Plat dak is heel geschikt voor zonnepanelen

Vaak wordt onterecht gedacht dat een plat dak niet geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen. Een plat dak is juist uitermate geschikt voor zonnepanelen, omdat u de hellingshoek zelf kunt bepalen. Het rendement is daardoor vaak zelfs hoger dan bij een traditioneel dak. Een bijkomend voordeel is dat de panelen op een plat dak vaak niet zichtbaar zijn. Lees hier alles over zonnepanelen op een plat dak.

Installatie zonnepanelen plat dak

Voor het beste rendement worden zonnepanelen in een hoek van minstens 30 graden geplaatst. Met behulp van beugels is het mogelijk om ook op een plat dak zonnepanelen in de juiste hellingshoek te plaatsen. Dit maakt een huis met plat dak erg geschikt voor zonnepanelen. 


Als u zonnepanelen zonder beugels zou installeren, dan kan het rendement met wel 10 tot 20 procent achteruit gaan. De panelen vangen namelijk veel minder licht op als ze plat liggen. Het voordeel van een plat dak is dat u vrij bent om te kiezen in welke richting u de panelen plaatst. Ook dit kan invloed hebben op de opbrengst. 


Het is daarom belangrijk dat u zich goed laat adviseren over de juiste helling en installatie bij een plat dak.

Voordeel: zonnepanelen nauwelijks zichtbaar

Bij een plat dak zijn zonnepanelen vaak veel minder zichtbaar dan bij een hellend dak. U kunt dus lekker in de tuin zitten en genieten van de zon, zonder dat u de panelen ziet.

Is uw platte dak geschikt? Laat dit eerst controleren

Hoewel de meeste platte daken juist ideaal zijn voor zonnepanelen, betekent dit nog niet dat dit op ieder dak is toegestaan. Dit komt door het extra gewicht die er op een plat dak komt.

  • De zonnepanelen worden op driehoekige beugels gemonteerd om de ideale hellingshoek te bereiken. 
  • Om te voorkomen dat de zonnepalen gaan schuiven door bijvoorbeeld veel wind, wordt er een ballast van 80 tot 100 kilogram per vierkante meter aan de panelen bevestigd.

Ons advies 

Laat een stabiliteitsstudie uitvoeren. Uit zo’n onderzoek blijkt of uw dak de extra ballast kan dragen. Blijkt dit niet zo te zijn, dan zijn er nog alternatieve oplossingen.
Bijvoorbeeld: 

  • Kunststofconsoles in plaats van ballast
  • Steunen van het dak verankeren 

Kortom: voor een plat dak zijn voldoende opties om zonnepanelen te installeren. Let bij de installatie niet alleen op de hellingshoek, maar ook op de materialen die gebruikt worden.

Prijs zonnepanelen op een plat dak

De kostprijs van zonnepanelen op een plat dak ligt ongeveer 15 % hoger. Dit komt, omdat er bij de installatie meer materialen nodig zijn. Daar staat wel tegenover dat de zonnepanelen een hoger rendement hebben, omdat u de hellingsgraad optimaal kunt instellen. Oftewel: de opbrengst is in de meeste gevallen ook hoger.

Heeft u een plat dak?

Onze deskundige adviseurs bespreken graag de mogelijkheden om zonnepanelen te laten plaatsen. Zij kunnen u precies vertellen hoeveel panelen u nodig heeft en wat het u oplevert.


Adviesgesprek aanvragen

Meer lezen?

Terug naar alle blogs