Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Een laadpaal thuis is een slimme investering. De oplaadkosten zijn namelijk veel lager dan bij een publiek laadpunt. Je bespaart uiteindelijk dus flink wat geld. Maar hoeveel kost een laadpaal thuis eigenlijk? In dit artikel lees je meer over de kosten voor thuis laden, de installatie, het onderhoud en de laadpaal zelf.

De kosten van een eigen laadpaal

Een laadpaal aan huis brengt verschillende kosten met zich mee:

 1. Aanschafkosten
 2. Installatiekosten
 3. Onderhoudskosten
 4. Energiekosten

Het is belangrijk om al deze kosten in gedachten te houden. Maar vergeet niet: er zijn vaak subsidies of belastingvoordelen die de kosten kunnen verlagen.

1. De kosten van een laadpaal zelf

Over het algemeen liggen de kosten van een laadpaal voor thuis gemiddeld rond de 2000 euro, exclusief installatie (bron: ANWB). De exacte prijs hangt af van verschillende factoren. Dit zijn de belangrijkste:

 1. Type laadpaal: er zijn verschillende soorten laadpalen, elk met hun eigen prijskaartje. Een wandmodel is bijvoorbeeld vaak voordeliger dan een vast laadstation.
 2. Vermogen: de kosten van een laadpaal zijn ook afhankelijk van het vermogen. Zo is een laadpaal met een hoger vermogen duurder. Je kunt wel sneller laden.
 3. Slimme functies: sommige laadpalen hebben extra functies zoals dynamic loadbalancing en een geavanceerde planning. Dit zorgt vaak voor een hogere aanschafprijs.

Slimme laadpaal van Essent

Onze slimme laadpalen voor thuis zijn standaard voorzien van dynamic loadbalancing. Dit zorgt ervoor dat de laadsnelheid wordt afgestemd op de beschikbare hoeveelheid stroom op dat moment. Zo kom je nooit in de problemen. Onze laadpaaladviseurs helpen je graag een keuze te maken die het beste bij jou past. Zodat jij zorgeloos je auto oplaadt.

Bekijk onze laadpalen voor thuis

2. Laadpaal installeren kosten

De prijs voor het installeren van de laadpaal verschilt per situatie. Bij een eenvoudige installatie betaal je een paar honderd euro. Is er meer werk nodig? Dan kunnen de kosten oplopen. De precieze prijs hangt af van verschillende factoren.

 1. Graaf- en boorwerk: als er bijvoorbeeld een gat naar buiten geboord moet worden naast de meterkast, kan dit de kosten verhogen.
 2. Status van je meterkast: het kan voorkomen dat er extra werk nodig is, zoals het aanleggen van een extra stroomgroep. Dat zorgt voor meer kosten.
 3. Afstand paal - meterkast: hoe groter deze afstand, hoe meer materiaal er nodig is en hoe meer werk er verricht moet worden. Dit verhoogt de prijs.

3. Onderhoudskosten

Zoals bij alle apparaten zorgt regelmatig onderhoud aan je laadpaal voor een langere levensduur. Het kan je op de lange termijn geld besparen. Want het vermindert de kans op dure reparaties. Een eigen laadpunt voor je elektrische auto thuis brengt dus naast aanschaf- en installatiekosten ook onderhoudskosten met zich mee.

Gelukkig hebben laadpalen over het algemeen weinig onderhoud nodig. De kosten zijn afhankelijk van het type laadpaal en hoe vaak je deze gebruikt. Gebruik je de paal vaak? Dan kan dit zorgen voor meer onderhoudskosten.

4. Energiekosten

Er zijn twee manieren op je auto thuis op te laden: in het stopcontact of via je eigen laadpaal. Je betaalt in beide gevallen het stroomtarief per kilowattuur (kWh). Opladen via het stopcontact duurt vaak langer dan via een laadpaal. Dit kan dus duurder uitvallen. Gemiddeld betaal je volgens Milieu Centraal rond de € 0,44 per kWh om je auto op te laden thuis.

Gemiddelde prijs thuis laden

 • Gemiddeld betaal je volgens Milieu Centraal rond de 44 cent per kWh om je auto op te laden thuis*.
 • Een gemiddelde elektrische auto heeft een accucapaciteit van ongeveer 60 kWh. Dit betekent dat als de accu leeg is je 60 kWh nodig hebt om deze op te laden.
 • Stel dat je batterij leeg is en je deze helemaal oplaadt, betaal je dus: € 26,40 (0,44 x 60).

Stroomtarief per kWh

Het stroomtarief is erg belangrijk om de kosten van thuis laden te berekenen. Dit tarief verschilt per energieleverancier. Ook telt mee of je een vast of een dynamisch energiecontract hebt. Bij Essent bieden we altijd een scherp tarief voor stroom. Ben je klant bij ons? Dan vind je in Mijn Essent de stroomprijzen die gelden voor jou. Wil je graag klant worden bij Essent? Bereken je stroomtarieven en bekijk hoe de prijs voor jou uitpakt.

Openbare laadpaal kosten

Een openbare laadpaal is ideaal als je onderweg bent of als thuis laden geen optie is. De kosten bestaan uit de prijs per kWh en de prijs van een laadpas. De exacte prijs voor publiek laden varieert. Er zijn verschillende aanbieders, deze hebben allemaal andere tarieven. De duurste optie is snelladen. Als je haast hebt, is snelladen een efficiënte manier om je auto op te laden.

Prijs laadpas

Om bij een publieke laadpaal op te laden, heb je een laadpas nodig. De kosten voor het opladen van je auto bestaan uit maandelijkse kosten voor je abonnement en de kosten van de laadpaal. De kosten voor het abonnement bij Essent zijn 4 euro per maand. De aanschaf van een Essent laadpas is gratis en hiermee hoef je nooit een starttarief te betalen. Ook rekenen wij geen extra kosten per laadsessie. Je betaalt alleen de kosten per kWh aan de laadpaalexploitant.

Kosten auto opladen bij publieke laadpaal

Hoeveel je precies betaalt voor openbaar laden, verschilt per leverancier en aanbieder. We zetten hier de gemiddelde kosten voor een tankbeurt voor je op een rij:

Gemiddelde prijs bij openbare laadpaal

 • Gemiddeld betaal je volgens Milieu Centraal 60 cent per kWh bij een openbaar laadpunt.
 • Een gemiddelde elektrische auto heeft een accucapaciteit van ongeveer 60 kWh. Dit betekent dat als de accu leeg is je 60 kWh nodig hebt om deze op te laden.
 • Stel dat je batterij leeg is, betaal je dus: 0,60 x 60 = € 36,00.

Gemiddelde prijs bij snellader

 • Gemiddeld betaal je volgens Milieu Centraal 69 cent per kWh bij een snellader.
 • Een gemiddelde elektrische auto heeft een accucapaciteit van ongeveer 60 kWh. Dit betekent dat als de accu leeg is je 60 kWh nodig hebt om deze op te laden.
 • Stel dat je batterij leeg is, betaal je dus: 0,69 x 60 = € 41,40.

Subsidies en fiscale voordelen

In sommige gevallen krijg je subsidie en fiscale voordelen voor een laadpaal thuis. Die verlagen dus de totale kosten van je laadpaal. Ook zijn er in sommige steden en gemeenten lokale regelingen die ondersteuning bieden bij de aanschaf en installatie van een laadpaal.

Voor particulieren kan er bijvoorbeeld een verlaagd btw-tarief gelden bij de installatie van de laadpaal. Zakelijk gezien kunnen zowel de aanschaf- als plaatsingskosten fiscaal aftrekbaar zijn. De specifieke regels variëren. Onze adviseurs kunnen je hierbij helpen.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over de kosten van een laadpaal thuis

Hoeveel kost een laadpaal thuis?

Een eigen laadpaal thuis brengt verschillende kosten met zich mee:

 1. Aanschafkosten
 2. Installatiekosten
 3. Onderhoudskosten
 4. Energiekosten

Onze laadpaaladviseurs helpen je graag een keuze te maken die het beste bij jou past. Zodat jij zorgeloos kunt laden. Bekijk onze laadpalen voor thuis.

Hoeveel kost het om mijn elektrische auto thuis op te laden?

Het exacte bedrag is afhankelijk van je elektriciteitstarief. Gemiddeld kost het opladen van een elektrische auto thuis ongeveer 44 cent per kWh*.

Is het goedkoper om mijn elektrische auto bij een openbaar laadstation op te laden?

Nee. De gemiddelde kosten bij een openbaar laadpunt zijn 60 cent per kWh*. Voor thuisladen betaal je gemiddeld 44 per kWh*. Dat scheelt dus een paar cent.

Zijn de kosten van een laadpaal thuis aftrekbaar?

Ja, de kosten van een laadpaal thuis kunnen in bepaalde gevallen aftrekbaar zijn. Voor particulieren kan er een verlaagd btw-tarief gelden bij de installatie van de laadpaal. Zakelijk gezien kunnen zowel de aanschaf- als plaatsingskosten fiscaal aftrekbaar zijn. De specifieke regels variëren. Onze adviseurs kunnen je hierbij helpen.

Adviesgesprek aanvragen

*Bron: Milieu Centraal. Voor het thuis opladen van een elektrische auto rekent Milieu Centraal in dit geval met een bedrag van 44 cent per kWh op basis van de verwachtte gemiddelde stroomprijs voor huishoudens volgens een prognose van TNO voor de periode 2023-2026.

Er zijn geen duidelijke voorspellingen voor de ontwikkeling van de stroomkosten voor het opladen bij openbare laadpunten en op het werk en bij snellaadpunten de komende jaren. Deze kosten worden constant gehouden daarom in berekeningen. Dit resulteert in een prijs van 48 cent per kWh voor het opladen van de auto met een gemiddelde laadmix: een mix van thuis, openbaar en snelladen.

Om de kosten van autorijden te bepalen, maakt Milieu Centraal gebruik van de zogenaamde Total Cost of Ownership (TCO) methode. Alle verwachtte kosten voor bezit en gebruik van de auto (afschrijving, verzekering, belasting, onderhoud en tanken/opladen) worden hierin meegenomen voor een periode van 4 jaar.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden