Alles over de energieprijzen

Wat te doen als ondernemer?

Kies nu weer voor een vast zakelijk energiecontract

Goed nieuws: Essent biedt weer vaste energiecontracten aan.

 • Zekerheid met een vast tarief
 • Geen last van schommelende energieprijzen
 • Onze klanten beoordelen ons met een 8,1

Het prijsplafond is in januari ingegaan. Toch kunnen je kosten in het Energierapport hoger zijn dan je had verwacht. We zetten voor je op een rij hoe dat komt:

 • Het prijsplafond is niet meegenomen in je Energierapport. Wil je weten wat je kosten zijn inclusief korting door het prijsplafond? Ga in Mijn Essent Zakelijk naar Verbruik en klik op Maand. Je ziet dan het bedrag inclusief korting.
 • De btw is van tijdelijk 9% gestegen naar 21%.
 • De energiebelasting is in 2023 gestegen.
 • De vermindering energiebelasting is dit jaar lager dan in 2022.
 • De netbeheerder heeft de netwerkkosten verhoogd.

Wat is het prijsplafond?

Door het prijsplafond betaal je in 2023 een maximale prijs voor je energie tot een bepaald verbruik (het verbruiksplafond). In 2024 stopt het prijsplafond weer. 

Dit zijn de prijsplafondtarieven en verbruiksplafonds:

Gas: € 1,45 per m³ tot 1.200 m³
Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh

Het kabinet vergoedt 50% van de stijging van de energiekosten van het energie-intensieve mkb. Deze vergoeding wordt betaald uit de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Het gaat om de kosten boven de drempelprijs van € 1,19 per m3 gas en € 0,35 per kWh elektriciteit, tot een maximum van € 160.000. De regeling geldt van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Valt je bedrijf onder het energie-intensieve mkb? Dan kun je de steun vanaf 21 maart aanvragen. Je vraagt de steun aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als je bedrijf aan de voorwaarden voldoet, ontvang je de vergoeding met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022. 

Lees op de website van RVO hoe je je aanvraag voorbereidt.

We delen het verbruiksplafond in 2023 op in 2 delen: de periode van 1 januari 2023 tot aan je jaarrekening en de periode vanaf je jaarrekening tot en met 31 december 2023. Binnen die periodes neem je tegoed dat je de ene maand overhoudt automatisch mee naar de volgende maand.

Voorbeeld als je op 1 april je jaarrekening krijgt:

1 januari t/m 31 maart

Je kunt in deze periode in totaal 569 m3 gas en 887 kWh stroom verbruiken voor het tarief van het prijsplafond.

 

1 april

JAARREKENING

 

2 april t/m 31 december

Je kunt in deze periode nog 631 m3 gas en 2.013 kWh stroom verbruiken voor het tarief van het prijsplafond. Het maakt niet uit hoe hoog je verbruik was vóór de jaarrekening.

 

Dit is een voorbeeld. Je kunt er dus geen rechten aan ontlenen. 

In totaal kun je dus 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom gebruiken voor het tarief van het prijsplafond.

Is je verbruik in een of beide periodes hoger? Dan geldt daarvoor het tarief uit je contract.

Je nieuwe termijnbedragadvies staat klaar in Mijn Essent Zakelijk. Check je advies en pas zelf je termijnbedrag aan als dat nodig is. Zo voorkom je dat je moet bijbetalen op je jaarrekening.

Zo werkt het verbruiksplafond

Hieronder zie je wat je per maand kunt verbruiken tegen de plafondprijs. Dit verbruik is niet gelijk over het jaar verdeeld. Want in de winter verbruik je meer energie dan in de zomer. Verbruik je in een maand meer, dan kun je dit compenseren met je verbruik van de overige maanden tot aan je jaarrekening. Verbruik je juist minder, dan neem je het tegoed dat overblijft automatisch mee naar de volgende maand. Het verbruik dat je in de periode vóór de jaarrekening niet opmaakt, neem je niet mee naar de periode na de jaarrekening. Dit geldt ook voor verbruik na 31 december 2023.

Hoe werkt het prijsplafond?

Hoe zit het met mijn termijnbedrag?

wijzigen termijnbedrag mijn essent
Berekening termijnbedrag
Ben je een nieuwe klant, dan schatten we je verbruik in met de gegevens die je hebt ingevuld bij het afsluiten van je contract. Ben je al langer klant bij ons, dan schatten we het verbruik in op basis van het voorgaande jaar. Je verbruik gedeeld door 12 zijn de kosten die je maandelijks betaalt. 

Houd grip op je kosten
Check regelmatig of je termijnbedrag nog past bij onze tarieven en je verbruik. En pas je termijnbedrag zelf aan in Mijn Essent Zakelijk als dat nodig is.

Starten met besparen

Zet vandaag de eerste stap
Energie besparen is nu belangrijker dan ooit. Het is beter voor je portemonnee, het klimaat, én mensen werken graag voor een werkgever die bewust bezig is. Geen tijd te verliezen dus. Met een eenvoudig stappenplan, persoonlijk advies, en informatie over subsidies zet je vandaag al de eerste stap.
Bespaar vandaag

Veelgestelde vragen

Bij een flexibel contract heb je variabele tarieven die periodiek kunnen wijzigen. Als dat zo is, dan informeren we je op tijd.

Als je een contract hebt met een vaste looptijd dan zijn je energietarieven bij het afsluiten van je contract vastgezet. Deze stijgen niet mee met de energieprijs. Alleen de belastingen en overige toeslagen kunnen worden aangepast. 

Soms kan het zakelijk even tegen zitten en is het lastig om in één keer je facturen te betalen. In dat geval biedt een betalingsregeling wellicht een uitkomst. Dan kun je de factuur in termijnen betalen. Je kunt een betalingsregeling treffen wanneer:

 • Je één of meerdere openstaande facturen hebt, waaronder een jaar- of eindrekening.
 • Het totaal te betalen bedrag minimaal 50 euro is.
 • Je in de afgelopen 6 maanden geen betalingsregeling of uitstel gehad hebt. En mocht dat wel zo zijn, dan heb je de te betalen bedragen in ieder geval op tijd voldaan. 

Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, dan kies je eenvoudig zelf de betalingsregeling die bij je past in Mijn Essent Zakelijk. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Log in bij Mijn Essent Zakelijk.
 2. Ga naar Facturen & betalen.
 3. Klik op Betalingsregeling aanvragen onder Openstaand.
 4. Kies het aantal termijnen.
 5. Kies de gewenste incassodatum.
 6. Klik op Aanvragen.

We hebben de maandfactuur in dit geval al vóór de einddatum van je contract opgemaakt. We schrijven dit bedrag dus wel af, maar verrekenen het weer met je eindrekening. Je betaalt dus nooit meer dan je werkelijke verbruik. 

Logische vraag, want je tarieven staan natuurlijk vast. Je verbruik, belastingen en toeslagen kunnen wél veranderen. Ook als je contract afloopt vóór je eerstvolgende jaarrekening heeft dit invloed op je termijnbedrag. We nemen dan alvast de verwachting voor je nieuwe tarieven mee in onze berekening. 

Ga daarom regelmatig naar Mijn Essent Zakelijk voor een nieuw termijnbedragadvies. Zo voorkom je financiële verrassingen voor je bedrijf.

Eindelijk zekerheid met vaste tarieven onder het prijsplafond.

Een contract met vaste gunstige tarieven voor 100% groene stroom en gas ónder het prijsplafond. Dit aanbod is er voor nieuwe en bestaande klanten. Bekijk snel je aanbod.