Alles over de energieprijzen

Wat te doen als ondernemer?

Je energierekening in 2024

In 2024 verandert je energierekening. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

Nieuwe variabele tarieven 

Onze variabele tarieven wijzigen per 1 juli 2024. Heb je een variabel contract? Dan ontvang je uiterlijk 1 juni een e-mail of brief met je nieuwe tarieven. 

Terugleverkosten 

Heb je zonnepanelen? Als klant met een zakelijk contract hoef je geen terugleverkosten te betalen.

Het prijsplafond 

Het prijsplafond stopt in 2024. Dit betekent dat je vanaf dit jaar weer de tarieven betaalt uit je contract. Je vindt je tarieven in Mijn Essent Zakelijk.

Belastingen en netbeheerkosten

In 2024 betaal je meer belasting voor gas en minder belasting voor stroom. Dit geldt voor iedereen met een energiecontract. Het maakt niet uit wat voor contract of welke leverancier je hebt.

Vragen of meer weten? We zetten alle wijzigingen in 2024 op een rij.

Kies nu weer voor een vast zakelijk energiecontract

Goed nieuws: Essent biedt weer vaste energiecontracten aan.

 • Zekerheid met een vast tarief
 • Geen last van schommelende energieprijzen
 • Onze klanten beoordelen ons met een 8,1

Wat is het prijsplafond?

Door het prijsplafond betaalde je in 2023 een maximale prijs voor je energie tot een bepaald verbruik (het verbruiksplafond). In 2024 is er geen prijsplafond meer. 

Dit waren de prijsplafondtarieven en verbruiksplafonds:

Gas: € 1,45 per m³ tot 1.200 m³
Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh

We delen het verbruiksplafond in 2023 op in 2 delen: de periode van 1 januari 2023 tot aan je jaarrekening en de periode vanaf je jaarrekening tot en met 31 december 2023. Binnen die periodes neem je tegoed dat je de ene maand overhoudt automatisch mee naar de volgende maand.

Voorbeeld als je op 1 april je jaarrekening krijgt:

1 januari t/m 31 maart

Je kunt in deze periode in totaal 569 m3 gas en 887 kWh stroom verbruiken voor het tarief van het prijsplafond.

 

1 april

JAARREKENING

 

2 april t/m 31 december

Je kunt in deze periode nog 631 m3 gas en 2.013 kWh stroom verbruiken voor het tarief van het prijsplafond. Het maakt niet uit hoe hoog je verbruik was vóór de jaarrekening.

 

Dit is een voorbeeld. Je kunt er dus geen rechten aan ontlenen. 

In totaal kun je dus 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom gebruiken voor het tarief van het prijsplafond.

Is je verbruik in een of beide periodes hoger? Dan geldt daarvoor het tarief uit je contract.

Je nieuwe termijnbedragadvies staat klaar in Mijn Essent Zakelijk. Check je advies en pas zelf je termijnbedrag aan als dat nodig is. Zo voorkom je dat je moet bijbetalen op je jaarrekening.

Zo werkte het verbruiksplafond

Hieronder zie je wat je per maand kon verbruiken tegen de plafondprijs. Dit verbruik is niet gelijk over het jaar verdeeld. Want in de winter verbruik je meer energie dan in de zomer. Verbruikte je in een maand meer, dan kon je dit compenseren met je verbruik van de overige maanden tot aan je jaarrekening. Verbruikte je juist minder, dan nam je het tegoed dat overbleef automatisch mee naar de volgende maand. Het verbruik dat je in de periode vóór de jaarrekening niet opmaakte, nam je niet mee naar de periode na de jaarrekening. Dit geldt ook voor verbruik na 31 december 2023.

Hoe werkte het prijsplafond?

Hoe zit het met mijn termijnbedrag?

wijzigen termijnbedrag mijn essent
Berekening termijnbedrag
Ben je een nieuwe klant, dan schatten we je verbruik in met de gegevens die je hebt ingevuld bij het afsluiten van je contract. Ben je al langer klant bij ons, dan schatten we het verbruik in op basis van het voorgaande jaar. Je verbruik gedeeld door 12 zijn de kosten die je maandelijks betaalt. 

Houd grip op je kosten
Check regelmatig of je termijnbedrag nog past bij onze tarieven en je verbruik. En pas je termijnbedrag zelf aan in Mijn Essent Zakelijk als dat nodig is.

Starten met besparen

Zet vandaag de eerste stap
Energie besparen is nu belangrijker dan ooit. Het is beter voor je portemonnee, het klimaat, én mensen werken graag voor een werkgever die bewust bezig is. Geen tijd te verliezen dus. Met een eenvoudig stappenplan, persoonlijk advies, en informatie over subsidies zet je vandaag al de eerste stap.
Bespaar vandaag

Veelgestelde vragen

Bij een flexibel contract heb je variabele tarieven die periodiek kunnen wijzigen. Als dat zo is, dan informeren we je op tijd.

Als je een contract hebt met een vaste looptijd dan zijn je energietarieven bij het afsluiten van je contract vastgezet. Deze stijgen niet mee met de energieprijs. Alleen de belastingen en overige toeslagen kunnen worden aangepast. 

Heeft dit antwoord je geholpen?

Soms kan het zakelijk even tegen zitten en is het lastig om in één keer je facturen te betalen. In dat geval biedt een betalingsregeling wellicht een uitkomst. Dan kun je de factuur in termijnen betalen. Je kunt een betalingsregeling treffen wanneer:

 • Je één of meerdere openstaande facturen hebt, waaronder een jaar- of eindrekening.
 • Het totaal te betalen bedrag minimaal 50 euro is.
 • Je in de afgelopen 6 maanden geen betalingsregeling of uitstel gehad hebt. En mocht dat wel zo zijn, dan heb je de te betalen bedragen in ieder geval op tijd voldaan. 

Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, dan kies je eenvoudig zelf de betalingsregeling die bij je past in Mijn Essent Zakelijk. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Log in bij Mijn Essent Zakelijk.
 2. Ga naar Facturen & betalen.
 3. Klik op Betalingsregeling aanvragen onder Openstaand.
 4. Kies het aantal termijnen.
 5. Kies de gewenste incassodatum.
 6. Klik op Aanvragen.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Een vast contract betekent niet dat je kosten hetzelfde blijven. Je tarieven staan vast. Maar je verbruik, de energiebelasting en netbeheerkosten kunnen wél veranderen. In 2024 verhoogt de overheid de energiebelasting op gas. Hierdoor ga je meer betalen.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Ja, vanaf januari staat er een nieuw termijnbedragadvies voor je klaar. Houd er rekening mee dat je nieuwe advies hoger is. Dit komt omdat alle wijzigingen, zoals de hogere energiebelasting, hierin zijn verwerkt. Controleer regelmatig ons advies in Mijn Essent Zakelijk. Zo voorkom je financiële verrassingen voor je bedrijf.

Heeft dit antwoord je geholpen?

Eindelijk zekerheid met vaste tarieven

Een contract met vaste gunstige tarieven voor 100% groene stroom en gas. Dit aanbod is er voor nieuwe en bestaande klanten. Bekijk snel je aanbod.