Mijn meter

Alles over je energiemeter

Wat voor meter hangt er in je meterkast? Hoe lees je deze af? En wanneer en hoe geef je de meterstanden door? Vind hier een antwoord op al je vragen over je energiemeter.

Icoon van een vergrootglas

Meterstanden aflezen

Meters voor stroom en voor gas. Dubbel, enkel, digitaal of analoog. Er zijn nogal wat soorten meters. Ontdek eenvoudig welke je hebt en hoe je deze afleest.

Hulp bij meterstanden aflezen

Icoon van een pen en papier

Meterstanden doorgeven

Tijd om de meterstanden door te geven? Dan ontvang je van ons een verzoek per e-mail of post. Je meterstanden geef je makkelijk en snel online aan ons door.

Alles over je meterstanden doorgeven

Icoon van een meter

De slimme meter

De slimme meter is een digitale energiemeter die je meterstanden automatisch doorstuurt. Ook geeft deze meter je inzicht in je dagelijkse verbruik.

Lees meer over de slimme meter

Icoon van een envelop

Verzoek ontvangen?

Heb je in je mailbox of brievenbus een verzoek van ons ontvangen? Geef dan makkelijk en snel online je meterstanden door.

Mijn meterstanden doorgeven

Veelgestelde vragen over energiemeters

Neem contact op met je netbeheerder. Zij kunnen het automatisch uitlezen aan- en uitzetten.

Er zijn veel verschillende soorten meters. Hoe je je meterstanden afleest hangt dus af van welke meter je hebt. We hebben de verschillende meters en hoe je ze afleest voor je op een rijtje gezet. Wel zo handig.

Een slimme meter is een digitale energiemeter die je stroom- en gasverbruik meet. Het verschil met andere meters is dat we je meterstanden op afstand uitlezen. Je hoeft dus zelf geen meterstanden meer aan ons door te geven.

Op de omvormer zie je hoeveel stroom je zonnepanelen hebben opgewekt. Deze stroom wordt eerst gebruikt voor de apparaten die je op dat moment gebruikt. De stroom die je niet gebruikt, lever je terug aan het stroomnet. Deze teruglevering is de stand die je op je slimme meter ziet

Het Energierapport is je maandelijkse verbruiksoverzicht waarop staat hoeveel energie je de afgelopen maand hebt verbruikt en wat dat kost. Je ontvangt hem als je een slimme meter hebt. Gebruik het Energierapport om je huidige verbruik met voorgaande jaren én met het landelijk gemiddelde te vergelijken. Zo houd je heel makkelijk inzicht in je verbruik.

Net een (nieuwe) slimme meter? Je ontvangt je eerste Energierapport ongeveer 2 maanden na de activatie van je meter.

Geen slimme meter in de meterkast? Dan ontvang je elk jaar een Energierapport als bijlage bij je jaarrekening.

De meeste huishoudens hebben de afgelopen jaren via hun netbeheerder slimme meters gekregen. Hangen er bij jou nog geen slimme meters in de meterkast? Kijk op de website van je netbeheerder wanneer je aan de beurt bent of hoe je een slimme meter aanvraagt.

In het eancodeboek kun je opzoeken wie je netbeheerder is. Op de website van Netbeheer Nederland vind je de websites van de netbeheerders.

Staat de teller stil of is het display niet leesbaar? Bel dan het Nationaal Storingsnummer op 0800-9009. Je netbeheerder lost het voor je op.

Loopt je meter nog wel en is je display leesbaar, maar denk je dat de meterstand niet klopt? Neem contact met ons op. Dan kijken we met je mee.