De slimme meter

De slimme meter is een nieuwe generatie energiemeter. Net als uw huidige meter meet de slimme meter het elektriciteits- en gasverbruik in uw woning. Het verschil is dat de nieuwe meter de meterstanden automatisch door kan geven. Daarnaast biedt de slimme meter de mogelijkheid om zelf nauwkeurig uw verbruik te volgen, waardoor het makkelijker is om energie te besparen.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

U krijgt vanzelf bericht wanneer de netbeheerder in uw wijk de oude meters komt vervangen. Het kan zijn dat u pas over een aantal jaar aan de beurt bent. U hoeft zelf geen initiatief te nemen, tenzij u eerder een slimme meter wilt hebben.

Wilt u weten wanneer u uw slimme meter precies krijgt? Netbeheer Nederland plaatst iedere week een planningsoverzicht op haar website, onder het kopje 'Wanneer krijg ik een slimme meter?'.

Hoe kan ik versneld een slimme meter krijgen?

U kunt versneld een slimme meter krijgen. Dit doet u via een aanvraag van een prioriteitsplaatsing. Hiervoor betaalt u bij een standaard plaatsing eenmalig € 60,00 exclusief BTW. Voor alleen een elektriciteitsmeter bedraagt het tarief € 56,00 exclusief BTW. De meter wordt zo snel mogelijk geplaatst, maar in ieder geval binnen 3 maanden na de aanvraag.

De prioriteitsplaatsing vraagt u aan via uw netbeheerder. Houd u bij de aanvraag uw meternummers (EAN) bij de hand. Op www.eancodeboek.nl kunt u uw netbeheerder en uw meternummers opzoeken.

Vraag en antwoord

Bekijk alle veelgestelde vragen over uw meter