Energie besparen in je bedrijf kan op verschillende manieren. Maar hoe vind je nu die investering met het beste rendement? Om je op weg te helpen, laten we verschillende praktijkcases zien van echte bedrijven. In dit geval: een laser clinic. 

Goed om te weten: dit is een echte praktijkcase van Klimaatroute, onderdeel van Essent. De adviseurs van Klimaatroute bezoeken dagelijks bedrijven met bespaaradvies. Zoals deze laser clinic. Dit advies gaven we voordat de prijzen in 2022 stegen. Voor dit artikel hebben we de gegevens geanonimiseerd.  

Over het pand

De laser clinic bevindt zich in een gezellige winkelstraat in een stad in Nederland. Het pand heeft een totale oppervlakte van 165 m2

In deze case maakten we de berekeningen op basis van: 

  • stroomverbruik van 15.000 kWh met een gemiddelde prijs van 0,48 euro per kWh
  • gasverbruik van 5.400 m3 met een gemiddelde prijs van 1,50 per m

 

 

Het energieadvies voor dit bedrijf

We leggen eerst de keuzes in dit advies uit, daarna laten we je de berekening zien.

Verlichting: goed bezig, overal ledlampen

Het kantoorpand van de laser clinic heeft overal ledlampen. Dat betekent dat er voor nu geen financieel rendabelere maatregelen mogelijk zijn voor de verlichting in het pand.

Isolatie: nog een aantal stappen te zetten

Het verbeteren van de isolatie van een pand kun je op meerdere manieren doen. De ondernemer van de laser clinic kan nog een aantal stappen zetten om dit te verbeteren.

Isolatie van de thermische schil

We noemen het dak, de vloer en de gevel van het pand de thermische schil. Met goede isolatie van de thermische schil verlaag je je gasverbruik flink.

Wanneer we kijken naar het pand van deze ondernemer zien we dat de vloer in het pand is geïsoleerd, maar deze isolatie is niet naar de standaarden van deze tijd.

Daarnaast lijkt de spouwmuur niet geïsoleerd. Daardoor gaat veel warmte via de buitenmuur verloren en is het kouder in het pand. Een spouwmuur isoleren is vrij eenvoudig en kan vaak binnen één dag geregeld zijn. Bijna altijd wordt dit via een opening aan de buitenkant van het pand gedaan waardoor je zelf gewoon door kunt werken.

We adviseren deze ondernemer een voorinspectie om de mogelijkheden voor spouwmuurisolatie te beoordelen. In het rekenvoorbeeld in dit artikel gaan we uit van het isoleren van de spouwmuur met een muuroppervlak van circa 40 m2.

Dan kijken we nog naar het plafond. Het plafond van het pand is niet geïsoleerd. Deze ondernemer kan het plafond heel makkelijk isoleren met matten of rollen die je achter het plafond schuift. Die manier scheelt flink in de manuren. Daarom gaan we in de berekening alleen uit van materiaalkosten, voor een plafondoppervlak van 150 m2.

Glas

Het levert een flinke energiebesparing op wanneer de ondernemer enkel glas vervangt door HR++-glas. De kosten zijn afhankelijk van het type glas en de manier waarop het glas wordt gezet. We raden deze ondernemer aan een offerte op te vragen voor HR++-glas. In dit artikel is een proefberekening gemaakt.

Voor het vervangen van glas door HR++ glas kun je in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Wanneer je in aanmerking komt voor de EIA krijg je maximaal 300 euro per m2 glas.

Isolatiemateriaal

Het toepassen van kleine isolatie maatregelen helpt om kleine beetjes energie te besparen.

Bij de laser clinic zien we dat de verwarmingsbuizen bij de cv-ketel niet zijn geïsoleerd. In deze ruimte hoeft het niet warm te zijn, waardoor het goed is om de buizen te isoleren. Dit beperkt namelijk het warmteverlies in de ruimte. Verwarmingsbuizen isoleren kun je eenvoudig zelf.

Daarnaast kan er achter alle radiatoren in het pand radiatorfolie aangebracht worden. Radiatorfolie aanbrengen doe je zo. De warmte van de radiator verdwijnt hiermee niet in de muur. De folie kaatst de warmte terug in de ruimte.

Verder zijn de leidingen van de cv-ketel nog niet voorzien van isolatiemateriaal. Met isolatiematrassen minimaliseer je het warmteverlies in de onverwarmde ruimte.

Deze maatregelen zijn een kleine moeite en de besparing is mooi meegenomen.

Verwarming: een graadje lager

Het pand van de laser clinic wordt verwarmd door een cv-ketel. Voor het behouden van een hoog rendement is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Alle radiatoren in het pand zijn voorzien van thermostaatknoppen, dat is goed want hiermee bepaal je de temperatuur per kamer. Je verwarmt alleen daar waar het nodig is.

Daarnaast kan met goede isolatie de temperatuur in het hele pand omlaag, zonder in te leveren op comfort.

Wanneer de ondernemer merkt dat het pand met deze maatregelen op een goede temperatuur blijft, kan een hybride warmtepomp aangeschaft worden. Deze zal een flinke besparing op het gasverbruik realiseren.

Regeltechniek: maak gebruik van radiatorventilatoren

Het slim reguleren en op de juiste momenten uitzetten van systemen leidt tot een besparing van je energieverbruik. Tijdschakelaars, stand-by killers en slimme thermostaten zijn voorbeelden van producten die de ondernemer hiervoor kan gebruiken.

Op dit moment wordt de ketel aangestuurd door een slimme thermostaat. Dat is voor nu de best mogelijke manier, heel goed dus.

Wat hij wel kan doen is het plaatsen van radiatorventilatoren. Deze ventilatoren verspreiden de warmte beter door de ruimte en maken het daardoor comfortabeler

Tip energie voor bedrijvenTip: Maak gebruik van schuifschakelaars, zodat de collega die het laatst vertrekt alle apparaten in één beweging kan uitschakelen. Zo voorkom je dat apparaten zoals printers en verlichting ’s nachts aan blijven staan.

Duurzame opwekking van energie: 18 zonnepanelen installeren

Het dak van het pand van de ondernemer lijkt geschikt voor 18 zonnepanelen. Door deze panelen te installeren kan een deel van het verbruik opgewekt worden (6.347 kWh). 
Voordat de ondernemer zonnepanelen plaatst, adviseren we een onderzoek te laten uitvoeren door een constructeur. Deze maakt een berekening van de draagkracht van het dak. Wanneer er op korte termijn groot onderhoud aan het dak gepland staat, is het verstandig dit uit te voeren voordat de panelen worden geplaatst.

Dit waren de besparingen voor dit bedrijf. Meer tips? Bekijk de beste bespaartips voor de dienstensector.

De kosten en besparing voor dit pand

Zoals je ziet komen er flink wat mogelijkheden uit het advies. Om het overzichtelijk te maken, deelden we deze adviezen in 3 logische stappen in:

  1. voorkom energieverlies, bijvoorbeeld met isolatie
  2. kies voor energiezuinige apparatuur en installaties, zoals een zuinige ketel 
  3. wek de resterende energie zelf op, met bijvoorbeeld zonnepanelen

In deze tabellen staat per maatregel wat deze kost en hoeveel energie en geld deze bespaart. Let op: deze berekening geldt voor de laser clinic in dit voorbeeld. Elk bedrijf is uniek.

1. Voorkom onnodig energieverlies

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Zijkant pand: spouwmuur na-isoleren (ca. 40 m2) 2.100 euro 810 m3 1.215 euro
Plafond na-isoleren met dekens (ca. 150 m2) 2.100 euro 540 m3 810 euro 
Voorgevel: vervangen van enkel glas door HR++-glas (ca. 8 m2) 1.200 euro 405 m3 608 euro 
Opslag: vervangen van 1 tl-armatuur 1200 MM (2x36W) door led armatuur (36W) - 60 uur/week 65 euro 168 kWh 81 euro 
Installeren van een energiemonitoringssysteem 250 euro 375 kWh 180 euro 
Onderhoud aan airco 140 euro 225 kWh   108 euro 
Isoleren van cv-leidingen in onverwarmde ruimte (ca. 2 m2) 15 euro  12 m3 18 euro 
Radiatorventilator plaatsen onder de radiatoren (ca. 8 stuks)  520 euro  324 m3 486 euro

2. Energiezuinige apparaten

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

- - - -

3. Zelf energie opwekken

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Plaatsen van een hybride warmtepomp 12.000 euro 1.848 m3 770 euro
 Extra verbruik hybride warmtepomp  - 4.765 kWh  -
Installeren van 18 zonnepanelen (410 Wp)
op plat dak (ca. 45 m2; 7,5 kWh, 86%)
8.266 euro 6.347 kWh 3.344 euro

Totaaloverzicht

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Winst na 10 jaar
1. Voorkom onnodig energieverlies 6.390 euro 768 kWh / 2.091 m3 3.506 euro 28.663 euro
2. Energiezuinige apparaten  - -  - -
3. Zelf energie opwekken 20.266 euro 1.582 kWh / 1.848 m3 4.114 euro  25.074 euro
 Totaal 26.656 euro 2.350 kWh / 3.939 m3 7.620 euro 53.737 euro

Verlaag de investering met subsidies

Ga je zelf aan de slag, dan kun je verschillende subsidies en fiscale voordelen aanvragen. Deze laser clinic kan bijvoorbeeld EIA en ISDE aanvragen. In dit overzicht van zakelijke energiesubsidies staan de belangrijkste subsidies op een rij.

Huur je een pand, dan raden we je aan om met de verhuurder samen te bespreken hoe je de energiebesparing aanpakt.

Ook zo’n energieadvies?

Onze adviseurs helpen je graag als je aan de slag wilt met energie besparen. Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden voor een energieadvies voor je bedrijf.