Energie besparen in je bedrijf kan op verschillende manieren. Maar hoe vind je nu die investering met het beste rendement? Om je op weg te helpen laten we verschillende praktijkcases zien van echte bedrijven. In dit geval: een metaalbewerkingsbedrijf.

Goed om te weten: dit is een echte praktijkcase van Klimaatroute, onderdeel van Essent. De adviseurs van Klimaatroute bezoeken dagelijks bedrijven met bespaaradvies. Zoals dit metaalbewerkingsbedrijf. Dit advies gaven we voordat de prijzen in 2022 stegen. Voor dit artikel hebben we de gegevens geanonimiseerd.

Over het metaalbewerkingsbedrijf

Het pand van het metaalbewerkingsbedrijf is gebouwd in 1998 en heeft een oppervlakte van 147 m2. De grootte van de energieaansluiting is 3x80 ampère.

We maakten de berekeningen in deze case op basis van:

  • stroomverbruik van 30.000 kWh, met een prijs van 0,25 euro per kWh
  • deze ondernemer maakt geen gebruik van gas

 

 

Het energieadvies voor het metaalbewerkingsbedrijf

We leggen eerst de keuzes in dit advies uit, daarna laten we je de berekening zien.

Verlichting: al goed bezig

Het metaalbewerkingsbedrijf heeft bijna overal in het pand ledlampen. Dat is goed geregeld! Want ledlampen zijn energiezuinig. Alleen in de werkplaats zijn er nog 10 tl-buizen die vervangen kunnen worden door ledlampen. Dit is een kleine investering, die de ondernemer snel terugverdient.

Isolatie: niet direct rendabel

Het dak en de muren van het pand van het metaalbewerkingsbedrijf zijn geïsoleerd. De ramen in het pand zijn voorzien van dubbelglas. 
De isolatie is wel naar de standaarden van het bouwjaar. De standaarden liggen tegenwoordig veel hoger. Maar voor de ondernemer is het nu niet interessant om de isolatie te verbeteren omdat het niet opweegt tegen de investering. De verbeteringen zorgen natuurlijk wel voor meer comfort en een stijging in de waarde van het pand.

Verwarming: goed geregeld

In plaats van gas gebruikt dit bedrijf een pelletkachel en infraroodpanelen om te verwarmen. Slim, want infraroodpanelen verwarmen alleen de werkplaatsen in plaats van de hele ruimte.

Deze ondernemer heeft zijn verwarming goed geregeld, dus er zijn geen rendabele besparingen. 

Tip energie voor bedrijvenTip: Verwarm jij nog wel met gas dan kun je besparen door een oudere cv-ketel te vervangen door een zuinigere hr-ketel. Ook goede isolatie is belangrijk. Hierdoor verlies je minder warmte en verwarm je dus veel efficiënter. 

 

Regeltechnieken: slimme apparaten en laadpalen installeren

Door het slim reguleren en op de juiste momenten uitschakelen van systemen en apparaten bespaar je energie. Wat je bijvoorbeeld kunt doen: tijdschakelaars, stand-by killers en slimme thermostaten. Het metaalverwerkingsbedrijf heeft dit goed op orde.

Tip energie voor bedrijvenTip: Investeer in energiezuinige apparatuur zoals energiebesparende lasmachines. Door oude lasapparaten te vervangen voor groene, nieuwe varianten kan je tot wel 40 procent op je elektriciteitsverbruik besparen.

 

We adviseren deze ondernemer wel laadpalen. Hij heeft verschillende parkeerplaatsen bij zijn pand, wat een mogelijkheid biedt voor laadpalen. Elektrisch rijden wordt steeds gebruikelijker en is financieel aantrekkelijk. Dit is helemaal interessant wanneer hij de stroom zelf opgewerkt met zonnepanelen.

Duurzame opwekking: 82 zonnepanelen

Voor deze ondernemer zijn zonnepanelen heel interessant. Het dak lijkt geschikt voor 82 zonnepanelen, die het totale energieverbruik (28.236 kWh) na het uitvoeren van de geadviseerde maatregelen, opwekken.

Voor de ondernemer is het vooraf belangrijk om een onderzoek te laten uitvoeren voor de draagkracht van het dak. Ook adviseren we om te controleren of er binnenkort onderhoud nodig is aan het dak. Wanneer hij dit weet, kan hij beslissen of het voor hem een goed moment is om de zonnepanelen te installeren.

Zonnepanelen leasen

Wanneer je niet wilt investeren in het kopen van zonnepanelen is het huren van zonnepanelen ook een optie. Dat is voor deze ondernemer ook een goede optie.

Omdat het bedrijf hierin geïnteresseerd was, is er een proefberekening gemaakt voor een leaseperiode van 10 jaar en een investeringsbedrag van 31.217 euro. Daarbij worden er 82 zonnepanelen (405Wp) op het platte dak oost/west (85%, 181m2, 33,2 kWp) geïnstalleerd.

Besparing per jaar: 6.909 euro
Aflossing + rente per jaar: 4.621 euro

Dit waren de besparingen voor dit bedrijf. Meer tips? Bekijk de beste bespaartips voor de kleine industrie.

De kosten en besparingen van dit metaalbewerkingsbedrijf

Zoals je ziet is deze ondernemer goed bezig met energie besparen. Er zijn wel nog een aantal mogelijkheden uit het advies gekomen. Om het overzichtelijk te maken, deelden we deze adviezen in 3 logische stappen in:

  • voorkom energieverlies, bijvoorbeeld met isolatie
  • kies voor energiezuinige apparatuur en installaties, zoals een zuinige ketel
  • wek de resterende energie zelf op, met bijvoorbeeld zonnepanelen

In deze tabel staat per maatregel wat deze kost en hoeveel energie en geld deze bespaart. Let op: deze berekening geldt voor het metaalbewerkingsbedrijf in dit voorbeeld. Elk bedrijf is uniek.

1. Voorkom onnodig energieverlies

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Werkplaats: Vervangen van 10 tl-buizen 1200 MM (36W) door ledbuizen VSA 1200mm (12.5W) 145 euro 1.014 kWh 254 euro
Installeren van een energiemonitoringssysteem
250 euro 750 kWh 
188 euro 
Huur zonnepanelen zelfstroom  - - -

2. Energiezuinige apparaten

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Vervangen van de compressor voor een frequentie gestuurde compressor (10kW) 4.000 euro 3.120 kWh 781 euro

3. Zelf energie opwekken

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Installeren van 82 zonnepanelen (405Wp) op plat dak (85%, 181 m2, 33,2kWp) 27.783 euro 28.236kWh 6.909 euro
Lease-aanvraag   -  -  -
Laadpaal voor elektrisch rijden   2.000 euro  -  -

Totaaloverzicht

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Winst na 10 jaar
1. Voorkom onnodig energieverlies 395 euro 1.764 kWh 442 euro 4.015 euro
2. Energiezuinige apparaten 4.000 euro 3.120 kWh 781 euro 3.810 euro
3. Zelf energie opwekken 29.783 euro 28.236 kWh 6.909 euro 41.307 euro
 Totaal 34.178 euro 33.120 kWh 8.132  euro 47.132 euro

Verlaag de investering met subsidies

Ga je zelf aan de slag, dan kun je verschillende subsidies en fiscale voordelen aanvragen. Dit metaalbewerkingsbedrijf kan bijvoorbeeld EIA aanvragen. In dit overzicht van zakelijke energiesubsidies staan de belangrijkste subsidies op een rij.

Huur je een pand, dan raden we je aan om met de verhuurder samen te bespreken hoe je de energiebesparing aanpakt.

Ook zo’n energieadvies?

Onze adviseurs helpen je graag als je aan de slag wilt met energie besparen. Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden voor een energieadvies voor je bedrijf.