Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Leestijd: 3 minuten

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Het opladen van je auto is namelijk vaak goedkoper dan tanken met benzine en diesel, is goed voor het klimaat en je betaalt geen wegenbelasting. Genoeg voordelen om over te stappen dus. Maar hoe werkt opladen van je auto met een laadpaal eigenlijk? Waar kan je opladen? En hoe werkt het betalen? Dat leggen we hieronder graag aan je uit.

Hoe laad je een elektrisch auto op?

Of je nou thuis je auto oplaadt of in het openbaar, het is snel en makkelijk. Het enige verschil is dat je tijdens het opladen in het openbaar je laadpas nodig hebt. Wil je meer inzicht in het elektriciteitsverbruik tijdens het opladen van je auto thuis? Stel dan een laadpas in voor thuisgebruik. Op die manier kun je gemakkelijk bijhouden hoeveel energie je auto verbruikt en kun je je oplaadgedrag beter beheren. Niet alleen handig voor het inzicht, maar ook voor de beveiliging van je laadpaal. Zo ben je er zeker van dat alleen jij gebruik maakt van je laadpaal thuis. 

Het opladen van je auto is heel eenvoudig. Volg simpelweg de onderstaande stappen over de werking van een laadpaal:

  1. Sluit de laadkabel van je auto aan op de laadpaal
  2. Scan je laadpas bij de kaartlezer als dat nodig is
  3. De laadpaal start met laden van je auto
  4. Scan je laadpas opnieuw bij de kaartlezer om te stoppen met laden
  5. Verwijder de laadkabel

Hoe moet je elektrisch laden uitleg

Laadpaal voor thuis

Als je gemakkelijk je elektrische auto wilt opladen is het kiezen van een eigen laadpaal een mooie duurzame stap. Je bent niet meer afhankelijk van laadpalen in de buurt, is sneller dan laden via een normaal stopcontact en goedkoper dan een openbare laadpaal. Je kunt dan kiezen voor het kopen van een laadpaal van Essent. Een installateur sluit een laadpaal aan op je meterkast, vervolgens stop je de stekker in je auto en laden maar. Snel en makkelijk. Wil jij thuis je elektrische auto kunnen opladen? Dan is een Essent laadpaal aan huis de oplossing voor jou.

Laadpaal in het openbaar

Met een elektrische auto kun je ook laden bij een openbaar laadpunt. Bijna overal zijn laadpunten, en naast de snelweg heb je veel oplaadpunten van Fastned. Tijdens het laden van je auto bij openbare plekken gebruik je de laadkabel die je bij je auto hebt gekregen. Steek deze in de laadpaal, en houd je laadpas voor de laadpaal. Met de Laadpas van Essent profiteer je direct van alle voordelen. Je kan opladen bij alle publieke laadpalen in Nederland en een groot deel van Europa, je hebt inzicht in je verbruik met de gratis Essent laden app voor Apple op Android en betaalt geen starttarief.

Hoe betaal je met elektrisch laden?

Als je thuis je auto oplaadt, hoef je geen rekening te houden met extra kosten. Je betaalt alleen de kosten van de stroom die je gebruikt voor het opladen van je auto. Deze kosten zijn dan afhankelijk van het tarief dat je per kWh betaalt. Voor het laden op openbare plekken, zoals bij een tankstation of een parkeergarage, betaal je wat meer dan thuis. Gemiddeld kost openbaar laden ongeveer €0,65 per kWh en snelladen €0,85 per kWh.

De oplossingen van Essent

Als het goed is weet je nu hoe een laadpunt thuis en in het openbaar werkt en welke tarieven daarbij horen. Als je interesse hebt in een laadpaal heeft Essent de juiste oplossing voor thuis. Je hebt keuze uit twee kwalitatieve laadpalen van het merk Alfen. Wij adviseren je welke laadpaal het beste past bij jouw situatie. Je kunt zorgeloos op pad en wij bieden de beste service.  Daarnaast kun je kiezen voor de Laadpas van Essent, waarmee je in heel de Benelux en een groot deel van Europa zorgeloos kunt laden. Lees meer over de oplossingen voor elektrisch laden die Essent biedt. 

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden