Vogelpoep, bladeren of ander vuil kan het rendement van uw zonnepanelen negatief beïnvloeden. En een flinke regenbui is niet altijd genoeg om uw panelen schoon te krijgen. Hoe maakt u ze het beste schoon en hoe vooral niet? U leest het hier.


Waarom uw zonnepanelen reinigen?

Een zonnepaneel werkt door zoveel mogelijk licht naar de zonnecellen te brengen. Als uw zonnepanelen vuil zijn, wordt dit zonlicht gedeeltelijk geblokkeerd. Het systeem blijft wel werken, maar het produceert minder zonne-energie, oftewel: het rendement gaat omlaag. Met andere woorden, vuiligheid zorgt ervoor dat zonnepanelen minder goed stroom opwekken.


Zonnepanelen worden vuil door onder andere:

 • Stof
 • Bladeren
 • Sneeuw
 • Zand en stof
 • Vogelpoep (één dikke klodder scheelt al 5% energie)
 • Mos

Veel mensen zeggen dat het niet nodig is om zonnepanelen te reinigen, omdat de regen daar wel voor zorgt. De regen helpt natuurlijk, maar het is helaas niet voldoende. Uit onderzoek blijkt dat schone panelen zo'n 3% meer voordeel opleveren dan vuile zonnepanelen. Sommige reinigers doen mooie beloftes dat u wel 15% aan voordeel behaalt, maar dat moet met een korreltje zout worden genomen. Op jaarbasis produceert u met 3% al behoorlijk wat meer energie als u regelmatig schoonmaakt. Maar hoe doe u dat?


Wanneer schoonmaken?

De beste tijd om uw zonnepanelen schoon te maken is aan het begin van de lente. De meeste zonuren vinden plaats in de maand mei, juni en juli. Probeer uw zonnepanelen daarom op tijd te reinigen, zodat u zoveel mogelijk stroom opwekt in deze periode.


Hoe vaak moeten zonnepanelen gereinigd worden?

Hoe vaak zonnepanelen schoongemaakt moeten worden, hangt af van de weersomstandigheden. Regent het vaak, zoals in Nederland, dan worden de zonnepanelen vaak vanzelf al schoongespoeld. Eén keer per vijf jaar is in veel gevallen voldoende. In zanderige gebieden, zoals in de woestijn waar veel zonneparken opgesteld zijn, wordt aanbevolen om de zonnepanelen elk jaar schoon te maken.


Hoe maakt u het beste uw zonnepanelen schoon?

Zonnepanelen schoonmaken doet u zo

Wanneer u uw zonnepanelen wilt reinigen, moet u eerst even nagaan of u er zelf makkelijk bij kan. Liggen ze op een moeilijk te bereiken plek, schakel dan een professionele schoonmaker in. Als u er wel gemakkelijk bij komt, is het geen probleem om ze zelf schoon te maken. Maak bij het reinigen gebruik van een zachte borstel, water en liefst een biologisch schoonmaakmiddel. Voor hardnekkig vuil neemt u gewoon een spons. Gebruik absoluut geen schuurspons, bijtende schoonmaakmiddelen of hogedrukreinigers. Deze middelen beschadigen het glas of zorgen ervoor dat er water tussen de zonnecellen en het glas komt.

Er bestaan intussen ook technieken om vuil op zonnepanelen tegen te gaan. Er is bijvoorbeeld een manier die het glas ruw maakt aan het oppervlak. Daardoor reflecteert er minder licht en komt er juist meer licht in de zonnecellen. Pluspunt: het vuil blijft hier minder goed liggen. U kunt ook een dunne laag aan laten brengen die vuilafstotend is. Deze laag mag u in geen geval met zeep of bijtende schoonmaakmiddelen behandelen. Wees hier dus voorzichtig mee.


De juiste schoonmaakartikelen voor zonnepanelen

Stof spoelt gewoonlijk weg door de regen. Is er een tijdje geen regen? Maak dan zelf een regenbui met behulp van een sproeier of tuinslang. Zo verwijdert u snel het meest hardnekkige vuil.

Hardnekkig vuil laat u het best weghalen door onze professionals. Zij weten welke schoonmaakmiddelen toegelaten zijn op zonnepanelen. U kunt ook zelf uw zonnepanelen reinigen, maar let erop dat u de panelen niet beschadigt. Gebruik ook geen allesreiniger of bijtende schoonmaakmiddelen. Zonnepanelen hebben een beschermlaag die daar niet tegen kan. Gebruik ook zeker geen schuurmiddelen of een hogedrukreiniger, want die maken het glas kapot. Wilt u op veilig spelen, schakel dan een van onze specialisten in voor een grondige schoonmaakbeurt.


Tips bij het schoonmaken van zonnepanelen

Zonnepanelen bieden zoveel voordelen, dat het echt loont om ze goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Zo geniet u nog lang van een hoog rendement. Om u nog een handje te helpen, hier nog een aantal nuttige tips voor het schoonmaken van uw zonnepanelen:


 1. Controleer regelmatig - Inspecteer de zonnepanelen regelmatig, ongeveer twee tot drie keer per jaar. Zo weet u zeker dat ze schoon zijn en blijven.
 2. Werk veilig - Schakel uw zonnestroomsysteem helemaal uit voordat u begint met reinigen. En kom niet aan de bekabeling, zodat u veilig werkt. Als de zonnepanelen moeilijk te bereiken zijn, gebruik dan een waterspuit vanaf de grond of een uitschuifbare wisser ('telescoopwisser'). Of laat uw zonnepanelen schoonmaken door een professional. Moet u toch op het dak zijn, gebruik dan een valbeveiliging.
 3. Bladeren - Haal eerst alle droge delen weg voordat u met water gaat werken.
 4. Stof - Gebruik een tuinslang om uw zonnepanelen af te spoelen. De druk van een tuinslang is niet schadelijk voor uw zonnepanelen.
 5. Hardnekkig vuil - Verwijdert u het beste met een zachte doek of een zachte nylon borstel.
 6. Bewolkte dagen - Maak de zonnepanelen schoon wanneer er weinig zonlicht is, bijvoorbeeld op bewolkte dagen, vroeg in de ochtend of laat in de avond. Zo voorkomt u dat het schoonmaakwater te snel opdroogt en vlekken of resten achterlaat.
 7. Check de temperatuur – Zorg ervoor dat de zonnepalen een normale temperatuur hebben. De temperatuur kan oplopen tot 80 graden Celsius en als u koud water gebruikt, kan het glas barsten. Dit kan ook gevaarlijk zijn voor uzelf.
 8. Laten drogen - Maak de zonnepanelen niet droog , dit kan schuren en daardoor krassen veroorzaken.

Don'ts bij het schoonmaken van zonnepanelen

 1. Hoge druk - Een hogedrukspuit beschadigt het glas en de bedrading van uw systeem.
 2. Bijtende schoonmaakmiddelen - Veroorzaken krassen op het glas van uw zonnepaneel. Gebruik liever alleen water of speciale producten die gemaakt zijn voor de reiniging van zonnepanelen.
 3. Zout water - Het zout kan op het zonnepaneel achterblijven en dat heeft een negatieve invloed op de opbrengst van het zonnepaneel. Gewoon kraanwater voldoet prima bij het schoonmaken van zonnepanelen.
 4. Niet op zonnepanelen staan of zitten - De zonnepanelen kunnen beschadigd raken.

Schoonmaken van verticale en horizontale zonnepanelen

De cellen op een zonnepaneel zijn opgedeeld in strings. Is uw zonnepaneel horizontaal geplaatst? Dan liggen uw strings ook horizontaal. Als uw zonnepanelen verticaal geplaatst zijn, liggen uw strings natuurlijk ook verticaal.

Al het vuil en stof dat op uw zonnepaneel komt, spoelt naar de onderrand. Daardoor vormt zich een smerige rand tegen de onderste aluminium rand van het zonnepaneel. Die rand wordt steeds dikker en dikker en komt uiteindelijk tot de eerste rij zonnecellen. Bij verticaal geplaatste zonnepanelen raakt de vuile rand alle strings. Alle zonnecellen gaan daardoor minder presteren. Bij horizontaal geplaatste zonnepanelen heeft alleen de onderste string er last van. De andere strings blijven gewoon hun best doen. U doet er verstandig aan om verticaal geplaatste zonnepanelen vaker schoon te maken.

Wilt u zonnepanelen? Check uw dak