Alles over de energieprijzen

Wat te doen als ondernemer?

Je energierekening in 2024

In 2024 verandert je energierekening. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

Nieuwe variabele tarieven 

Onze variabele tarieven wijzigen per 1 januari 2024. Heb je een variabel contract? Dan ontvang je uiterlijk 1 december een e-mail of brief met je nieuwe tarieven. 

Het prijsplafond 

Het prijsplafond stopt in 2024. Dit betekent dat je vanaf januari de tarieven gaat betalen uit je contract. Je vindt je tarieven in Mijn Essent Zakelijk.

Belastingen en netbeheerkosten

In 2024 betaal je meer belasting voor gas en minder belasting voor stroom. Dit geldt voor iedereen met een energiecontract. Het maakt niet uit wat voor contract of welke leverancier je hebt. Of de netbeheerkosten veranderen, is nog niet bekend. Dit weten we eind dit jaar.

Vragen of meer weten? We zetten alle wijzigingen in 2024 op een rij.

Kies nu weer voor een vast zakelijk energiecontract

Goed nieuws: Essent biedt weer vaste energiecontracten aan.

  • Zekerheid met een vast tarief
  • Geen last van schommelende energieprijzen
  • Onze klanten beoordelen ons met een 8,1

Wat is het prijsplafond?

Door het prijsplafond betaalde je in 2023 een maximale prijs voor je energie tot een bepaald verbruik (het verbruiksplafond). In 2024 is er geen prijsplafond meer. 

Dit waren de prijsplafondtarieven en verbruiksplafonds:

Gas: € 1,45 per m³ tot 1.200 m³
Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh

Zo werkte het verbruiksplafond

Hieronder zie je wat je per maand kon verbruiken tegen de plafondprijs. Dit verbruik is niet gelijk over het jaar verdeeld. Want in de winter verbruik je meer energie dan in de zomer. Verbruikte je in een maand meer, dan kon je dit compenseren met je verbruik van de overige maanden tot aan je jaarrekening. Verbruikte je juist minder, dan nam je het tegoed dat overbleef automatisch mee naar de volgende maand. Het verbruik dat je in de periode vóór de jaarrekening niet opmaakte, nam je niet mee naar de periode na de jaarrekening. Dit geldt ook voor verbruik na 31 december 2023.

Hoe werkte het prijsplafond?

Hoe zit het met mijn termijnbedrag?

wijzigen termijnbedrag mijn essent
Berekening termijnbedrag
Ben je een nieuwe klant, dan schatten we je verbruik in met de gegevens die je hebt ingevuld bij het afsluiten van je contract. Ben je al langer klant bij ons, dan schatten we het verbruik in op basis van het voorgaande jaar. Je verbruik gedeeld door 12 zijn de kosten die je maandelijks betaalt. 

Houd grip op je kosten
Check regelmatig of je termijnbedrag nog past bij onze tarieven en je verbruik. En pas je termijnbedrag zelf aan in Mijn Essent Zakelijk als dat nodig is.

Starten met besparen

Zet vandaag de eerste stap
Energie besparen is nu belangrijker dan ooit. Het is beter voor je portemonnee, het klimaat, én mensen werken graag voor een werkgever die bewust bezig is. Geen tijd te verliezen dus. Met een eenvoudig stappenplan, persoonlijk advies, en informatie over subsidies zet je vandaag al de eerste stap.
Bespaar vandaag

Veelgestelde vragen

Eindelijk zekerheid met vaste tarieven onder het prijsplafond.

Een contract met vaste gunstige tarieven voor 100% groene stroom en gas ónder het prijsplafond. Dit aanbod is er voor nieuwe en bestaande klanten. Bekijk snel je aanbod.