Mijn meter

Er bestaan verschillende soorten meters. De traditionele enkele of dubbele meter en de slimme meter. De slimme meter is een digitale meter, die het stroom- en gasverbruik in uw woning meet en de meterstanden automatisch doorgeeft. Uw netbeheerder installeert en onderhoudt de meters.

Vraag en antwoord

 • Hoe zet ik het automatisch uitlezen van mijn slimme meter aan of uit?
  De netbeheerder is de eigenaar van de slimme meter en kan het uitlezen aan- en uitzetten. Neem hiervoor contact op met uw netbeheerder.
 • Hoe lees ik mijn meterstanden af?

  Hoe u de meterstanden afleest, hangt af van welke meter u heeft:

  Elektriciteitsmeter met 1 telwerk
  Dit is een elektriciteitsmeter met 1 analoog telwerk:

  Elektriciteitsmeter 1 telwerk

  Als u de meterstand doorgeeft, geeft u alleen de cijfers voor de komma door.

  Elektriciteitsmeter met 2 of meer telwerken
  Dit is een elektriciteitsmeter met 2 analoge telwerken:

  Elektriciteitsmeter 2 telwerken

  De verschillende telwerken worden aangegeven met een I of II. Als u maar 1 stand hoeft door te geven, geef dan de stand door die oploopt.

  Elektriciteitsmeter met digitale telwerken
  Dit is een elektriciteitsmeter met digitale telwerken:

  Elektronische telwerken

  Deze meter geeft maximaal 4 standen aan. De standen op telwerk I (T1) en II (T2) geven uw verbruik aan, de standen op telwerk III en IV (T3 en T4) zijn voor uw teruglevering. U hoeft alleen de standen door te geven die we aan u vragen.

  Er zijn 3 verschillende meters:

  • Alle meterstanden staan op 1 display
  • De standen worden automatisch één voor één op het display getoond
  • Er wordt 1 stand op het display getoond, met de knop op de meter roept u de verschillende standen op

  Gasmeter
  Dit is een gasmeter:

  Gasmeter

  Als u de gasmeterstand doorgeeft, geeft u alleen de cijfers voor de komma door. De cijfers in het rode vak vult u niet in.

  Slimme meter
  Dit is een slimme meter:

  Slimme meter

  Bij de slimme meter worden uw standen automatisch uitgelezen, tenzij u aangeeft dat niet te willen. Om de standen zelf uit te lezen drukt u op de blauwe of de groene knop. U noteert vier verschillende standen. 

  Hier vindt u een korte video van Enexis over het uitlezen van de slimme meter.

 • Wat is een slimme meter?

  Een slimme meter is een digitale energiemeter die uw stroom- en gasverbruik meet. Het verschil met andere meters is dat uw meterstanden op afstand uitgelezen kunnen worden. De standen worden automatisch doorgestuurd naar uw energieleverancier. Wij gebruiken deze standen bijvoorbeeld voor uw jaarrekening en om u inzicht te geven in uw energieverbruik.

  Wanneer krijg ik een slimme meter? 

  Hoe zet ik het automatisch uitlezen van mijn slimme meter aan of uit? 

 • Wanneer krijg ik een slimme meter?

  Ieder huishouden in Nederland krijgt een slimme meter. U hoort van uw netbeheerder wanneer er een slimme meter wordt geïnstalleerd. Op de website van uw netbeheerder kunt u zien wanneer dat ongeveer is.

  Wie is mijn netbeheerder? 

  Wat is een slimme meter?

 • Wat is een Verbruikskostenvergelijking?

  Met de Verbruikskostenvergelijking vergelijkt u uw huidige verbruik met voorgaande maanden én met het landelijk gemiddelde.

  Heeft u een slimme meter die regelmatig uitgelezen wordt, dan ontvangt u elke twee maanden een overzicht per e-mail of per post als uw e-mailadres bij ons niet bekend is. U ontvangt uw eerste overzicht ongeveer 2 maanden na het activeren van uw slimme meter.

  Heeft u een traditionele meter, dan ontvangt u elk jaar een Verbruikskostenvergelijking als bijlage bij uw jaarrekening.

  Wanneer uw verbruik binnen een bepaalde (meet)periode erg laag is, ontvangt u hiervoor geen Verbruikskostenvergelijking.

 • Wat moet ik doen als mijn meter kapot is?

  Loopt uw meter en is uw display leesbaar, maar heeft u het vermoeden dat de meterstand niet klopt? Onze klantenservice adviseert u graag.

  Staat de teller stil of is het display niet leesbaar? Neem dan contact op met uw netbeheerder via het Nationaal Storingsnummer 0800-9009.