De beste energiebesparende maatregelen vinden met het beste rendement is best lastig. Om je op weg te helpen laten we verschillende praktijkcases zien van echte bedrijven. In dit geval: een parfumerie.

Goed om te weten: dit is een echte praktijkcase van Klimaatroute, onderdeel van Essent. De adviseurs van Klimaatroute bezoeken dagelijks bedrijven met bespaaradvies. Zoals deze parfumerie. Dit advies gaven we voordat de prijzen in 2022 stegen. Voor dit artikel hebben we de gegevens geanonimiseerd.

Over de parfumerie

De parfumerie is gevestigd in een vrijstaand grachtenpand uit 1899 in een stad in Nederland. Het pand heeft een oppervlakte van 178 m2 en heeft een elektriciteitsaansluiting van 3x35 ampère.

De totale besparing hangt af van het verbruik, de energieprijzen en de kosten van de investeringen. We maakten de berekeningen in deze case op basis van:

  • stroomverbruik van 9.702 kWh met een gemiddelde prijs van 0,25 euro per kWh
  • gasverbruik van 7.003 m3 met een prijs van 1,22 euro per m3

 

 

Het energieadvies voor de parfumerie 

We leggen eerst de keuzes in dit advies uit, daarna laten we je de berekening zien.

Verlichting: vervang de laatste conventionele lampen door ledlampen

Een gedeelte in het pand van de ondernemer is al voorzien van ledlampen. Ledlampen verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit en ze gaan langer mee. Dubbel voordelig dus, zo verdien je de investering snel terug.

Isolatie: nog een paar opties om te verbeteren

Het pand is bijna volledig geïsoleerd, zoals het dak en de muren. Alleen in het achterhuis mist de isolatie nog.

De ramen in het geïsoleerde deel kunnen nog wel beter geïsoleerd worden. In de meeste kozijnen zit al dubbel glas. Hier hoeft nu niets mee te gebeuren. Pas als de kozijnen aan vervanging toe zijn, is het rendabel om dit glas te vervangen.

Maar op een paar plekken zien we nog enkel glas. Deze kan de ondernemer beter wél meteen vervangen door HR++-glas. Een glasbedrijf kan hier goed advies over geven. Ook de dakisolatie kan beter, maar dat is pas rendabel als er toch onderhoud aan het dak plaatsvindt.

Het achterhuis

Achter het pand is nog een extra ruimte die we het achterhuis noemen. De steensmuren van het achterhuis zijn niet geïsoleerd. De gevel van dit achterhuis is grotendeels verbonden met andere verwarmde panden, dus de parfumerie krijgt ook warmte via die panden.

Het isoleren van deze muren kan alleen via de binnenkant door het plaatsen van voorzetwanden tegen de muur. Dit kan de ondernemer daarna afwerken met stuc, muurverf of behang. De muren komen dan maximaal 10 centimeter naar binnen waardoor je wel wat vloeroppervlak verliest. 

Tip energie voor bedrijvenTip: Ben je als winkelier afhankelijk van een verhuurder? Dan begrijpen we dat je niet staat te springen te investeren in isolatie. Ga het gesprek eens aan met de verhuurder en probeer een compromis te sluiten; stel voor de huur iets te verhogen, in ruil voor een nieuwe ketel, bijvoorbeeld. Ga dus samen op zoek naar een win-winsituatie.

Verwarming: test met een lagere temperatuur en plaats radiatorventilatoren

Het pand van de parfumerie wordt nu verwarmd door een goede cv-ketel die voorlopig niet vervangen hoeft te worden.

Alle radiatoren in het pand hebben thermostaatknoppen. Een goede keuze want hiermee verwarm je alleen daar waar het nodig is.

De isolatie is niet naar de standaarden van deze tijd, toch zou de temperatuur in het pand lager kunnen. De keteltemperatuur kan verlaagd worden van 80 naar 60 graden in combinatie met radiatorventilatoren. Deze ventilatoren zorgen ervoor dat de warmte van de radiator beter de ruimte in gaat en niet in de muur verdwijnt. Zeker het proberen waard.

Blijft het pand comfortabel warm met deze maatregelen, dan kan deze ondernemer ook voor een hybride warmtepomp gaan. Dit zal een flinke besparing op het gasverbruik realiseren.

Regeltechniek: weet wat je verbruikt en gebruik je energie slim

Met het slim en tijdig uitschakelen van je systemen, verlaag je je energieverbruik. Dit kan de ondernemer doen door tijdschakelaars en stand-by killers te instaleren.

Daarnaast adviseren we de ondernemer een slimme thermostaat te installeren. Hiermee kan hij de tijd van verwarmen aanpassen aan de bedrijfstijd. Ook zit er een weerafhankelijke regeling op de slimme thermostaat. Die houdt rekening met de buitentemperatuur zodat het cv-water niet een te hoge temperatuur krijgt, heel goed dus. 

Tip energie voor bedrijvenTip: Door slimmer om te gaan met je energieverbruik kun je tot wel 10% besparen op je energierekening. Een monitoringssysteem geeft je inzicht in je verbruik. En als je weet wat je verbruikt, kun je gericht op zoek naar besparingen.

 

Duurzame opwekking van energie: 20 zonnepanelen installeren

Het dak van het pand van de ondernemer lijkt geschikt voor 20 zonnepanelen. Deze zonnepanelen kunnen het totale verbruik opwekken (6.536 kWh).

Voordat de ondernemer zonnepanelen plaatst, adviseren we een onderzoek te laten uitvoeren door een constructeur. Deze maakt een berekening van de draagkracht van het dak. Wanneer er op korte termijn groot onderhoud aan het dak gepland staat, is het verstandig dit uit te voeren voordat de panelen worden geplaatst.

Dit waren de besparingen voor dit bedrijf. Meer tips? Bekijk de beste bespaartips voor de detailhandel.

De kosten en besparing voor deze parfumerie

Zoals je ziet komen er flink wat mogelijkheden uit het advies! Om het overzichtelijk te maken, deelden we deze adviezen in 3 logische stappen in:

  1. voorkom energieverlies, bijvoorbeeld met isolatie
  2. kies voor energiezuinige apparatuur en installaties, zoals een zuinige lampen
  3. wek de resterende energie zelf op, met bijvoorbeeld zonnepanelen

In deze tabel staat per maatregel wat deze kost en hoeveel energie en geld deze bespaart. Let op: deze berekening geldt voor de parfumerie in dit voorbeeld. Elk bedrijf is uniek.

1. Voorkom onnodig energieverlies

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Gang: 4 tl-buizen 1200mm (36W) vervangen door ledlampen (12.5W) - 60u/week 101 euro 406 kWh 56 euro
Keuken: 2 tl-buizen 1200mm (36W) vervangen door ledlampen (12,5W) - 60u/week
51 euro 203 kWh 
28 euro 
Zonnebank kamer: 2 tl-buizen 1200mm (36W) vervangen door ledlampen (12,5W) - 60u/week 101 euro 406 kWh  56 euro 
Salon: 2 tl-buizen 1200mm (36W) vervangen door ledlampen (12,5W) - 60u/week 101 euro 406 kWh  56 euro 
Winkel: 3 halogeen spots GU5.3 (14W) vervangen door ledlampen (3W) - 60u/week 19 euro 103 kWh  26 euro 
Wc: 3 halogeen spots GU5.3 (14W) vervangen door ledlampen (3W) - 60u/week 19 euro 103 kWh  26 euro 
Achterhuis: Plaatsen van voorzetwanden (27 m2) 1.620 euro 243 m3   296 euro 
Installeren van een energiemonitoringssyteem 250 euro  243 kWh   61 euro 
Tochtstrips plaatsen bij de ramen (ca. 2 meter)  2 euro 10 m3 12 euro 
Isoleren van CV-leidingen (3 meter) 15 euro 12 m3 15 euro 

2. Energiezuinige apparaten

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Geen rendabele maatregelen - - -

3. Zelf energie opwekken

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Installeren van 20 zonnepanelen op het schuine dak, oost/west (50m2; 7,6kWp; 86%) 8.636 euro 6.536 kWh 2.036 euro

Totaaloverzicht

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Winst na 10 jaar
1. Voorkom onnodig energieverlies 2.279 euro 1.870 kWh / 265 m3 632 euro  4.187 euro
2. Energiezuinige apparaten - -  -  -
3. Zelf energie opwekken 8.636 euro 6.536 kWh 2.036 euro  12.000 euro
 Totaal 10.915 euro 8.406 kWh / 265 m3  2.668 euro 16.187 euro

Verlaag de investering met subsidies

Ga je zelf aan de slag, dan kun je verschillende subsidies en fiscale voordelen aanvragen. Dit restaurant kan bijvoorbeeld EIA aanvragen. In dit overzicht van zakelijke energiesubsidies staan de belangrijkste subsidies op een rij.

Huur je een pand, dan raden we je aan om met de verhuurder samen te bespreken hoe je de energiebesparing aanpakt.

Ook zo’n energieadvies?

Onze adviseurs helpen je graag als je aan de slag wilt met energie besparen. Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden voor een energieadvies voor je bedrijf.