Alles over de energieprijzen

We leggen je uit hoe het zit en wat de energiemaatregelen voor jou betekenen.

Vast jaarcontract met tarieven onder het prijsplafond

We hebben goed nieuws voor je. Vanaf nu biedt Essent weer vaste contracten aan voor 1 jaar. Zo weet je tot en met komende winter waar je aan toe bent. Dat geeft rust.

  • 1 jaar vaste tarieven onder het prijsplafond
  • Geen last van schommelende energieprijzen
We kunnen de markt niet voorspellen. Als je nu een contract afsluit, weet je zeker dat je tarieven tot na de winter vaststaan. Dalen de tarieven nog verder, dan houd je de tarieven die we nu met je afspreken. Maar als de prijzen toch weer stijgen, houd je deze tarieven ook. Met een vast contract kies je dus voor zekerheid. Dat geeft rust. 

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd als je een contract afsluit. Binnen deze periode kun je dus nog een ander contract afsluiten. Je regelt je annulering met 1 telefoontje.

  • Bel op werkdagen tussen 9.00 en 18.00 uur ons gratis nummer: 0800-024 45 56. 
  • We annuleren het contract voor je
  • We maken het nieuwe contract in orde.

Meer over annuleren

In 2023 geldt het prijsplafond

Van 1 januari tot en met 31 december 2023 betaal je tot een bepaald verbruik een maximale prijs voor je energie. Dit komt door het prijsplafond. Dit zijn de prijsplafondtarieven en verbruiksplafonds:

Gas: € 1,45 per m³ tot 1.200 m³
Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh
inclusief btw en energiebelasting

Er staat een nieuw termijnbedragadvies voor je klaar in Mijn Essent of de VerbruiksManager+ app. De korting door het prijsplafond is hierin verwerkt. Neem je dit advies over, dan weet je zeker dat je termijnbedrag past bij je tarieven en je verbruik.

Lees meer over het termijnbedrag
Ja, het prijsplafond geldt ook voor mensen met een vast contract.

We delen het verbruiksplafond in 2023 op in 2 delen: de periode van 1 januari 2023 tot aan je jaarrekening en de periode vanaf je jaarrekening tot en met 31 december 2023. Binnen die periodes kun je compenseren. Dus blijf je in een maand onder het verbruiksplafond? Dan neem je wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand.

Voorbeeld als je op 1 april je jaarrekening krijgt:

1 januari t/m 31 maart

Je kunt in deze periode in totaal 569 m3 gas en 887 kWh stroom verbruiken voor het tarief van het prijsplafond.

 

1 april

JAARREKENING

 

2 april t/m 31 december

Je kunt in deze periode nog 631 m3 gas en 2.013 kWh stroom verbruiken voor het tarief van het prijsplafond. Het maakt niet uit hoe hoog je verbruik was vóór de jaarrekening.

 

Dit is een voorbeeld. Je kunt er dus geen rechten aan ontlenen. 

In totaal kun je dus 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom gebruiken voor het tarief van het prijsplafond.

Is je verbruik in een of beide periodes hoger? Dan geldt daarvoor het tarief uit je contract.

Echtbaar op de bank achter de laptop

Check je termijnbedrag

Je termijnbedrag is gebaseerd op onze tarieven en je verwachte jaarverbruik. In onze berekening hebben we de korting door het prijsplafond verwerkt.

Voorkom verrassingen op je jaarrekening en doe regelmatig de TermijnCheck in Mijn Essent of de VerbruiksManager+ app. 

Veelgestelde vragen over de energieprijzen

De energiebelasting is in 2023 weer omhoog gegaan. Voor zowel stroom als gas geldt dat de Opslag Duurzame Energie volledig naar de Energiebelasting is verschoven. Daarnaast zijn de belastingen gestegen. Voor gas geldt dat de belastingen met ongeveer 4,8 cent per m3 zijn gestegen en voor stroom ongeveer 7,1 cent per kWh, inclusief 21% btw. Daarnaast is de vermindering energiebelasting (heffingskorting) verlaagd met ongeveer € 228 per jaar inclusief 21% btw.
Voor huishoudens met een laag inkomen is de eenmalige energietoeslag van € 1.300 beschikbaar om de hoge rekening te betalen. Dit krijg je via je gemeente, niet via ons. Als je huishouden een inkomen heeft rond het sociaal minimum, kom je mogelijk in aanmerking voor deze eenmalige energietoeslag. Je krijgt het automatisch als je nu een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering ontvangt. Je hoeft hiervoor dus niets te doen.

Het kan gebeuren dat betalen even lastig is. In sommige gevallen is het dan mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen. We geven je graag meer informatie. Kom je in aanmerking, dan kun je direct een aanvraag doen.

Lees meer over de betalingsregeling.

Staat je vraag er niet bij?

Bekijk de veelgestelde vragen over andere onderwerpen of stel ons je vraag.