13 juli 2022

Leestijd: 5 minuten

Energie besparen? Check deze subsidies en fiscale voordelen!

Er zijn tal van subsidies en fiscale voordelen waarmee je een stuk voordeliger bespaart op energie in je bedrijf. Subsidies voor specifieke maatregelen, maar ook voor energieadvies op maat. Handig, als je nog niet weet waar je het best kan beginnen. 

Dit zijn ze:

 1. Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)
 2. Investeringsaftrek Duurzame Energie (ISDE)
 3. Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)
 4. Energie-investeringsaftrek (EIA)
 5. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
 6. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
 7. Salderingsregeling

1. Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Een energieadvies op maat is het beste begin als je energie wilt besparen. Een handig overzicht van wat je in jouw bedrijfspand het beste kan doen, wat dit kost en wat het oplevert. Op dit advies kun je nu subsidie krijgen met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB. Je krijgt subsidie op zowel het advies als op de begeleiding van de uitvoering van de maatregelen. 

Maar let op: de subsidie loopt maar tijdelijk. Op het moment dat we dit schrijven, staat de sluitingsdatum op 30 september 2022. Wees er dus snel bij. Je kunt zo'n energieadvies direct bij ons aanvragen.

Update: de overheid heeft deze subsidie tijdelijk stopgezet. Het doel is om de subsidie zo snel mogelijk weer open te zetten in aangepaste vorm, liefst dit jaar nog.

2. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Dan de ISDE, die zowel voor particulieren als voor ondernemers geldt. Je kunt hem aanvragen voor warmtepompen en zonneboilers. En tussen 2021 en 2023 is hij uitgebreid met zonnepanelen en kleinschalige windturbines en voor VvE's de aansluiting op een warmtenet.

Vergoedingen uit de ISDE subsidie

De ISDE aanvragen

Natuurlijk gelden er wel voorwaarden voor het aanvragen van de ISDE. Dit zijn de vier belangrijkste:
 • je laat het apparaat in Nederland installeren en neemt het binnen een jaar na de subsidieaanvraag in gebruik
 • je laat het apparaat installeren door een gespecialiseerd bedrijf en kunt daarvoor een factuur laten zien
 • het is niet toegestaan om het apparaat binnen een jaar weer te verkopen
 • maak je gebruik van de ISDE, dan vallen andere subsidies automatisch af

Check voordat je investeert even de volledige voorwaarden én de lijsten met apparaten die in aanmerking komen voor de subsidie. Dan kun je de voorwaarden meteen meenemen in je keuzes.

Cover whitepaper stappenplan zakelijk energie besparen

Whitepaper: zo bespaar je stap voor stap

Maak je plan van aanpak en je businesscase met gemak rond! In de whitepaper nemen we je stap voor stap mee. Inclusief adviezen van experts, een stappenplan en subsidies. Zo zet je vandaag nog de eerste stap.

Ja, download de whitepaper

 

3. Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)

Eerst was er de SDE, toen de SDE+ en inmiddels zijn we aanbeland bij de SDE++. Met elke nieuwe naam is de subsidie wat aangepast en al heel wat ondernemers vroegen hem aan, vooral in de sectoren industrie, mobiliteit, energie, landbouw en bouw.

De SDE++ aanvragen

De SDE++ kun je aanvragen voor de productie van groene energie en voor technieken die CO2-uitstoot tegengaan. Hiervoor heeft de overheid 5 categorieën opgesteld:

 1. hernieuwbare elektriciteit - osmose, waterkracht, wind en zon
 2. hernieuwbare warmte - biomassa (vergisting en verbranding), compostering champost, geometrie diep en zonthermie
 3. hernieuwbaar gas - biomassa (vergisting en vergassing)
 4. CO2-arme warmte - aquathermie, daglichtkas, elektrische boiler, geothermie ondiep, restwarmte en warmtepomp
 5. CO2-arme productie - CO2-afvang en -opslag en waterstof door elektrolyse

Uitleg SDE+ regelingVanuit de SDE++ krijg je een subsidie over de onrendabele top van je groene energie of vermeden CO2-uitstoot. Kort gezegd is dat het verschil tussen de kostprijs van de energie die je opwekt of de CO2 die je vermijd en de marktprijs van grijze energie. 

De SDE++ kun je alleen tijdens speciale aanvraagrondes aanvragen. In 2022 is er een aanvraagronde van 28 juni tot en met 6 oktober. Check even of je aan de  voorwaarden voldoet als je de SDE++ aan wilt vragen.

 

4. Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeer je in duurzame energie en energiebesparende technieken, dan kun misschien gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kun je 45% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Dit levert je gemiddeld een voordeel van 11% op.

EIA aanvragen

Ook voor de EIA gelden er natuurlijk voorwaarden. Zo moet het product op de Milieu- en Energielijst staan, dus zoek een product zeker even op voordat je het aankoopt.

Je kunt de EIA onder meer aanvragen voor:

 • direct gasgestookt stralingspaneel
 • warmtepompboiler
 • heetgasontdooisysteem
 • rookgasreiniging voor C02-bemesting
 • windwatermolen

De EIA vraag je aan met eHerkenning.

5. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Met de regelingen MIA en Vamil kun je een fiscaal voordeel aanvragen voor milieuvriendelijke technieken. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch rijden, ledverlichting, ventilatie of de opslag van duurzame energie.

 • MIA: tot 36 procent van de investeringskosten is aftrekbaar kan oplopen tot 36%. Dit voordeel komt bovenop je normale aftrek. 
 • Vamil: tot 75 procent van de investeringskosten is aftrekbaar, op een tijdstip dat je zelf mag bepalen

Het belastingvoordeel kan oplopen tot 12 procent. Zeker interessant!

MIA en Vamil aanvragen

Ieder jaar publiceert de overheid een nieuwe Milieu- en Energielijst. Je komt voor de MIA of Vamil in aanmerking wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen of technieken die op deze lijst staan. 

Check ook zeker de andere voorwaarden even voordat je investeert. Je moet de investering bijvoorbeeld eerst aanmelden met eHerkenning voordat je hem kunt toepassen in je belastingaangifte.

Tip energie voor bedrijvenTip: soms mag je verschillende subsidies en fiscale voordelen combineren. Hiervoor gelden wel strenge regels. Het is daarom slim om even advies in te winnen bij een specialist.

 

6. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Stel dat je dit jaar wilt investeren in de productie van biogas, zonne- of windenergie. Dan kun je eenmalig aanspraak maken op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat is een fiscaal voordeel voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen en geldt dus ook voor energiezuinige machines en apparaten.

Je mag deze aftrek gewoon naast de energie-investeringsaftrek (EIA) gebruiken.

KIA aanvragen

De KIA pas je toe op je inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Lees vooraf wel de voorwaarden even goed door.

7. Salderingsregeling

Met de salderingsregeling maakte de overheid zonnepanelen aantrekkelijker voor bedrijven en particulieren.

Het werkt zo: je energieleverancier verrekent aan het einde van het jaar de energie die je zelf hebt opgewekt met de energie die je hebt verbruikt. Dit wegstrepen noemen we salderen. Je ontvangt voor de stroom hetzelfde tarief als wat je ervoor zou betalen bij je energieleverancier.

Wek je meer energie op dan je in een jaar verbruikt, dan geldt voor deze extra energie geen salderingsregeling. Voor deze energie krijg je wel een vergoeding, maar die is lager dan wanneer je mag salderen.

Maar let op, dit gaat veranderen:

 • vanaf 2023 wordt de salderingsregeling in stappen afgebouwd
 • ieder jaar wordt het voordeel iets minder, tot het in 2031 uiteindelijk op 0 euro uitkomt.
 • je ontvangt nog wel een terugleververgoeding van je energieleverancier

De salderingsregeling aanvragen

Je hoeft de salderingsregeling niet aan te vragen. Je energieleverancier regelt het voor je. Het enige wat je wel even moet doen, is je zonnepanelen aanmelden via energieleveren.nl. 

Nog 2 subsidies voor zakelijk energie besparen

Dat waren de belangrijkste subsidies voor als je energie wilt besparen of opwekken in je bedrijf. We hebben er nóg twee voor je. Die zijn heel specifiek en staan daarom niet in de lijst met beste subsidies.

 1. Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) - deze subsidie kun je als VvE of energiecoöperatie  aanvragen voor het opwekken van energie uit zon, wind of water. 
 2. Lokale subsidies - gemeentes bieden soms ook subsidies of speciale leningen aan bedrijven en particulieren aan om hen te motiveren om energie te besparen of op te wekken.

Wil je vandaag echt de stap maken om te beginnen? Download dan deze whitepaper. We leggen je uit hoe je stap voor stap aan de slag gaat met energie besparen. Met checklists, rekenvoorbeelden, een template voor je businesscase en tips van adviseurs.

 

Alle bedragen en gegevens gelden op het moment van schrijven, voor 2022. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de RvO.