Zonnepanelen verdienen zichzelf dik terug. Tenminste, als alles goed gaat. Stel dat uw zonnepanelen gestolen worden of kapot gaan door hagel. Valt dat dan onder de verzekeringen die u al hebt? Het is even puzzelen. Wij helpen u daar graag bij. Het gaat uiteindelijk om best veel geld.

Waar hangt het vanaf of verzekeren van uw zonnepanelen nodig is?

Veel mensen verzekeren hun zonnepanelen tegen brand, diefstal en schade door slecht weer (bijvoorbeeld hagel). Maar misschien bent u hier al voor verzekerd. Dan hebt u geen aparte verzekering voor uw zonnepanelen nodig. In de meeste gevallen geldt:

  • Bent u zelf eigenaar van uw woning? Dan hebt u een opstalverzekering. Vraag aan uw verzekeraar of zonnepanelen daar ook onder vallen.
  • Hebt u een huurwoning? Dan moet u de zonnepanelen apart verzekeren.
  • Hebt u een plat dak? Vraag dan extra goed na of uw zonnepanelen verzekerd zijn tegen diefstal.
  • Veel verzekeraars betalen niet bij schade door slecht weer (storm, hagel). Vraag na hoe dit bij uw verzekering zit.

Wat is ook alweer een opstalverzekering en een inboedelverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering voor alles wat aan het huis vastzit. Dus ook zonnepanelen die op het dak zijn gemonteerd. De meeste mensen die hun huis hebben gekocht, hebben een opstalverzekering. Dat is niet verplicht, maar wel heel verstandig. Een inboedelverzekering is voor alle losse spullen in huis. Eigenlijk moet iedereen een inboedelverzekering hebben. U hebt meer losse spullen in huis dan u denkt. Maar zonnepanelen vallen er niet onder, want die liggen buiten op het dak.

De meeste mensen die hun huis huren, hebben alleen een inboedelverzekering en geen opstalverzekering. Dus als u uw huis huurt, moet u uw zonnepanelen apart verzekeren. Trouwens, ook als u een opstalverzekering hebt, moet er nog iets gebeuren. Bel even met de verzekeraar en vertel dat u zonnepanelen hebt gekocht. Vraag de verzekeraar om de 'herbouwwaarde' met de waarde van de zonnepanelen te verhogen. U gaat dan iets meer per maand of per jaar voor de verzekering betalen, omdat er meer verzekerd is.

Waarom is het verzekeren van zonnepanelen op een plat dak duurder?

Zonnepanelen op een schuin dak worden meestal stevig aan dat dak vastgemaakt, maar zonnepanelen op een plat dak zitten los. Daardoor is het voor dieven makkelijker om ze mee te nemen. Veel verzekeraars betalen bij diefstal alleen als er is ingebroken. Als dieven de zonnepanelen meenemen zonder verder iets kapot te maken, is er geen inbraakschade. Hebt u een opstalverzekering? Vraag dan goed na bij de verzekeraar of diefstal zonder inbraakschade daar ook onder valt.

Waarom moet u zonnepanelen verzekeren tegen natuurrampen?

Een natuurramp is bijvoorbeeld hevige storm of hagel. Bij een natuurramp hebben heel veel mensen tegelijk schade. Veel verzekeraars betalen dan niets. Dat zou te duur zijn. Maar juist zonnepanelen hebben veel met slecht weer te maken. Daarom moet u een verzekering uitzoeken waar ook schade door natuurrampen onder valt.

Hoeveel kost het verzekeren van zonnepanelen en wat levert het op?

Het apart verzekeren van zonnepanelen is vrij duur. U betaalt er op zijn minst 50 euro per jaar voor. Maar de aanschaf van zonnepanelen is een duurzame investering en als er dan iets vervelends gebeurt met de panelen, betaalt de verzekeraar in ieder geval de schade. Dus ook bij diefstal zonder inbraakschade en bij natuurrampen. De verzekeraar betaalt om de zonnepanelen te repareren of te vervangen. Zit u door de diefstal of de natuurramp even zonder gratis zonnestroom? Dan koopt u extra stroom bij. Ook dit telt mee als schade. De verzekeraar betaalt dus die extra stroom.