Zo bespaar je energie in de gezondheidszorg

In een behandelkamer of wachtruimte wil je als huisarts of tandarts niet dat je cliënten het koud hebben. Dus de thermostaat een paar graden lager zetten om energie te besparen is geen optie. Onze energie-adviseurs Bastiaan van der Kuijl en Daan Molenschot hebben onderzocht hoe en waar je wel effectief energie kunt besparen. Zodat jij je kunt focussen op je cliënten.

 

Tip energie voor bedrijvenTip: ook voor andere branches dan de zorg hebben we de beste bespaartips op een rij gezet. Bekijk hier de bespaartips per branche.

 

Tip 1: Kijk kritisch naar verlichting

Lampen hoeven niet continu te branden in de wachtkamer, op de gang en in de toiletruimte. Investeer in aanwezigheidsdetectie met een sensor. Het licht gaat aan wanneer iemand de ruimte betreedt, en weer uit wanneer er geen beweging is. Hiermee bespaar je op jaarbasis flink wat stroom. Met natuurlijke lichtbronnen, bijvoorbeeld een lichttunnel, bespaar je nog meer op elektrische verlichting.

Tip 2: Check de isolatie

De meeste energie gaat naar het verwarmen van je pand. Goede isolatie vermindert warmteverlies. Daarmee bespaar je dus energie. In de zorg is het ook belangrijk om tocht te voorkomen, bijvoorbeeld via deuren en kieren. Eenvoudige oplossingen hiervoor zijn tochtstrips.

Nieuwe panden zijn meestal goed geïsoleerd. In oude panden kan het veel opleveren om spouwmuren te isoleren. Daan: ‘Zijn er geen spouwmuren, dan kun je met voorzetwanden werken. De ruimte tussen muur en voorzetwand wordt opgevuld met isolatiemateriaal.’

Tip 3: Optimale verwarming

Profiteer optimaal van je verwarming met radiatorfolie. De warmte verdwijnt niet in de muur, maar straalt terug. Het aanbrengen van radiatorventilatoren kan een extra besparing opleveren, doordat ze kamers sneller opwarmen.

Tip 4: Slimme radiatorknoppen

Met een slimme radiatorknop kun je via je smartphone, tablet of desktop per ruimte de juiste temperatuur en verwarmingstijd inregelen. Ruimtes worden dan niet onnodig verwarmd. Daan: ‘Wordt er in een ruimte een paar dagen niet gewerkt, stel dan de temperatuur in op 15 graden Celsius. In de behandelkamer maak je het behaaglijk met bijvoorbeeld 20 graden Celsius.’

Tip 5: Verwarm met airco

Airco’s kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen. En dat bespaart energie, want airco’s draaien op stroom en werken als een soort warmtepomp. In de zomer onttrekken ze warmte uit de kamer en blazen dat naar buiten. In de winter doen ze het omgekeerde: ze halen warmte uit de buitenlucht en brengen dat naar binnen. Zelfs als het buiten vriest.

Tip 6: Extra verwarming met infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn een energiezuinige keuze voor bijverwarming. Ze verwarmen heel gericht de plek waar je bezig bent of waar een cliënt zich omkleedt. Zet ze alleen aan als een ruimte wordt gebruikt, want de panelen verwarmen niet de lucht, maar alleen het lichaam en objecten. 

Tip 7: Ga slim om met warm water

Voor warm water in je behandelkamer is het efficiënt de cv-ketel of boiler in de buurt van de meest gebruikte warmwaterkranen te plaatsen. Het advies is binnen drie meter afstand. Zo verminder je warmteverlies. 

Tip 8: Cv-installatie op 60 graden

Cv-ketels zijn vaak ingesteld op 80 graden Celsius. Zet hem op 60 graden Celsius en je bespaart direct energie. Programmeer de ketel op dag-, nacht- en weekendstand, zodat je in het weekend – wanneer de praktijk dicht is – niet onnodig verwarmt.

Tip 9: Wéét wat je verbruikt

Weet je hoeveel stroom de praktijk verbruikt? Een energiemonitoringssysteem geeft je van minuut tot minuut inzicht in je verbruik. Zo signaleer je ook eenvoudig de piekmomenten en dat zijn nou precies de momenten waarop je het meest kunt besparen. Voor een paar tientjes heb je al een systeem in de meterkast en beheers je het stroomverbruik.

Behoefte aan een persoonlijk advies?

Iedere praktijk en ieder pand is anders. Onze energie-adviseurs komen graag bij je langs voor een bespaaradvies dat helemaal is toegespitst op je bedrijf. Dan weet je precies waar je het best kunt beginnen, wat dat kost en wat het oplevert.