Onze geschiedenis

Energie in transitie

Al sinds 1909 helpen we onze klanten met hun energiezaken. In de afgelopen 100 jaar zien we dat het energiesysteem steeds onderhevig is geweest aan veranderingen. Denk aan de aanleg van het gasnetwerk in de jaren ‘60, de fusiegolf in de jaren ’90, de splitsingswet en de toenemende vraag naar meer duurzame energie. Juist de jarenlange ervaring van Essent in de energiesector heeft ons veel gebracht. Daarom zijn we als geen ander in staat om vorm te geven aan de energietransitie. Samen met onze klanten. De energietransitie maakt onderdeel uit van onze geschiedenis én onze toekomst.

Rechtsvoorgangers van Essent

Fusies en overnames tussen energiemaatschappijen zijn kenmerkend voor onze geschiedenis. Vroeger bestond de energiesector alleen uit openbare nutsbedrijven die werden opgericht door de overheid. Gemeenten en lokale aandeelhouders wilden hiermee de voorziening van energie veiligstellen voor hun werkgebieden. Tegenwoordig is de energiesector geprivatiseerd en is Essent een retailbedrijf. Hieronder de meest belangrijke momenten van 1911 tot 2019 op een rij.

1909

In Limburg wordt de Provinciale Limburgse Elektriciteitsmaatschappij (PLEM) opgericht. Het is pas in 1992 dat de PLEM voor het eerst fuseert. Vanaf dan gaan zij samen met de Limburgsche Maatschappij voor Gasdistributie verder onder de naam MEGA Limburg.

1911

De gemeenten van Zwolle, Deventer en Zutphen richten in 1911 de NV Elektriciteitsfabriek IJsselcentrale op. In 1988 wordt de bedrijfsnaam aangepast naar NV Energiebedrijf IJsselmij.

1912

Ook in Groningen wordt er een energiemaatschappij opgericht. Vanaf 1912 vestigt zich hier Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Groningen. Later fuseren zij met de Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laagspanningsnetten tot een bedrijf: Elektriciteitsbedrijf Groningen en Drenthe (EGD).

1914

In Noord-Brabant wordt in 1914 de Provinciale Noord-Brabantse Elektriciteitsmaatschappij (PNEM) opgericht.

1993

In het noorden en oosten van het land worden de bestaande energiebedrijven IJsselmij en EGD samengevoegd tot Energie-Distributiebedrijf Oost-en Noord-Nederland (EDON).

1997

Een aantal jaar later gebeurt hetzelfde in het zuiden van het land waar MEGA Limburg en de PNEM fuseren tot de PNEM/Mega Groep.

Essent ontstaat uit EDON en PNEM Mega Groep

1999

Uiteindelijk worden de twee energiemaatschappijen EDON en PNEM/Mega Groep samengevoegd tot een nieuw bedrijf: Essent. Onze merknaam staat voor:

  • The essence of the word essence, vital, central, fuel, energy
  • Sent, brought to you, dynamic, service oriented

Keuze uit twee soorten stroom

1988

Al in 1988 zat de pioniersgeest voor hernieuwbare energie verweven in ons DNA, want onze voorganger IJsselmij bouwde één van de eerste windparken in Nederland. Het windpark bij de Westermeerdijk bij Urk werd in 1988 geopend en in 1991 uitgebreid tot 50 turbines, samen goed voor 15 megawatt. Hiermee werd het in korte tijd werd het grootste windpark van Europa.

Het ontstaan van het retailbedrijf

2009

Met de komst van de Wet Onafhankelijk Beheer - of de in de volksmond genoemde splitsingswet - moesten energiebedrijven hun activiteiten opdelen in een commercieel leverings- en productiebedrijf en een gereguleerd netwerkbedrijf. In 2009 werd het netwerkbedrijf van Essent afgesplitst, waarna het zelfstandig verder ging onder de naam Enexis. In hetzelfde jaar zagen de toenmalige aandeelhouders van Essent – provincies en gemeenten – geen rol meer voor zichzelf weggelegd als eigenaar van een commercieel energiebedrijf. In oktober 2009 werd Essent verkocht aan het Duitse energieconcern RWE. Vanaf dat moment is Essent actief op de Nederlandse en Belgische markt.

2016

Tot oktober 2016 was Essent onderdeel van RWE. Het Duitse energieconcern besloot in april van dat jaar een nieuw toekomstgericht bedrijf op te richten: innogy. Van 2016 tot 2020 maakte Essent met haar retailorganisatie onderdeel uit van innogy. Essent heeft sinds oktober 2016 ook geen eigen (kolen)centrales meer.

2020

In 2019 kondigde de Duitse energiemaatschappij E.ON aan, na een principeakkoord, innogy over te nemen. Met ingang van juni 2020 is E.ON het nieuwe moederbedrijf van Essent.