Een cv-ketel zorgt voor een aangename temperatuur in huis en dat u een lekkere warme douche kunt nemen. Het is een ingewikkelde installatie die u elke dag gebruikt. De kans op versleten of verroeste onderdelen is dus aanwezig. Door uw cv-ketel regelmatig te onderhouden verkleint u de kans op storingen en onnodige energiekosten. Geen overbodige luxe dus!


Waarom CV onderhoud?

Problemen voorkomen is beter dan het risico op dure reparatiekosten. Wat kan er allemaal kapot gaan als uw cv-ketel niet goed wordt onderhouden?


  • 0-3 jaar: De warmtewisselaar raakt sneller vervuild. Dit zorgt voor onnodig gasverbruik en een hogere energierekening. Bovendien verhoogt dit de kans op storing en dus een koud huis.
  • Vanaf vijf jaar: De kans op lekkages en verroeste onderdelen is groot. Vaak gaat de automatische ontluchter stuk, waardoor opgehoopte lucht niet meer verwijderd wordt. Dit belemmert de prestaties van uw cv-ketel, waardoor u meer energie verbruikt (en uw energierekening omhoog gaat).
  • Vanaf zeven jaar: De meest voorkomende storingen komen door een vervuilde luchtdrukschakelaar en ventilator. De kosten voor reparatie zijn vaak hoog.
  • Na 9 jaar: Het elektronische deel van de ketel gaat sneller haperen, waardoor de ketel slecht werkt of helemaal niet meer. De kans dat u een nieuwe ketel aan moet schaffen is groot. Zonde, een gemiddelde levensduur van een ketel is zo’n 15 jaar bij goed onderhoud.

Veiligheid, zekerheid en een hoger rendement

Het is niet voor niets dat bij veel brandverzekeringen wordt geëist dat de cv-ketel een regelmatige inspectie ondergaat. Onderhoud verhoogt namelijk de brandveiligheid van uw cv-ketel en verkleint de kans op koolmonoxidevergiftiging aanzienlijk. Veiligheid is een belangrijke reden om voor regelmatig onderhoud te kiezen, maar lang niet de enige.


Minder kans op storingen
Omdat een cv-ketel zo’n ingewikkeld toestel is, kunnen de meeste mensen zelf niet (op tijd) defecten herkennen. Een ervaren cv-ketel monteur lost tijdens een onderhoudsbeurt kleine defecten direct op, nog voordat ze voor een storing kunnen zorgen. En dat is fijn, want een verwarming die onverwachts uitvalt komt natuurlijk nooit uit.

Het resultaat? U voorkomt hoge reparatiekosten
Onderdelen gaan langer mee en uw cv-ketel blijft langer in een goede staat. En omdat kleine defecten al worden opgelost voordat ze nog meer schade aanrichten, bespaart dit vaak ook hoge reparatiekosten, voorrijkosten en arbeidsloon.

Uw cv-ketel gaat langer mee
Preventief onderhoud zorgt ook voor een langere levensduur van uw installatie. Het vervangen van de cv-ketel kan zo vaak nog even uitgesteld worden.

Het rendement is hoger
Tijdens een onderhoudsbeurt wordt uw cv-ketel optimaal ingesteld. Dit verhoogt het rendement van uw cv-ketel. In andere woorden: u gebruikt minder energie. Onderhoud kan een rendementsverhoging van 5 – tot zelfs 25 % opleveren!

Tip: kies voor een onderhoudsabonnement

Reden genoeg om het cv-onderhoud serieus te overwegen. Vaak bieden bedrijven onderhoudscontracten aan, zodat u er zelf geen omkijken meer naar heeft. Bekijk hier alle ins en outs over het cv-ketel abonnement van Essent.