Energie besparen in je bedrijf kan op verschillende manieren. Maar hoe vind je nu die investering met het beste rendement? Om je op weg te helpen laten we verschillende praktijkcases zien van echte bedrijven. In dit geval: een sportschool.  

Goed om te weten: dit is een echte praktijkcase van Klimaatroute, onderdeel van Essent. De adviseurs van Klimaatroute bezoeken dagelijks bedrijven met bespaaradvies. Zoals deze sportschool. De prijzen schommelden de afgelopen tijd en kunnen daarom afwijken. Voor dit artikel hebben we de gegevens geanonimiseerd.

Over de sportschool

Deze sportschool bevindt zich in een stad in Nederland en is gevestigd in een pand met een bouwjaar uit 2004.  
In deze case maakten we de berekeningen op basis van: 

  • stroomverbruik van 52.435 kWh, met een prijs van 0,29 euro per kWh
  • gasverbruik van 10.138 m3 met een prijs van 1,13 euro per m3

 

infographic sportschool

 

Het energieadvies voor dit bedrijf

We leggen eerst de keuzes in dit advies uit, daarna laten we je de berekening zien.

Verlichting: vervang laatste conventionele lampen door ledlampen

In de sportschool zijn meerdere ledlampen aanwezig. Er hangen ook nog een aantal gloeilampen en TL buizen. Door deze te vervangen door ledlampen kun je makkelijk energie besparen.

Isolatie: dampwandplaten na isoleren 

Isoleren van de thermische schil
Het pand is goed geïsoleerd. Het dak, de muren en de vloer van het pand zijn geïsoleerd. De ramen zijn voorzien van dubbel glas, daardoor gaat er minder warmte verloren. De isolatie is naar de standaarden van 2004. Deze liggen tegenwoordig wel een stuk hoger.


De besparing zal alleen niet opwegen tegen de investering voor betere isolatie. Het verbeteren van de isolatie is rendabel op een goed moment. Bijvoorbeeld wanneer het dak of de kozijnen vervangen gaan worden.

Het verbeteren van isolatie zorgt in de meeste gevallen wel voor een beter comfort. En daarnaast verhoogt het de waarde van het pand.

Isolatiemateriaal
Op de eerste verdieping zijn er dampwandplaten geplaatst. Deze zijn niet goed geïsoleerd en daar gaat veel warmte door verloren. We raden de sportschooleigenaar daarom aan om deze platen na te isoleren.


Verder zijn de cv-leidingen en koppelstukken bij de ketels nog niet voorzien van isolatiemateriaal. Deze kun je met isolatiematrassen isoleren. Dit zal ervoor zorgen dat het warmteverlies in deze onverwarmde ruimte beperkt wordt.

Verwarming: installeer een zonneboiler

 Het pand van de sportschool eigenaar wordt verwarmd door een HR ketel die in 2003 is geïnstalleerd. Het regelmatig uitvoeren van onderhoud is van groot belang. Dit zorgt ervoor dat het rendement hoog blijft.

Alle radiatoren zijn voorzien van thermostaatknoppen, heel goed. De verwarming slaat hierdoor af bij de gewenste temperatuur. Ruimtes worden dan niet onnodig verwarmd.

Omdat het pand niet voorzien is van de meest optimale isolatie is het niet mogelijk efficiënt elektrisch te gaan verwarmen. Om dit te realiseren zullen eerst de isolatie adviezen uitgevoerd moeten worden.

De volgende stap is dan het verlagen van de afgiftetemperatuur. Dit kan met behulp van het installeren van lage temperatuur radiatoren of radiator ventilatoren.

Wat ze wel al kunnen doen, is het installeren van een zonneboiler. Daarmee kan een forse besparing op het gasverbruik gerealiseerd worden. In het rapport hebben we een proefberekening gemaakt. Als de sportschool eigenaar geïnteresseerd is adviseren we hem verder onderzoek te laten verrichten.

Regeltechniek: krijg inzicht in verbruik 

Door systemen slim te regelen en op de juiste momenten uit te schakelen kun je veel energie besparen. Tijdschakelaars, stand-by killers en slimme thermostaten zijn voorbeelden van producten die de ondernemer hiervoor kan gebruiken.

Daarnaast is het slim om een energiemeter te plaatsen. Deze meter geeft inzicht in grote verbruikers en stille verbruikers. Zo kan de ondernemer zien welke apparaten nog aanstaan buiten openingstijd. Met deze inzichten kun je vaak direct energie besparen. 

Tip energie voor bedrijvenTip: Aanwezigheidsdetectie op de verlichting in de kleedkamers zorgt ervoor dat de verlichting alleen aanstaat wanneer dit echt nodig is. Dat zal zorgen voor een energiebesparing.

 

Duurzame opwekking: 145 zonnepanelen plaatsen

Het platte dak van de sportschool is geschikt voor 145 zonnepanelen. Na alle maatregelen verbruikt de ondernemer veel minder stroom. De 145 zonnepanelen zijn genoeg om bijna al dat verbruik zelf op te wekken. In totaal wek je met dit aantal ongeveer 47.386 kWh stroom op.

De aansluiting in het pand van de ondernemer is alleen te klein voor zo veel zonnepanelen. De ondernemer kan bij de netbeheerder vragen of deze vergroot kan worden. Met zijn huidige aansluiting kan hij maximaal 55,2 kWp opwekken.

Voordat de ondernemer zonnepanelen plaatst, adviseren we een onderzoek te laten uitvoeren door een constructeur. Deze maakt een berekening van de draagkracht van het dak. Wanneer er op korte termijn groot onderhoud aan het dak gepland staat, is het verstandig dit uit te voeren voordat de panelen worden geplaatst.

De kosten en besparing voor deze sportschool

Zoals je ziet komen er flink wat mogelijkheden uit het advies! Om het overzichtelijk te maken, deelden we deze adviezen in 3 logische stappen in:

  1. voorkom energieverlies, bijvoorbeeld met isolatie
  2. kies voor energiezuinige apparatuur en installaties, zoals een zuinige ketel 
  3. wek de resterende energie zelf op, met bijvoorbeeld zonnepanelen

In deze tabel staat per maatregel wat deze kost en hoeveel energie en geld deze bespaart. Let op: deze berekening geldt voor de sportschool in dit voorbeeld. Elk bedrijf is uniek.

1. Voorkom onnodig energieverlies

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

 Vervangen van ca. 40 PL-spaarlampen (18W) door PL-C led downlighters (6,5W) ca. 60 uur/week   381 euro 1.435 kWh  416 euro
Vervangen TL-buizen (36W) door Led (16W) ca. 5 uur/week 
700 euro 422 kWh 
 122 euro 
Isoleren van ca. 30 meter CV-leidingen in ketelhuis
 149 euro 120 m3 136 euro 
 Isoleren van 8 appendages met isolatiematrassen  3.200 euro 808 m3 913 euro 
Dampwandplaten na isoleren (ca. 380m2)
 45.600 euro 1.900 m3   2.147 euro 

2. Energiezuinige apparaten

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Energiemonitor gas
 119 euro  507 m3   573 euro
 Twee zonneboilers plaatsen met 200 Liter voorraadvat  6.091 euro  500 m3   565 euro

3. Zelf energie opwekken

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

145 zonnepanelen plaatsen (380Wp) op platte dak (86%, 55,1kWp, ca. 261m2)
60.610 euro 47.386 kWh 13.742 euro

Totaaloverzicht

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Winst na 10 jaar
1. Voorkom onnodig energieverlies 50.030 euro 1.857 kWh / 2.828 m3   3.734 euro 11.443 euro
 Dampwandplaten         - 15.010 euro
2. Energiezuinige apparaten 6.210 euro 1.007 m3    1.138 euro  6.386 euro
3. Zelf energie opwekken 60.610 euro 47.386 kWh 13.742 euro  93.357 euro
 Totaal  116.850 euro   49.243 kWh / 3.835 m3   18.614 euro  96.176 euro

Verlaag de investering met subsidies

Zoals je in dit voorbeeld kunt zien is het voor de sportschool ondernemer nu niet relevant om alle maatregelen toe te passen. Voor deze ondernemer is het verstandig om subsidie aan te vragen voor de energiebesparende maatregelen die hij wel gaat toepassen, zodat hij voordeliger energie kan besparen.

Ga je zelf aan de slag, dan kun je ook verschillende subsidies en fiscale voordelen aanvragen. Deze sportschool kan bijvoorbeeld ISDE aanvragen. In dit overzicht van zakelijke energiesubsidies staan de belangrijkste subsidies op een rij.

Huur je een pand, dan raden we je aan om met de verhuurder samen te bespreken hoe je de energiebesparing aanpakt.

Ook zo’n energieadvies?

Onze adviseurs helpen je graag als je aan de slag wilt met energie besparen. Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden voor een energieadvies voor je bedrijf.