Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Leestijd: 3 minuten

Omdat stroom goedkoper is dan benzine of diesel, is het verbruik van een elektrische auto goedkoper dan een brandstofauto. Opladen doe je aan een laadpaal thuis of op straat. Als het nodig is, kun je onderweg snel bijladen bij een snellader. De kosten voor het opladen van je elektrische auto bestaan uit eenmalige kosten voor het aanvragen van een laadpas, maandelijkse kosten voor je abonnement en de kosten van de laadpaal.

Wat kost opladen bij een laadpaal?

Wat het opladen van je elektrische auto kost, hangt af welke laadpaal je gebruikt. De tarieven verschillen per laadpaal en per aanbieder. Bij de meeste laadpalen betaal je tussen de € 0,30 en € 0,75 per kWh. Naast de prijs per kWh betaal je meestal nog abonnementskosten voor je laadpas of app. Let ook altijd op of je nog parkeerkosten moet betalen bij een laadpaal aan de openbare weg. Sommige laadpalen hebben een start- en een uurtarief, om te zorgen dat mensen hun auto weghalen als hij volgeladen is. Je betaalt dan als je auto vol aan de laadpaal blijft staan.

Snelladen onderweg

Elektrisch laden aan een snellader is het duurst, omdat je daar het snelste oplaadt. De tarieven variëren van € 0,65 tot € 0,90 per kWh. In Nederland zijn ruim 4.000 snellaadpunten vooral bij tankstations langs de snelweg. Met een snellader kun je de accu in zo’n 30 minuten opladen tot 80 procent. Snelladen gaat echt snel tot die 80 procent, daarna gaat het minder snel. Vergeet niet te checken of je elektrische auto geschikt is voor snelladen.

Thuis laden aan je eigen laadpaal

Als je een garage of oprit bij je huis hebt, kun je een eigen laadpaal laten plaatsen. Je kunt laden wanneer het jou uitkomt én het is vaak goedkoper dan opladen aan een openbare laadpaal. Als je eenmaal een laadpaal hebt, betaal je het standaard stroomtarief aan je energieleverancier. Met het prijsplafond is dat maximaal € 0,40 per kWh. Heb je zonnepanelen waarmee je je eigen stroom opwekt, dan ben je nog goedkoper uit.

Tip: Als je thuis je elektrische auto oplaadt, gebruik je natuurlijk ook meer stroom. Vergeet daarom niet het termijnbedrag voor je energierekening te verhogen. Zo voorkom je een onverwacht hoge jaarrekening.

Niet dubbel betalen

Elke keer dat je onderweg laadt met je laadpas, betaal je een vast laadtarief per geladen kWh. Als je thuis laadt met je laadpas, laad je direct met stroom uit je meterkast. De laadpas gebruik je in dat geval als sleutel om je laadpaal te gebruiken. Zo betaal je niet dubbel, maar betaal je alleen voor de thuis geladen stroom aan je energieleverancier.

Bij sommige aanbieders kun je ook (zakelijk) verrekenen als optie aanzetten. In dat geval kies je een vast tarief voor je laadpaal en worden laadkosten doorberekend aan pashouders die jouw laadpaal gebruiken. Je krijgt dan een vergoeding voor de stroom die geladen is. Je kunt de eigen laadkosten ook laten vergoeden door het bedrijf waar je werkt. Dit wordt veel gebruikt door eigenaren van lease auto’s en wordt zakelijk verrekenen genoemd.

De Essent laadpas

Met de laadpas van Essent heb je toegang tot alle openbare laadpalen in de Benelux en een groot deel van de rest van Europa. Het werkt net zo makkelijk als contactloos betalen. Zo kun je zorgeloos op pad met je elektrische auto. Met een Essent laadpas hoef je nooit een starttarief te betalen. Ook rekenen we geen extra kosten per laadsessie. Je betaalt alleen de kosten per kWh aan de laadpaalexploitant.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden