Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 20 maart 2023

Wek je stroom op met zonnepanelen op je eigen dak? Op zonnige dagen kun je merken dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt. Je levert dan stroom terug aan het elektriciteitsnet. Dit heet ook wel ‘energie terugleveren’. Energieleveranciers bieden een vergoeding voor teruggeleverde stroom. We vertellen je graag meer over de terugleververgoeding van Essent, de voorwaarden en hoe je je zonnepanelen kunt registeren.

Teruglevering zonnepanelen: wat is het?

Om energie terug te leveren aan het net, moeten je zonnepanelen aangemeld zijn bij de netbeheerder. De netbeheerder registreert namelijk alle aansluitingen, ook die voor de teruglevering van energie. Door je zonnepanelen aan te melden, kunnen zij het net zo goed mogelijk beheren. 

Salderen en teruglevering zonnepanelen 

Energie die je teruglevert aan het net, wordt op je jaarrekening weggestreept tegen de energie die je hebt verbruikt. Deze verrekening heet ook wel 'salderen'. Heb je netto meer teruggeleverd dan dat je hebt verbruikt? Dan krijg je een vergoeding van je energieleverancier (terugleververgoeding) voor iedere kWh die je meer hebt teruggeleverd. 

Voorbeelden van teruglevering zonnepanelen 

Als je energie teruglevert, heb je te maken met de salderingsgrens. Deze grens ligt sinds 1 januari 2014 op het totaal aantal kWh dat je hebt verbruikt. Je kunt je stroomverbruik en opgewekte stroom dus een-op-een tegen elkaar wegstrepen. Je kunt dus ook nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je geleverd hebt gekregen.  

Hieronder leggen we twee voorbeelden uit over teruglevering en saldering. 

Voorbeeld 1: minder stroom opgewekt dan verbruikt 

In veel gevallen wekken je zonnepanelen minder stroom op dan dat je in een jaar verbruikt. De situatie is bijvoorbeeld als volgt: 

 • Je zonnepanelen wekken 2.000 kWh per jaar op. Daarvan gebruik je zelf 1.000 kWh. Je levert dan 1.000 kWh terug aan het elektriciteitsnet. 
 • Je energieleverancier levert je 3.500 kWh. 
 • De salderingsgrens in dit voorbeeld is 3.500 kWh, namelijk gelijk aan je stroomverbruik. Hiervan wordt de door jou teruggeleverde energie (1.000 kWh) nog afgetrokken op de jaarafrekening. Voor de resterende 2.500 kWh betaal je de reguliere stroomkosten. 

Voorbeeld 2: meer stroom opgewekt dan verbruikt 
Het kan ook voorkomen dat je meer stroom opwekt dan verbruikt. De situatie is dan bijvoorbeeld als volgt: 

 • Je zonnepanelen wekken 2.200 kWh per jaar op. Daarvan gebruik je zelf 1.000 kWh. Je levert dan 1.200 kWh terug aan het elektriciteitsnet. 
 • Je energieleverancier levert je 500 kWh. 
 • De salderingsgrens in dit voorbeeld is 500 kWh, namelijk gelijk aan je stroomverbruik. Je hebt 700 kWh meer opgewekt dan verbruikt. Voor deze 700 kWh krijg je een terugleververgoeding. 

Terugleververgoeding Essent 

Essent saldeert de duurzame stroom die je opwekt, tegen hetzelfde tarief als de stroom die je van ons afneemt. Namelijk: het leveringstarief, inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie-en klimaattransitie (ODE) en btw.

Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan krijg je als klant van Essent 5,50 cent per kilowattuur terugleververgoeding energie. Over de teruglevering boven verbruik wordt geen energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw vergoed.

Welke meter is geschikt voor teruglevering? 

Zowel analoge als digitale energiemeters (slimme meters) zijn meestal geschikt voor teruglevering. Energie terugleveren kan ook met een dubbele meter. 

Teruglevering zonnepanelen met een analoge meter 

Analoge energiemeters (draaischijfmeters) zijn vaak wel geschikt voor teruglevering, maar moeten wel achteruit kunnen draaien. Hoeveel stroom je hebt opgewekt met je zonnepanelen wordt niet apart geregistreerd, want de opwekte stroom wordt direct afgetrokken van je stroomverbruik. Ga je alleen salderen (en niet meer terugleveren dan dat je verbruikt), dan kun je deze energiemeter blijven gebruiken. Als je energiemeter ongeschikt blijkt voor teruglevering, dan kunt je bij je netbeheerder een nieuwe meter aanvragen.

Teruglevering zonnepanelen met een slimme meter 

De omvormer registreert hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken. De slimme meter registreert de hoeveelheid elektriciteit die daarvan wordt teruggeleverd. Je netbeheerder kan de slimme meter op afstand uitlezen, zodat je niet zelf je meterstanden door hoeft te geven.

Teruglevering zonnepanelen met een dubbele meter 

Heb je een dubbele meter en wil je energie terugleveren? Dan wordt alle teruggeleverde energie weggestreept tegen alle verbruikte stroom. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen de daluren en de normaaluren.  

Alle stroom die overdag wordt teruggeleverd, wordt verrekend met de stroom die op dat moment al verbruikt is. Zodra het telwerk voor de piekuren op 0 komt te staan, wordt er verder gegaan met het telwerk voor de daluren. Pas als beide telwerken op 0 staan, wordt overgeschakeld naar de terugleververgoeding. 

Voorwaarden teruglevering 

Wil je een terugleververgoeding ontvangen van Essent? Dan gelden er een aantal voorwaarden: 

 • Je neemt stroom af van Essent 
 • Je staat geregistreerd bij de netbeheerder als terugleverklant 
 • Je levert energie terug aan het elektriciteitsnet 
 • Je hebt een geschikte elektriciteitsmeter 
 • Je hebt een kleinverbruiksaansluiting (waarde: maximaal 3 x 80 A) 

Veelgestelde vragen over teruglevering zonnepanelen 

Hoe ontvang ik de terugleververgoeding? 
Essent verrekent de vergoeding voor teruggeleverde elektriciteit via de jaarrekening. De terugleververgoeding is afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die je op jaarbasis teruglevert. De hoeveelheid wordt jaarlijks afgelezen via je (digitale) meter. 

Waar kan ik de teruglevermeterstanden doorgeven? 
Heb je een opnamekaart ontvangen? Je kunt je meterstanden doorgeven via e-mail. 

Hoe komt het dat mijn omvormer meer kWh telt dan mijn meter? 
Op een zonnige dag gebruik je opgewekte stroom meteen. Gebruikte stroom kun je niet meer terugleveren. Daarom zie je op je overzicht minder teruglevering, maar ook minder verbruik. 

Hoeveel elektriciteit kan/mag ik terugleveren? 
De hoeveelheid elektriciteit die je kunt terugleveren is onbeperkt. Essent saldeert de duurzame stroom die je opwekt, tegen hetzelfde tarief als de stroom die je van ons afneemt. Namelijk: leveringstarief inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw. 

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen 

Met zonnepanelen op je dak wek je zelf stroom op. Dat scheelt behoorlijk op je energierekening én je draagt bij aan een schoner milieu. Benieuwd naar zonnepanelen van Essent? Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen