Bespaartips voor ondernemers

U bespaart al eenvoudig energie zonder daarvoor een grote investering te hoeven doen. Helemaal gratis of met een kleine investering behaalt u al resultaat dat u direct terug ziet op uw verbruik en dus aan het einde van het jaar ook op uw energierekening. 

Hoe energiefit is uw onderneming?

Essent helpt u als ondernemer om de juiste bespaarmaatregelen te nemen. Vul de test hieronder in en ontdek waar u op kunt besparen!

Doe de test!

 • Verwijder opladers

  Verwijder laders als een apparaat klaar is met opladen. Een lader blijft energie verbruiken ondanks dat deze niet bezig is met opladen. 

 • Besparing

  ca.€ 84,- per jaar*

*Rekenvoorbeeld

Een ongebruikte adapter in het stopcontact, gebruikt ongeveer 2 watt per uur aan stroom. Stel u heeft 25 laptops staan waarvan de hele dag de lader in het stopcontact blijft zitten. Dat betekent 22 uur (2 uur laadtijd) x 2 watt x 25 laptops = 1100watt oftewel 1,1 kWh per dag. Op jaarbasis is dat dus 1,1x365= 401kWh met een elektriciteitsprijs van 21ct is dat 84 euro op jaarbasis. 

 • Schakel apparaten uit

  Zorg dat zoveel mogelijk apparatuur uit staat als het bedrijf gesloten is. Schakel grote machines en klimaat installaties uit. En zorg dat uw Pc’s en printers niet op stand-by staan. 

 • Besparing

  ca.€ 330,- per jaar*

*Rekenvoorbeeld

Een gemiddelde pc verbruikt 140 watt per uur en met de screensaver aan is dat al snel 200 watt. Stel u heeft 25 pc’s staan die allemaal 1 uur per dag op screensaver staan. Staan de pc’s zes dagen per week aan en 50 weken per jaar, dan is dat dus 200 x 25 x 6 x 50 = 1500kWh. Bij een kWh prijs van 0,22ct/kwh is dat dus 330 euro op jaarbasis.

 • Stel uw thermostaat optimaal in

  Heeft u een klokthermostaat, stel deze dan zo optimaal mogelijk in. En pas dit aan bij veranderende omstandigheden zoals weer, seizoen, veranderende bedrijfsactiviteiten. Heeft u in het pand onregelmatige werktijden en zijn delen van het pand afzonderlijk van elkaar in gebruik, decentraliseer dan de regeling van uw verwarming met zone regeling. 

 • Besparing

  ca.€ 90,- per jaar*

*Rekenvoorbeeld

Een goed ingestelde klokthermostaat bespaart ongeveer 3% op uw verbruik. Stel u verbruikt 5.000m3 per jaar. Dan bespaart u op jaarbasis 5000x0,03=150m3. Bij een prijs van 60ct/m3 is dat dus 90 euro op jaarbasis.

Nog meer tips

 • Zorg voor tijdig en eventueel preventief onderhoud aan uw machines en installaties. Door achterstallig onderhoud kan de efficiëntie verminderen. 
 • Houd bij het vervangen van machines en installaties rekening met energie zuinige varianten. Vaak hebben zakelijke installaties nog geen energielabel. Door te letten op het energieverbruik kunt u toch besparen. Uw server staat altijd aan. Daardoor heeft kleine winst in efficiëntie al snel grote gevolgen op jaarbasis. Elektrische straalkachels in verder onverwarmde ruimten zijn zeer inefficiënt en kunnen eenvoudig vervangen worden door infraroodpanelen. 
 • Zorg op natuurlijke momenten voor vervanging door energiezuinige varianten. Vervang bijvoorbeeld kapotte TL buizen door energiezuinige varianten. Is het dak toe aan vervanging, laat dit dan meteen isoleren. 
 • Installeer tijdschakelaars en gebruik deze handig.  Zo kunt u machines die opgeladen moeten worden, in de nachturen laten opladen zodat u hier op kosten bespaart.  Door de tijdschakelaar af te stemmen met de tijd die nodig is om een apparaat volledig op te laden kunt u voorkomen dat het apparaat blijft doorladen als deze al vol is. 
 • Bij ruimtes van 6 meter of hoger blijft de warmte vaak bovenin hangen. Een ventilator aan het plafond kan de ‘warmtedeken’ naar beneden duwen. De ruimte wordt dan gelijkmatiger verwarmd en energieverlies (bijvoorbeeld door het dak) wordt gereduceerd. 
 • Denk naast grote isolatie maatregelen ook aan kleine initiatieven zoals tochtstrips, deurdrangers, radiator folie en isolatie materiaal om verwarmingsleidingen.