20 januari 2021

Leestijd: 3 minuten

De 5 grootste energiesubsidies voor bedrijven

Energie besparen is een heel slimme investering voor je bedrijf. Je verdient de investering namelijk al in een paar jaar terug. En daarna maak je er winst op. De investering houdt alleen nog veel ondernemers tegen. Als dat ook voor jou geldt, helpen deze subsidies je misschien over de streep.

1. Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)

Als je van plan bent om groene energie te produceren of CO2-besparende technieken toe te passen, kun je misschien gebruik maken van de subsidie SDE++. 

Deze subsidie wordt het meest gebuikt in de sectoren industrie, mobiliteit, energie, landbouw en bouw. 

Groene energie en CO2-besparingstechnieken zijn duurder dan grijze stroom en reguliere technieken. De SDE++ vergoedt het verschil tussen deze twee. Je gebruikt dus groene energie voor de prijs van grijze energie.

  • Aanvragen SDE++ - Regel je aanvraag voor SDE++ direct via ons. Maar let op: je kunt de subsidie alleen aanvragen tijdens speciale openingsrondes.

2. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

De subsidie ISDE kun je aanvragen als je zelf duurzame energie gaat opwekken met warmtepompen of zonneboilers. Met ISDE krijg je een deel van je aanschafkosten terug.

Sinds 2021 kun je als VvE de ISDE aanvragen voor een aansluiting op een warmtenet. En bedrijven kunnen de subsidie tot 31 december 2023 aanvragen voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines. 

  • Aanvragen ISDE - Ga naar EHerkenning, de digitale sleutel voor ondernemers en de overheid. Log in op het e-loket en vraag ISDE direct aan.

3. Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeer je in duurzame energie en energiebesparende technieken, dan kun misschien gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kun je 45% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Dit levert je gemiddeld een voordeel van 11% op.

Voorwaarde is dat uw investering op de Energielijst staat.

  • Aanvragen EIA - Ga naar EHerkenning, de digitale sleutel voor ondernemers en de overheid. Log in op het e-loket en vraag EIA direct aan.  

4. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Met de regelingen MIA en Vamil kun je een fiscaal voordeel aanvragen voor milieuvriendelijke technieken. Bijvoorbeeld voor elektrisch rijden. 

  • De investeringsaftrek van MIA kan oplopen tot 36%. Dit voordeel komt bovenop je normale aftrek. 
  • Met Vamil kun je tot maar liefst 75% van je investeringskosten afschrijven. 

Voorwaarde is dat je investering op de Milieulijst staat. 

  • Aanvragen Mia en/of Vamil - Ga naar EHerkenning, de digitale sleutel voor ondernemers en de overheid. Log in op het e-loket en vraag Mia en/of Vamil direct aan.  

5. Lokale subsidies

Verschillende gemeentes en provincies bieden ook lokale subsidies aan. We raden je aan om ook eens te checken of jouw gemeente of provincie zo'n subsidie aanbiedt.

  • Aanvragen lokale subsidie - Maak voor informatie over lokale subsidie een afspraak bij  eigen gemeente.

Meerdere zakelijke energiesubsidies combineren? Ja, dat kan!

Je kunt energiesubsidies en fiscale voordelen met elkaar combineren voor extra veel voordeel. Hier gelden natuurlijk wel voorwaarden voor. Laat je hier altijd even persoonlijk over informeren, zodat je precies weet wat voor jouw bedrijf mogelijk is.