Zo bespaar je energie in de dienstensector

Verwarming een graadje lager en trui aan. Het is in veel kantoren tegenwoordig de praktijk. Het levert meteen een forse besparing op, want verwarming is op kantoor een grote kostenpost. Met andere, ook eenvoudige tips, van onze energieadviseurs Bastiaan van der Kuijl en Daan Molenschot kun je nog meer besparen.


Tip energie voor bedrijvenTip: ook voor andere branches dan de dienstensector hebben we de beste bespaartips op een rij gezet. Bekijk hier de bespaartips per branche.

 

Tip 1: Ga voor ledverlichting

Vervang tl-lampen, halogeenlampen en gloeilampen door ledverlichting. Dat kan al een besparing opleveren van 80%. Ledverlichting is een slimme investering met een goed rendement. In kantoren branden vaak veel lampen. Met ledverlichting kun je flink besparen met een relatief kleine investering. En mooi meegenomen: het licht is beter.

Tip 2: Installeer bewegings- en aanwezigheidsmelders

In ruimtes die niet continu verlicht hoeven zijn, is het verstandig bewegings- en aanwezigheidsmelders te installeren. In het magazijn of op de toiletten zijn bewegingsmelders effectief. Als de melders beweging ‘zien’, zorgen ze ervoor dat de verlichting aangaat. Is de ruimte weer verlaten, dan gaat het licht weer uit. Gebruik in kantoorruimtes aanwezigheidsmelders.

Tip 3: Verwarm verstandig

In veel kantoren staat de verwarming ‘s nachts lager dan overdag. Let er wel op dat de minimumtemperatuur is ingesteld op een temperatuur die niet meer dan vijf graden verschilt van de dagtemperatuur. Anders is er te veel energie nodig om weer op de gewenste dagtemperatuur te komen.

En verder: gebruik een klokprogramma met timer. Daarmee stel je in hoe laat de verwarming ’s ochtends aangaat en aan het einde van de werkdag weer uit.

Tip 4: Anders verwarmen

Onderzoek alternatieve, energiezuinigere manieren van verwarming. Warmtepompen zijn een forse investering, maar misschien de moeite waard. Onze adviseurs kunnen hierover meedenken. Is er airco aanwezig in het kantoor, dan is het wellicht een optie om die te gebruiken voor het verwarmen.

In hoge kantoorruimtes kun je gebruik maken van recirculatie-radiatoren aan het plafond. Die drukken de warme lucht die opstijgt, weer naar beneden, waardoor de temperatuur op de werkvloer aangenaam blijft.

Tip 5: Bespaar energie op airconditioning

Door het toerenniveau van de ventilatoren te verlagen, verminder je het energieverbruik. Je bespaart daarmee al gauw 30%. Met het isoleren van de koudeleidingen tussen de koelmotor en de airconditioning bespaar je nog eens 5 tot 10%. En wat ook helpt: houd ramen zoveel mogelijk gesloten en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten klein.

Tip 6: Motiveer personeel energie te besparen

Betrek werknemers bij energiebesparing op kantoor. Informeer ze over manieren waarop ze zelf een bijdrage kunnen leveren.

Tips voor personeel:

  • degene die als laatste weggaat op kantoor doet het licht uit.
  • zet de printer en het koffiezetapparaat uit. Want ook op stand-by verbruiken apparaten energie.
  • haal aan het einde van de dag je oplader uit het stopcontact. Per oplader scheelt dat 20 euro aan energiekosten per jaar. Bastiaan: ‘Dus met 50 werknemers op kantoor kun je per jaar al 1000 euro besparen’

Tip 7: Installeer schakelblokken

Wil je zeker zijn dat alle apparatuur uitstaat als er niemand meer op de zaak is? Installeer dan schakelblokken. Hiermee kun je het uitschakelen van apparatuur automatisch regelen. Het kan een besparing van 30 tot 50% opleveren. 

Tip 8: Slaapstand op computer

Activeer de automatische slaapstand op alle computers. Zo gebruiken ze nauwelijks energie tijdens pauzes.

Tip 9: Wéét wat je verbruikt

Weet je hoeveel stroom je bedrijf verbruikt? Een energiemonitoringssysteem geeft je van minuut tot minuut inzicht in je verbruik. Zo signaleer je ook eenvoudig de piekmomenten en dat zijn nou precies de momenten waarop je het meest kunt besparen. Voor een paar tientjes heb je al een systeem in de meterkast en beheers je het stroomverbruik.

Behoefte aan een persoonlijk advies?

Ieder bedrijf en ieder pand is anders. Onze energie-adviseurs komen graag bij je langs voor een bespaaradvies dat helemaal is toegespitst op je bedrijf. Dan weet je precies waar je het best kunt beginnen, wat dat kost en wat het oplevert.