbij moet je rekenen vanaf de grens van je eigen terrein tot aan je auto.
  • Je moet de kabel goed afdekken met een kabelmat zodat andere gebruikers van het trottoir geen hinder van de kabel ondervinden en hier niet over kunnen struikelen.
  • Na gebruik moet je de laadkabel en de kabelmat opruimen.

Alternatieven voor een laadkabel over de stoep

Als je je auto oplaadt en een ontheffing aanvraagt voor de laadkabel over de stoep heb je een kabelmat nodig. En er bestaan ook speciale tegels met een kabelgoot die de laadkabel laat verzinken in de stoep. Dit is een goede manier om een laadkabel over de stoep te leggen, zonder dat anderen hier last van hebben. Maar je kan ook de lucht in. Met een kabelarm til je je laadkabel omhoog. Je leidt de laadkabel via een arm boven het trottoir langs zodat voetgangers niet worden gehinderd. En wanneer je auto is opgeladen, klap je de arm weer in.

Laadpalen van Essent

Als de dichtstbijzijnde laadpaal verder dan 300 meter van je huis ligt, kun je een openbare laadpaal aanvragen bij je gemeente. Met een beetje mazzel wordt die dan precies voor jouw deur geplaatst. Ben je klant van Essent? Dan kun je kiezen voor een laadpaal thuis van Essent. Je hebt keuze uit twee kwalitatieve laadpalen van het merk Alfen. Wij adviseren je welke laadpaal het beste past bij jouw situatie. Je kunt zorgeloos op pad en wij bieden de beste service. Onderweg laden? Met de laadpas van Essent heb je toegang tot alle openbare laadpalen in de Benelux en een groot deel van de rest van Europa.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden