De slimme meter

De slimme meter is een digitale energiemeter die net als de oude, 'domme' meter het stroom- en gasverbruik in je woning meet. Het verschil is dat de slimme meter meterstanden automatisch aan je energieleverancier door kan geven. Hierdoor heb je in de VerbruiksManager+ app en Mijn Essent altijd inzicht in je (dagelijks) verbruik, als je ons daarvoor toestemming geeft. Zo wordt het makkelijker om energie te besparen.

Wat moet ik weten over opzegvergoeding als ik klant word bij Essent?

Wanneer krijg ik een slimme meter of hoe vraag ik er een aan?

De meeste huishoudens hebben de afgelopen jaren via hun netbeheerder slimme meters gekregen. Hangen er bij jou nog geen slimme meters in de meterkast? Kijk op de website van je netbeheerder wanneer je aan de beurt bent of hoe je een slimme meter aanvraagt. In het eancodeboek kun je opzoeken wie je netbeheerder is. Op de website van Netbeheer Nederland vind je de websites van de netbeheerders.

Wat moet ik weten over opzegvergoeding als ik klant word bij Essent?

Wat kost een slimme meter?

Aan het vervangen van de oude meters voor een slimme meter zijn in principe geen kosten verbonden. Heb je de slimme meter eerst geweigerd en wil je die alsnog, dan kan de netbeheerder kosten in rekening brengen. Dat is afhankelijk van de netbeheerder en dit geldt ook als je een ander type slimme meter wil voor bijvoorbeeld het laden van een elektrische auto. Dit kan per netbeheerder verschillen. Klop voor de exacte kosten voor een slimme meter dus altijd even aan bij de netbeheerder. 

Wat moet ik weten over opzegvergoeding als ik klant word bij Essent?

Hoe lang duurt het plaatsen van een slimme meter?

Gemiddeld is de monteur van de netbeheerder een uurtje bezig om de slimme meter(s) te plaatsen. Je vindt alle informatie over het plaatsen van de slimme meter in informatie van de netbeheerder. Die houdt je op de hoogte.
Lees hier meer over het installeren van de slimme meter.

Wat moet ik weten over opzegvergoeding als ik klant word bij Essent?

Je netbeheerder plaatst de slimme meter

De netbeheerder in jouw regio plaatst de slimme meter. Soms huren zij installatiebedrijven in om ze te plaatsen. 

Check de informatie die je van je netbeheerder hierover krijgt.

Wat moet ik weten over opzegvergoeding als ik klant word bij Essent?

Slimme meter aflezen

Na het plaatsen van slimme meters hoef je je meterstanden niet meer af te lezen om ze door te geven. We krijgen de meterstanden vanuit je meter automatisch doorgestuurd. Je netbeheerder kan dit automatisch uitlezen aan- of uitzetten. Wil je niet dat je slimme meter op afstand wordt uitgelezen, neem dan met hen contact op. Zij zetten je meter dan administratief uit. We vragen je dan om je meterstanden aan ons door te geven. 

Wil je voor je eigen administratie je slimme meter uitlezen, druk dan op de blauwe of witte knop. De standen komen dan in beeld.