De slimme meter

De slimme meter is een nieuwe generatie energiemeter. Net als je huidige meter, meet de slimme meter het stroom- en gasverbruik in je woning. Het verschil is dat de nieuwe meter de meterstanden automatisch door kan geven. Daarnaast biedt de slimme meter de mogelijkheid om zelf nauwkeurig je verbruik te volgen, waardoor het makkelijker is om energie te besparen.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Je krijgt vanzelf bericht als de netbeheerder in jouw wijk de oude meters komt vervangen. Het kan zijn dat je pas over een aantal jaar aan de beurt bent. Je hoeft zelf geen initiatief te nemen, tenzij je eerder een slimme meter wilt hebben.

Wil je weten wanneer je je slimme meter precies krijgt? Netbeheer Nederland plaatst iedere week een planningsoverzicht op zijn website, onder het kopje 'Wanneer krijg ik een slimme meter?'.

Hoe kan ik versneld een slimme meter krijgen?

Je kan versneld een slimme meter krijgen. Dit doe je via een aanvraag van een prioriteitsplaatsing. Hiervoor betaal je bij een standaard plaatsing eenmalig € 60,00 exclusief btw. Voor alleen een stroommeter bedraagt het tarief € 56,00 exclusief btw. De meter wordt zo snel mogelijk geplaatst, maar in ieder geval binnen 3 maanden na de aanvraag.

De prioriteitsplaatsing vraag je aan via je netbeheerder. Houd bij de aanvraag je meternummers (EAN) bij de hand. Op www.eancodeboek.nl kun je je netbeheerder en je meternummers opzoeken.

Vraag en antwoord

Bekijk alle veelgestelde vragen over je meter