Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Die zijn gemaakt van een materiaal, meestal silicum, dat alleen stroom geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dat heet gelijkstroom.

Een omvormer zet deze stroom vervolgens om in wisselstroom: dezelfde soort stroom als uit uw stopcontact komt. Dan stuurt de omvormer de stroom het elektriciteitsnet op, klaar om gebruikt te worden.

Power Optimizers verhogen uw rendement

Een goede ligging is essentieel om optimaal gebruik te kunnen maken van zonnepanelen. Behalve de helling van het dak, is ook de hoeveelheid schaduw belangrijk. Bij reguliere zonnepanelen kan schaduw op een deel van de panelen een negatieve invloed hebben op alle panelen. En dat heeft gevolgen voor de opbrengst uit uw zonnepanelen. Om toch uw zonnepanelen optimaal te benutten, kunt u kiezen voor Power Optimizers. Een Power Optimizer is een elektronische chip die de energieopbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal vergroot.
Alles over Optimizers

Zo werken zonnepanelen

Ook in de winter

’s Winters schijnt de zon vaak minder dan in de zomer, maar dat betekent niet dat zonnepanelen dan geen energie meer opwekken. Ook bij bewolkt weer valt er voldoende licht op de cellen om stroom te genereren. Bovendien krijgt u ook nog normaal stroom van het net. Zo hoeft u op een sombere dag niet in het donker te zitten. 

Natuurlijk haalt u wel de beste resultaten op een lange, zonnige dag. Wekt u in een jaar meer stroom op dan je verbruikt, dan krijgt u een vergoeding van je energieleverancier. De vergoeding die u hiervoor krijgt, verschilt per leverancier.

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een hele investering. Afhankelijk van hoeveel panelen er op uw dak passen, bent u al snel een paar duizend euro kwijt. Maar met tien panelen bespaart u al snel zo’n 500 euro per jaar op uw energiekosten. Zo verdient u uw investering binnen een jaar of tien terug. Daarnaast kunt u ook uw BTW terugkrijgen.

Lees meer over de kosten van zonnepanelen