Eenvoudig uw zonnepanelen schoonmaken

Vogelpoep, bladeren of ander vuil kan het rendement van uw panelen negatief beïnvloeden. En een flinke regenbui is niet altijd genoeg om uw panelen schoon te krijgen. Hoe kunt u ze het beste schoonmaken en hoe vooral niet? U leest het hier.

Schoonmaken is belangrijk

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Toch is het verstandig om uw zonnepanelen regelmatig op vuil te controleren. Door vuil kunnen zonnepanelen tot wel 3 % aan rendement verliezen. Schone panelen zijn dus belangrijk om een hoge opbrengst te garanderen. 


Zonnepanelen kunnen vuil worden door onder andere: 

  • Stof 
  • Bladeren 
  • Sneeuw 
  • Zand van de zee 
  • Vogeluitwerpselen 
  • Mos

Wanneer schoonmaken?

De beste tijd om uw zonnepanelen schoon te maken is aan het begin van de lente. De meeste zonuren vinden plaats in de maand mei, juni en juli. Probeer uw zonnepanelen daarom op tijd te reinigen, zodat u zoveel mogelijk energie genereert in deze periode. 

Hoe vaak moeten zonnepanelen gereinigd worden?

Hoe vaak zonnepanelen gereinigd moeten worden, hangt af van de weersomstandigheden. Regent het vaak, zoals in Nederland, dan worden de zonnepanelen vaak vanzelf al schoongespoeld. Eén keer per vijf jaar is in veel gevallen voldoende. In zanderige gebieden, zoals in de woestijn waar veel zonneparken opgesteld zijn, wordt aanbevolen om de zonnepanelen elk jaar schoon te maken.

Tips schoonmaken zonnepanelen

1. Stof - Gebruik een tuinslang om uw zonnepanelen af te spoelen. De druk van een tuinslang is niet schadelijk voor uw zonnepanelen. 

2. Hardnekkig vuil - Kunt u het beste met een zachte doek of een zachte nylon borstel verwijderen. 

3. Check de temperatuur – Zonnepanelen kunnen ontzettend heet worden. Maak daarom schoon als de zonnepanelen op een normale temperatuur zijn. 

4. Werk veilig - Schakel de installatie tijdens het schoonmaken uit. 

5. Laten drogen - Maak de zonnepanelen niet droog, dit kan schuren en daardoor krassen veroorzaken.

6. Gebruik handschoenen - Raak de zonnepanelen niet met blote handen aan, omdat u dan vingerafdrukken kunt achterlaten of andere vervuiling kan aanbrengen.

Dont’s schoonmaken zonnepanelen

1. Hoge druk - Een hogedrukspuit beschadigt het glas en de bedrading van uw systeem.  

2. Schoonmaakmiddelen - Kunnen krassen veroorzaken op het glas van uw zonnepaneel. Gebruik liever alleen water of speciale producten die gemaakt zijn voor de reiniging van zonnepanelen.

3. Zout water - Het zout kan op het zonnepaneel achterblijven en dat heeft een negatieve invloed op de opbrengst van het zonnepaneel. Gewoon kraanwater voldoet prima bij het schoonmaken van zonnepanelen.

4. Niet op zonnepanelen staan of zitten - De zonnepanelen kunnen beschadigd raken.

Meer lezen?

Terug naar alle blogs