Eenvoudig uw zonnepanelen schoonmaken

Vogelpoep, bladeren of ander vuil kan het rendement van uw panelen negatief beïnvloeden. En een flinke regenbui is niet altijd genoeg om uw panelen schoon te krijgen. Hoe kunt u ze het beste schoonmaken en hoe vooral niet? U leest het hier.

Schoonmaken is belangrijk

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Toch is het verstandig om uw zonnepanelen regelmatig op vuil te controleren. Door vuil kunnen zonnepanelen tot wel 3 % aan rendement verliezen. Schone panelen zijn dus belangrijk om een hoge opbrengst te garanderen. 


Zonnepanelen kunnen vuil worden door onder andere: 

  • Stof 
  • Bladeren 
  • Sneeuw 
  • Zand van de zee 
  • Vogeluitwerpselen 
  • Mos

Wanneer schoonmaken?

De beste tijd om uw zonnepanelen schoon te maken is aan het begin van de lente. De meeste zonuren vinden plaats in de maand mei, juni en juli. Probeer uw zonnepanelen daarom op tijd te reinigen, zodat u zoveel mogelijk energie genereert in deze periode.

Hoe vaak moeten zonnepanelen gereinigd worden?

Drie á vier keer per jaar is in veel gevallen voldoende. Tijdens de herfst- en wintermaanden één keer, tenzij het veel gesneeuwd heeft. Dan is het verstandig om uw panelen vaker te controleren en reinigen. Tijdens de lente en zomer raden we aan om uw panelen twee tot drie keer schoon te maken. Omdat het dan minder regent, is vaker reinigen een must.

Tips schoonmaken zonnepanelen

1. Stof - Gebruik een tuinslang om uw zonnepanelen af te spoelen. De druk van een tuinslang is niet schadelijk voor uw zonnepanelen. 

2. Hardnekkig vuil - Kunt u het beste met een zachte doek of een zachte nylon borstel verwijderen. 

3. Check de temperatuur – Zonnepanelen kunnen ontzettend heet worden. Maak daarom schoon als de zonnepanelen op een normale temperatuur zijn. 

4. Werk veilig - Schakel de installatie tijdens het schoonmaken uit. 

5. Laten drogen - Maak de zonnepanelen niet droog , dit kan schuren en krassen veroorzaken.

Dont’s schoonmaken zonnepanelen

1. Hoge druk - Een hogedrukspuit beschadigt het glas en de bedrading van uw systeem.  

2. Schoonmaakmiddelen - Kunnen krassen veroorzaken op het glas van uw zonnepaneel. Gebruik liever alleen water of speciale producten die gemaakt zijn voor de reiniging van zonnepanelen.

Meer lezen?

Terug naar alle blogs