Wat is warm-dak-isolatie? Wat is omgekeerd-dak-isolatie? Wat is er mis met koud-dak-isolatie? We bespreken de gangbare methoden om een plat dak te isoleren.


Waarom is het nodig om een plat dak te isoleren?

Warme lucht stijgt op. Heeft uw huis een plat dak zonder dakisolatie, dan legt in het stookseizoen veel warmte een vrijwel rechtstreekse route af van de radiatoren naar het dak en het huis uit. Bij nieuwbouwwoningen moet de warmteweerstand van platte daken minimaal 2,5 m2 K/W zijn. Dit betekent dat het dak maximaal 0,4 W (1/2,5) aan warmte mag doorlaten per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen de binnenkant van de woning en de buitenlucht.


Welke technieken zijn er om een plat dak te isoleren?

Er zijn drie gangbare technieken om een plat dak te isoleren:

  • koud-dak-isolatie
  • warm-dak-isolatie
  • omgekeerd-dak-isolatie

Wat is er mis met koud-dak-isolatie?

Bij koud-dak-isolatie zit het isolatiemateriaal onder de dakconstructie. Dit betekent dat in de winter het dak kouder is dan de rest van het huis. Bewoners van een het huis produceren dagelijks grote hoeveelheden vocht. De warme waterdamp uit het huis slaat neer als druppeltjes (condens) in het koude dak. De dakconstructie gaat daardoor schimmelen en rotten.


Wat is warm-dak-isolatie?

Bij warm-dak-isolatie zit het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dakconstructie. De enige laag daar weer bovenop is de dakafdichting (de laag die regenwater tegenhoudt). Warm-dak-isolatie is eenvoudig aan te brengen als de dakafdichting vervangen moet worden, door het aanbrengen van isolerende dakplaten. Warm-dak-isolatie maakt het dak ongeveer 10-15 cm dikker. Het is daarom soms nodig om de dakranden en de loketten aan te passen. Loketten zijn stukken lood om de aansluiting van het dak op bijvoorbeeld een muur waterdicht te maken.


Wat is omgekeerd-dak-isolatie?

Bij omgekeerd-dak-isolatie zit het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dakconstructie, bovenop de dakafdichting. Precies het omgekeerde dus van warm-dak-isolatie, waarbij de dakafdichting de buitenste laag is. Dit is de beste methode als de dakafdichting nog niet aan vervanging toe is.


Wat zijn de nadelen van omgekeerd-dak-isolatie?

Omgekeerd-dak-isolatie heeft als nadeel dat het isolatiemateriaal geen bescherming heeft tegen de regen. Daarom is alleen zogenaamd geëxtrudeerd polystyreen (XPS) geschikt voor omgekeerd-dak-isolatie. Dit materiaal neemt geen vocht op. XPS heeft weer een ander nadeel: het vergaat langzamerhand door inwerking van de zon. Er is bij omgekeerd-dak-isolatie daarom een ballastlaag nodig om het verouderende isolatiemateriaal te beschermen tegen de wind.


Meer informatie over het isoleren van uw woning